Jelle van Es
Jelle van Es Hardware 28 augustus 2020

Apple ziet marktaandeel krimpen ondanks AirPods verkooprecord

Wanneer het op draadloze earbuds aankomt, zijn de AirPods van Apple al een tijdje de beste keuze. Dat is ook terug te zien aan de verkoopaantallen. Als je echter kijkt naar het marktaandeel dat het bedrijf heeft, dan is dat een iets ander verhaal.

Vorig jaar had Apple bijna de helft van de markt in handen en de verwachting is dat Apple dit jaar 82 miljoen exemplaren van AirPods gaat verkopen. Prima cijfers, maar tegelijkertijd ziet Apple dat er kapers op de kust zijn. Hierdoor wordt het totale marktaandeel van Apple, als het om draadloze earbuds gaat, kleiner.

Apple verliest marktaandeel

Het is de verwachting dat Apple dit jaar met de AirPods 45% van de markt in handen heeft. Daarmee is het nog altijd marktleider op het gebied van de draadloze earbuds, maar door de opkomst van andere partijen krimpt de voorsprong. De nummer twee op de markt lijkt Xiaomi te worden met een marktaandeel van tien procent. Samsung heeft zes procent in handen en staat daarmee op de derde plek.

Die drie hebben samen iets meer dan de helft van de markt in het bezit. Het zijn daarnaast vooral verschillende Chinese merken die hier en daar percentages wegsnoepen met diverse goedkope draadloze earbuds. De AirPods Pro kosten vandaag de dag nog altijd 279 euro, hoewel je ze vaak voor 50 euro minder kunt scoren. Daar tegenover heb je zoiets als de 1More die zo’n 179 dollar kosten en ook beschikken over active noise cancellation. Er is dus simpelweg meer keus, waardoor de totale markt versplintert.

AirPods blijven een succes

Maar zoals gezegd verwacht Apple nog altijd een flinke groei. Vorig jaar werden er 61 miljoen AirPods verkocht. Dit jaar gaat dat aantal waarschijnlijk naar de 82 miljoen. Daarnaast zijn er nog altijd geruchten dat Apple werkt aan een nieuw model. In eerste instantie zal het gaan om een nieuw model van de standaard AirPods, terwijl er daarnaast ook nog gewerkt wordt aan een over-ear koptelefoon binnen de AirPods-familie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple ziet marktaandeel krimpen ondanks AirPods verkooprecord
Sluiten