Apple legt uit waarom ze geen uitzondering gaan maken voor Fortnite

Door: Thomas Aalderink - 25 reacties
Fortnite Epic Games Apple App Store
(Afbeelding: AFP / Chris Delmas)

De App Store is de laatste maanden een veelbesproken onderwerp. Niet iedereen is blij met de strenge regels en Tim Cook moest het platform zelfs verdedigen tegenover een commissie. Apple zou namelijk misbruik maken van hun machtspositie. Epic Games lijkt die mening te delen en trok de stoute schoenen aan. Het gevolg is dat Apple de populairste game van dit moment, Fortnite, uit de App Store gooide.

De Battle Royal game is niet langer te downloaden omdat Epic Games een alternatief betaalsysteem lanceerde voor in-app-aankopen. Dat is tegen de regels van Apple en dus verdween de game uit de App-Store. Epic Games verklaarde Apple’s App Store vervolgens de oorlog en ging op zoek naar medestanders.

Apple lijnrecht tegenover Epic

Nu is het afwachten welke partij als eerste toenadering gaat zoeken of met een oplossing komt. Dat kan nog wel even duren, want Apple en Epic Games lijken beiden hun poot stijf te houden. De maker van Fortnite kwam eind vorige week met een krachtig statement. Ze maakten namelijk een parodie op een Apple Macintosh reclame uit 1984 met als boodschap dat ze opstaan tegen de App Store monopolie.

Die gaan dus niet toegeven, maar ook Apple gaat niet zwichten. Mark Gurman van Bloomberg deelde namelijk een zeer duidelijk statement van Apple. De belangrijkste boodschap in dit verhaal is dat Apple geen uitzondering gaat maken voor Epic. Waarom? Omdat ze hun eigen richtlijnen, die er zijn om de gebruikers te beschermen, belangrijker vinden dan de bedrijfsbelangen van Epic.

Statement van Apple:

“De App Store is ontworpen om de meest veilige en betrouwbare plek te zijn voor gebruikers en een fantastische business kans voor alle ontwikkelaars. Epic is één van de meest succesvolle ontwikkelaars binnen de App Store geweest, en uitgegroeid tot een miljardenbedrijf dat miljoenen iOS klanten van over de hele wereld bereikt. We willen graag dat dit bedrijf onderdeel blijft van ons App Developer Program en dat hun apps in de Store blijven. Het probleem dat Epic voor zichzelf gecreëerd heeft, kunnen ze makkelijk oplossen door met een update van hun app te komen waardoor deze weer voldoet aan de richtlijnen waar ze akkoord mee zijn gegaan en die gelden voor alle ontwikkelaars. We gaan geen uitzondering maken voor Epic omdat we denken dat het niet goed is om hun bedrijfsbelangen boven de richtlijnen die er zijn om klanten te beschermen te plaatsen.”

Komt Fortnite terug in de App Store?

Wat denken jullie? Welke partij gaat als eerst water bij de wijn doen? En zien we Fortnite ooit nog terug in de App Store?

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Apple zal geen uitzondering maken. Dat is ook makkelijk voor hen. Er komt altijd wel
  Een volgende game die in het gat springt van fortnite. Dat zijn toch modeverschijnselen die per 5jaar komen en gaan.

  Epic zou ook wel eens durven het been stijf te houden. Gewoon uit principe. En dan verliezen zij. En verdwijnt dat spelletje uit de apps store.

  Belangrijk is ook wel dat ook de Google play store fortnite heeft geweerd toch?

 • Profielfoto
  ¿`„

  Los van dit spel. Ik vraag me een ding al een tijdje af. En dat is….

  Apple heeft de App Store. Een marktplaats van apps. Al dan niet gratis of met in app buy opties. Daar verdient Apple aan en ze hebben er een soort redactie op zitten dat zorgt dat klanten van hun hardware niet het slachtoffer worden van malafide ontwikkelaars en dat apps aan bepaalde privacy richtlijnen voldoet. En Google heeft voor Android iets vergelijkbaars, maar dan aansluitend op hun verdienmodel.

  So far so good.

  Maar ik kom soms op websites en dan kijk ik nog wel’s op van wat makers van websites weten te maken en aan te bieden. Soms tot complete games aan toe of volwaardige editing tools voor tekst en afbeeldingen en ja.. zelfs video editors (even geen voorbeeld paraat maar zoek zelf maar eens.

  Ik vraag mij dan af in hoeverre zijn Appstores houdbaar ? Is het onderhand niet mogelijk om gewoon apps te ontwikkelen die vanaf een website te starten zijn buiten Appstores om ?

