Apple Maps gaat nu de concurrentie aan met Google Street View

Door: Jeroen Kraak - 10 reacties
Apple Maps antwoord op google street view

Google Maps is al jaren leidend als het gaat om navigatie. Apple Maps wil daar een einde aan maken en komt nu met Look Around buiten de Verenigde Staten.

Google Streetview is een van de bekendste functies in Google Maps. Je kunt daar door middel van foto’s zien hoe de straten en omgeving eruitzien. Het is ideaal als je op een bepaald adres moet zijn, terwijl je de omgeving niet kent. Apple ziet dat ook en dus wil het haar eigen Look Around-functie in Apple Maps uitbreiden.

Apple Maps en Look Around

Apple Maps ken je waarschijnlijk wel. Op je telefoon wordt het ook wel kaarten genoemd. Daarmee kun je eigenlijk bijna hetzelfde als in Google Maps. Je kunt er makkelijk mee navigeren doordat de dienst gebruik maakt van de kaarten van TomTom. Daarnaast heeft de app ook verschillende extra diensten zoals informatie geven over verschillende plaatsen. Een van de nieuwigheden sinds iOS 13 is de Look Around-functie. Deze werd toen slechts uitgerold in acht Amerikaanse steden. Het is ongeveer hetzelfde als Street View in Google Maps. Als je in Apple Maps op een plaats komt waar het beschikbaar is, verschijnt er een verrekijkertje in de rechterbovenhoek onder het pijltje.

Betere kwaliteit dan Street View

De kwaliteit van de foto’s in Apple Maps is beter dan die in Street View en ook is de overgang van de plaatjes beter dan in de app van Google. Echter is de totale functie nog niet zo goed als in Google Maps. Zoals eerder gezegd, is Look Around nog niet overal beschikbaar. Toch werkt Apple hier wel aan, want de functie is nu voor het eerst buiten de Verenigde Staten bereikbaar. Zo is het nu beschikbaar gekomen in vier Japanse steden: Tokyo, Osaka, Nagoya en Kyoto.

Dat het juist Japan de eerste is die de functie buiten de Verenigde Staten krijgt is bijzonder. Normaal staat het land niet vooraan bij updates van Apple. Dat het nu wel gebeurt, heeft waarschijnlijk te maken met de Olympische Spelen. Het lijkt erop dat het alles op alles heeft gezet om dit voor elkaar te krijgen voor de start. Het blijkt nu echter niet nodig aangezien die zijn uitgesteld.

Nog meer verbeteringen op komst

Apple komt iOS 14 met verschillende verbeteringen voor Apple Maps. Zo zijn er verbeterde kaarten voor het Verenigd Koninkrijk, Canada en Ierland. Het is onbekend of steden in deze landen ook Look Around zullen krijgen. Ook gaat het in verschillende Amerikaanse en Chinese steden fietsnavigatie toevoegen en komen er meer guides beschikbaar. Hiervoor werkt Apple samen met bedrijven als Lonely Planet, Yelp en Zagat. Tevens worden sommige locaties ook flitsers en verkeerslichten weergegeven.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Dutch-American

  Apple maps gaat de concurrentie aan met streetview? hahahahahahaha neem jezelf in de maling. Ik woon in Amerika en terwijl bijna 100% van amerika in streetview te zien is, is lookaround in slechts een hand vol steden te zien. Daar buiten helemaal niks. Ook is Google in tal van andere landen beschikbaar en apple lookuit in maar liefst 4 japanse steden? Als het in dit tempo doorgaat kunnen we dus lookaround in 2123 in nederland verwachten.

   

  Zelfde met de fiets navigatie. Alleen in een aantal steden en daarbuiten niks. Apple lookout heeft nog een lange weg te gaan voordat ze de concurrentie aankunnen met google streetview.

   

 • Profielfoto
  Willem

  Dit soort functies vallen of staan met de dekking.

  Google verkoopt die functie als product. Voor het commerciële gebruik ervan dient gewoon betaald te worden. Dus streetview-beelden op een huizenverkoopsite leverden geld op.

  Apple doet het voor de gebruikers, maar fatsoenlijke brede dekking krijgen is natuurlijk heel kostbaar. Ik denk dat het daarom altijd het gemarkeerde broertje van Street View zal zijn.

  Je ziet het nu ook al met die weblibrary MapKit in de browser. Het werkt, maar bij veel markers is de performance van Apple Maps echt om te janken.

  Het zou wel leuk zijn als Apple gebruikers de optie geeft foto’s te publiceren op Maps. Met zoveel iPhones zou dat ook een leuk alternatief kunnen vormen, waarbij je aan de hand van user content en slimme stitch-algoritmen een omgeving kan verkennen. Zeker als Apple een soort kickback zou doen in de vorm van iTunes tegoed..

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Lijkt me vrij voorbarig. Voordat Apple dezelfde dekking heeft als Google Streetview dan zijn we jaren verder.

 • Profielfoto
  Frans

  Google Street View was al een paar jaar nadat mijn nieuwbouw woning was opgeleverd actueel. Google heeft er wel ruim 9 jaar over gedaan de satelliet beelden up-to-date te brengen, ondanks meerdere meldingen bij Google. Apple heeft dan geen Look Around van mijn straat, maar de satelliet beelden waren na een paar jaar wel actueel.

 • Profielfoto
  Di May

  Google is gestart in het jaar ‘kweetnietwelk’.
  Het jaar nadien was Street View volledig uitgerold …

  Of niet ?

  Jongens toch, Rome en Brussel zijn ook niet
  op één week tijd uit de modder geklefferd.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Dutch-American op 5 augustus 2020 17:15
  Apple maps gaat de concurrentie aan met streetview? hahahahahahaha neem jezelf in de maling. Ik woon in Amerika en terwijl bijna 100% van amerika in streetview te zien is, is lookaround in slechts een hand vol steden te zien. Daar buiten helemaal niks. Ook is Google in tal van andere landen beschikbaar en apple lookuit in maar liefst 4 japanse steden? Als het in dit tempo doorgaat kunnen we dus lookaround in 2123 in nederland verwachten.

   

  Zelfde met de fiets navigatie. Alleen in een aantal steden en daarbuiten niks. Apple lookout heeft nog een lange weg te gaan voordat ze de concurrentie aankunnen met google streetview.

   

  Vind je niet dat je een beetje belachelijk reageert?

  Tijd zal het leren zou ik zeggen. Google Street View had in het allereerste begin ook geen volledige dekking! Ook niet in de Verenigde Staten.

  wacht maar gewoon af hoe het eruit komt te zien.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ja is ook zo. Maar titel van het artikel suggereert dat Apple Maps/Look Around “NU” kan concurreren met Google Maps/Streetviw

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Dat gaat nog jaren duren

 • Profielfoto
  Wankei

  Streetview van google maps? Waar ik woon dateert de streetview van 2009 .

 • Profielfoto
  RW076

  Tsja… leuk van ze.