  Misschien is dit niet de plek voor deze vraag maar ach.. ik lees wel’s onzinnigere vragen, comments en reacties dus dan kan deze er ook wel bij. ☺️

 • Profielfoto
  Soneraxx

  ¿`„ op 19 augustus 2020 14:01
  Los van dit spel. Ik vraag me een ding al een tijdje af. En dat is….

  Apple heeft de App Store. Een marktplaats van apps. Al dan niet gratis of met in app buy opties. Daar verdient Apple aan en ze hebben er een soort redactie op zitten dat zorgt dat klanten van hun hardware niet het slachtoffer worden van malafide ontwikkelaars en dat apps aan bepaalde privacy richtlijnen voldoet. En Google heeft voor Android iets vergelijkbaars, maar dan aansluitend op hun verdienmodel.

  So far so good.

  Maar ik kom soms op websites en dan kijk ik nog wel’s op van wat makers van websites weten te maken en aan te bieden. Soms tot complete games aan toe of volwaardige editing tools voor tekst en afbeeldingen en ja.. zelfs video editors (even geen voorbeeld paraat maar zoek zelf maar eens.

  Ik vraag mij dan af in hoeverre zijn Appstores houdbaar ? Is het onderhand niet mogelijk om gewoon apps te ontwikkelen die vanaf een website te starten zijn buiten Appstores om ?

  Misschien is dit niet de plek voor deze vraag maar ach.. ik lees wel’s onzinnigere vragen, comments en reacties dus dan kan deze er ook wel bij. ☺️

  Voor zover ik weet houdt apple actief een aantal dingen in safari tegen waardoor webapps (PWA) kreupel worden gemaakt.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Gamen op afstand. Goed idee. Via Safari naar de website en spelen maar.Top en gaan we doen….Helaas zijn zulke website natuurlijk heel erg gevaarlijk. En gevaarlijke websites moeten geblokkeerd worden. In de webkit van Apple. Allemaal voor onze veiligheid en klantbeleving.

   

 • Profielfoto
   gebuiker

  ¿`„ op 19 augustus 2020 14:01
  Misschien is dit niet de plek voor deze vraag maar ach.. ik lees wel’s onzinnigere vragen, comments en reacties dus dan kan deze er ook wel bij. ☺️

  Heel onzinnig:P

   

  Zelf vind ik het toch wel lekker om een app te hebben, gewoon op de telefoon ipv alles constant moeten laden.

  Het probleem van de app store is onder andere dat Apple in de ogen van veel ontwikkelaars een absurd hoge vergoeding vraagt van 15% of 30% van alle verkopen. Dat is redelijk, want voor de app store moest een software ontwikkelaar CD persen, mooie doosjes ontwerpen, deze in winkels zien te krijgen en daar dan een grote marge over afstaan. Daar was deze 30% niks bij. Dat verhaal klinkt logisch, en verdedigt Apple’s standpunt.

  Echter is de wereld niet meer hetzelfde. We kopen geen software meer in een winkel. We zouden niet eens de software op CD of DVD kunnen installeren omdat we geen DVD spelers meer hebben. We lopen niet meer even naar de winkel om die speciale software titel te kopen.

  Nee, we downloaden even snel een app om te proberen of dit iets is. En als het leuk is zeggen we niet op na de paar dagen gratis proberen of sluiten en we abo af vanuit de app. De drempel is hier een stuk lager mee geworden om software te proberen en ook aan de man te brengen.

  Geeft dat Apple het recht om alle spel regels te bedenken? Ik denk het niet.
  Geeft het Apple het recht om maar iedere willekeurig % in te houden, omdat ze zo’n goed ecosysteem hebben? Dat lijkt mij niet zo handig, kijk maar naar de huidige revolt binnen de software development community.

  Het doet ook een beetje denken aan rupsje nooit genoeg. Je kan nou niet echt zeggen dat EPIC een klein, zielig bedrijf is dat moeilijk de eindjes aan elkaar kan knopen.

  Ik weet het niet, maar ik denk dat Apple (en Google net zo goed) door zowel de EU als de Amerikaanse overheid gedwongen wordt om het beleid aan te passen. Dat zal niet snel gaan, en misschien nemen ze voor die tijd wel de beslissing dat ze echt zelf bedacht hebben dat het beter is om de fees te halveren, maar het lijkt mij een vrij kleine kans dat er helemaal niks verandert.

   

 • Profielfoto
  fnk

  Het idee van de App Store is altijd goed geweest maar is wel altijd een discussie voor ontwikkelaars geweest vanwege de kosten die zij moeten afstaan.
  Alsof dat niet aan de gebruiker wordt doorgerekend…….
  En als ze meer willen verdienen wordt dat ook aan de gebruiker doorberekend.

  Dus waarom hoor je de gebruikers nooit klagen!!!!!

 • Profielfoto
  Obi-wan Kenobi

  Apple zal niet toegeven zolang ze daar niet via mogelijke rechtszaken toe gedwongen worden. Zoveel is duidelijk. Ik vind de App Store zalig: alles installeren wat je hartje maar begeert, zonder je zorgen te moeten maken om virussen en ander ongein. Maar ik zou toch wel graag de mogelijkheid willen om software te installeren die Apple zelf niet zo fijn vindt, bijvoorbeeld emulators. Als er zo’n soort optie zou zijn waar gebruikers die weten wat ze willen (dus niet de doorsnee iOS-gebruiker die niet anders dan wat social media apps gebruikt), van gebruik kunnen maken, en waar Apple niets in de pap te brokken heeft, dán pas is er geen monopoliepositie waarvan ze misbruik maken. Nu is er dat wel: je kan enkel doen zoals Apple het je oplegt.

 • Profielfoto
  Di May

  Zal mij allemaal wordt wezen.

  Ben tevreden met Infinite Flight.

  Is mijn enige ‘game’. Voor zover
  die classificatie terecht is.

  Fornite …
  Is er al niet genoeg agressie ?

 • Profielfoto
  SvS

  tsja Apple verdiende een hoop door middel van in app aankopen binnen Fortnite met name van spelers die niet kunnen uitwijken naar andere gameconsoles. Dus dit werkt toch wel een beetje in nadeel van beide bedrijven. Ik zou zeggen: beide partijen moeten water bij wijn doen. Dit is ook geen goede reclame voor Apple (en Google?)

 • Profielfoto
  yellow

  Gewoon doorbereken aan de klant. Tarief naar 0%. Games/apps kunnen 30% goedkoper. iPhone/Macs 15% duurder maken en we zijn er. Iemand moet het betalen.

 • Profielfoto
  Dali

  Zouden ze dan hetzelfde doen bij Sony? Want in de Playstation store (geen idee hoe dat ding officieel heet) kost het blijkbaar ook 30%.

  Of zie ik het fout?

 • Profielfoto
  Night

  Het is voor Epic gemakkelijk zat om de in-app aankopen compleet te schrappen. Ze kunnen deze gewoon verplaatsen naar hun eigen website, waar klanten kunnen inloggen en betalen (los van de game(s)). Zolang ze er maar geen in-app link van maken. Blijven ze alleen 30% betalen over de inkomsten van de app zelf. Net als alle andere ontwikkelaars.

 • Profielfoto
  SvS

  Ja dat dacht ik ook al, @Night. Waarom niet…?

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik zie nog steeds geen enkele optie dat Epic hier als winnaar uit kan komen. Ze maken een mooi statement wat ze extreem veel geld kost. Apple en Google krijgen beide 15% van de verkoop in hun store. Thuisbezorgd neemt een 20% marge .. zo gek is het dis niet (ja ik weet dat Apple het eerste jaar 30% pakt maar Fortnite is dat punt al voorbij. De 85% die Epic krijgt levert ze 2.000.000 netto per dag op alleen in de Appstore van Apple. Laten we er vanuit gaan dat ze via Google nog iets meer verdienen (google heeft net iets meer marktaandeel). Epic zet dus ongeveer 120.000.000 netto per maand op het spel om dit statement te maken.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Epic heeft het kunstig gepland en dat allemaal zogenaamd voor ons en alle andere ontwikkelaars. Hoe goed van hun! Echter betwijfel ik of de gemiddelde gebruiker op meerdere stores zit te wachten. Ik niet, en vervolgens moet ik overal weer mijn persoonlijke en creditcard gegevens achterlaten. De Appstore is voor velen een vertrouwd en veilig omgeving om apps te kopen en wat heerlijk dat ik niet door al die ontwikkelaars gespamd wordt.

  Epic is wel bij machte om hun eigen store op te tuigen, maar wat al die andere ontwikkelaars? die 30% valt voor velen wel mee, ga zelf maar een webshop etc optuigen en dan ook nog eens een groot publiek bereiken. Men kan natuurlijk een partij als Cleverbridge, BMT Micro etc in de armen nemen, maar die doen het ook niet voor noppes.

  Een aanpassing in de Appstore mag wel, maar partijen als een Epic of Spotify moeten niet zeuren, helemaal niet omdat er genoeg andere mogelijkheden zijn. Hun probleem is dat sommigen mensen voor een vertrouwde store kiezen met alle gemakken van dien, en ja dat kost hen geld. Men hoeft het ook niet via de Appstore aan te bieden, want geloven we nu echt dat men Spotify niet meer weet te vinden wanneer Spotify geen abonnement via de App Store aanbiedt?

 • Profielfoto
  zepkleiker

  fnk op 19 augustus 2020 14:44
  Het idee van de App Store is altijd goed geweest maar is wel altijd een discussie voor ontwikkelaars geweest vanwege de kosten die zij moeten afstaan.
  Alsof dat niet aan de gebruiker wordt doorgerekend…….
  En als ze meer willen verdienen wordt dat ook aan de gebruiker doorberekend.

  Dus waarom hoor je de gebruikers nooit klagen!!!!!

  Ga je nu beweren dat je nooit mensen hebt horen klagen over de prijs van apps of in-app purchases? Er zijn hele volksstammen die weigeren om ook maar 1 cent te betalen voor een app omdat ze vinden dat alles gratis moet zijn. Want ze hebben toch al veel betaald voor de telefoon?

 • Profielfoto
  Dashter

  Melle op 19 augustus 2020 13:51
  Apple zal geen uitzondering maken.

  Bullshit, Apple maakt wel uitzonderingen: https://www.iculture.nl/nieuws/apple-video-apps-buiten-app-store-commissie/

 • Profielfoto
  Tee Loo

  zepkleiker op 19 augustus 2020 22:05

  Ga je nu beweren dat je nooit mensen hebt horen klagen over de prijs van apps of in-app purchases? Er zijn hele volksstammen die weigeren om ook maar 1 cent te betalen voor een app omdat ze vinden dat alles gratis moet zijn. Want ze hebben toch al veel betaald voor de telefoon?

  idd!!

  Op de 1 of andere manier moet software gratis kunnen zijn. Dat is al sinds de jaren 80 zo.

  En over 30% – 15% gesproken: 99 cent per muziek nummer was te weinig volgens grote platenmaatschappijen. Ik hoor ze niet meer (ok, het is iets meer nu).

   

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Zo raar …

  Ontwikkelaars betalen voor lid te mogen worden van de ontwikkelaarsclub

  Ontwikkelaars moeten betalen voor de evaluatie, goedkeuring, dus het toetsingsprocess, alsmede voor de infrastructuur, opslag en distributie

  Ontwikkelaars moeten verplicht gebruik van Apple’s betaalplatform en daarmee wederom een commissie betalen voor het gebruik van dit betaalplatform.

  Een andere weg om iOS te bedienen is er niet, dus van concurrentie kan geen sprake zijn. Het verwijzen dat je maar niet op iOS moet zitten is te kort door de bocht en nogal stompzinnig.

  Microsoft had dit jaren geleden ook kunnen vaststellen dat als je de beste beleving wilt hebben dat je gewoon Windows moet gebruiken met Microsoft Explorer, want dat is “de internet standaard”. Zijn we die pijnen alweer vergeten? Of ander soortige problemen met compatibiliteiten en uitsluiting van Apple gebruikers? Websites van overheidsinstellingen die het in het verleden niet deden met Apple Computers? Allemaal vergeten?

  Toen was Microsoft een monopolie en een “bad Guy” … Nu lijkt Apple het stokje te hebben overgenomen. Ook niet voor eeuwig, maar toch …

  … wat me overigens wel het meest stoort is het feit dat Apple omgekeerd weer het niet zo op heeft met maatschappelijk verantwoord ondernemen en bovenal zijn bijdrage leveren binnen een belastingcontext.

  Het is namelijk zo ongeveer nummer 1 in belasting ontwijking. Dus ik ga er vanuit dat als Apple dit statement maakt dat er geen uitzondering gemaakt kan worden voor Epic, dat dit dus epische gevolgen zal hebben voor Apple omdat de belastingdiensten in verschillende landen niet langer uitzonderingen kunnen maken voor Apple.

  Kennen we deze nog?

  https://americansfortaxfairness.org/badapple/

   

 • Profielfoto
  Ruurd

  Wat we met z’n allen vergeten is dat de appstore een centrale rol speelt in de beveiliging van iOS. Het checken en beveiligen van apps met developer certificaten en het controleren daarvan is echt geen sinecure. Hiermee zorgt Apple er voor dat het platform bijna waterdicht is. Tel daar alle andere dingen bij die je als developer gewoon kan gebruiken doordat die appstore bestaat. Als je het over een plat speelveld wilt hebben dan is de appstore daar een uitstekend voorbeeld van. IEDEREEN kan er voor hetzelfde geld op terecht en er is geen prijsdifferentiatie tussen groot en klein. Willen we echt die baby met het spreekwoordelijke badwater weggooien omdat EPIC gewoon meer geld wil verdienen? Ik weet niet of jullie het weten maar andere appstores die zijn net zo duur als die van Apple.

 • Profielfoto
  wsn79

  Dali op 19 augustus 2020 17:14
  Zouden ze dan hetzelfde doen bij Sony? Want in de Playstation store (geen idee hoe dat ding officieel heet) kost het blijkbaar ook 30%.

  Of zie ik het fout?

  Sony handelt ook via het Playstation network de online multiplayer data af, wereldwijd.  Daarnaast bedient de Playstation store een relatief kleinere markt en zijn de kosten per eindgebruiker hoger. Ook geeft Sony de mogelijkheid video te hosten op het Sony entertainment network en ingame data beschikbaar te maken voor Sony smart-tv’s.  Apple’s mogelijkheden verschillen gewoon te veel van de console markt om een eerlijke vergelijking te maken.

   

 • Profielfoto
  recoiller

  Verhaal van doctor_apple klopt niet helemaal. Ontwikkelaars betalen voor de ontwikkeling van de development software. Per account is dat 100 euro per jaar wat je bijna gratis kunt noemen.
  Ontwikkelaars betalen niet voor de evaluatie, goedkeuring, het toetsingsproces, de infrastructuur, opslag en distributie.

  De gebruikers betalen daarvoor. Je kunt ook niet zeggen dat een schrijver betaald aan de uitgever van een boek. De uitgever neemt een marge op de verkoopprijs die de consumenten betalen. Ook betaald de fruitteler niets aan de Jumbo, Jumbo betaald de fruitteler en laat de consument er een extra marge over betalen.

  Apple doet exact datzelfde. En het is wel zo dat Apple met die marge betaald voor evaluatie, goedkeuring, toetsing, infrastructuur, opslag, distributie en betaalplatform.

 • Profielfoto
  recoiller

  Dat er binnen iOS gebruik moet worden gemaakt van de opties van Apple maakt het geen monopolie. IOS heeft voldoende marktconcurrentie buiten iOS en niemand is afhankelijk van iOS.
  Als je dat een monopolie binnen iOS vind kun je ook stellen dat de Efteling een monopolie heeft op verkoop van eten in het park. Alleen de Efteling kan binnen het park eten verkopen en heeft daarmee dus een monopolie binnen hun eigen park.
  Wat is er stompzinnig en kort door de bocht aan het ontwijken van iOS?

  De vergelijking met Microsoft en Explorer gaat overigens totaal niet op. IOS heeft ongeveer 37% marktaandeel terwijl Microsoft meer dan 87% marktaandeel had. Daarnaast week Microsoft met Explorer bewust af van de vastgestelde internet standaarden. Zo ‘dwong’ Microsoft ontwikkelaars af door af te wijken van de internet-standaard waardoor sites beter zouden werken in Explorer dan bij de concurrerende browsers. Als een ontwikkelaar de standaard volgde dan zag de site er niet goed uit op 87% van de markt. Microsoft ging dus behoorlijk veel verder en had dus ook veel meer marktaandeel.

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik ben misschien een oude ontwikkelaar maar voor de iPhone verkocht ik al spellen, daarvan ging rond de 25% naar de uitgever en de winkel pakte ook rond de 25% of zelfs meer. Als ontwikkelaar kreeg ik nooit meer dan de helft van de uiteindelijke consumentenprijs.
  De Appstore is uitgever, distributie en verkoop in 1 voor 15%. Zeker, het eerste jaar neemt Apple 30% maar daarna 15%. Als ontwikkelaar blijft hier dus meer geld over. Dat geld ben je daarna overigens wel weer aan marketing kwijt. Eerder deed de uitgever de marketing voor je.
  En dat Apple het percentage alleen maar opdrijft is ook niet waar. Ze zijn zelfs gezakt met het percentage.

 • Profielfoto
  Macman

  Als we het over rupsje nooitgenoeg hebben: Epic Games. Ze hebben inmiddels miljarden verdiend. Die 15 % is een heel redelijk tarief, daarmee wordt de marketing, distributie en veiligheid van betaald en een deel van de ontwikkelaarskosten(denk aan developpers-tools). Als Apple dit beleid verandert gebeurt een belangrijk onderdeel buiten het zicht van Apple en wordt het een stuk onveiliger op de Appstore, dus terecht van Apple om zo te reageren. Beetje vreemd om zo te reageren, ze schieten zichzelf in de voet hiermee.