Thomas Aalderink
Thomas Aalderink | LinkedIn Nieuws 19 augustus 2020

Apple legt uit waarom ze geen uitzondering gaan maken voor Fortnite

De App Store is de laatste maanden een veelbesproken onderwerp. Niet iedereen is blij met de strenge regels en Tim Cook moest het platform zelfs verdedigen tegenover een commissie. Apple zou namelijk misbruik maken van hun machtspositie. Epic Games lijkt die mening te delen en trok de stoute schoenen aan. Het gevolg is dat Apple de populairste game van dit moment, Fortnite, uit de App Store gooide.

De Battle Royal game is niet langer te downloaden omdat Epic Games een alternatief betaalsysteem lanceerde voor in-app-aankopen. Dat is tegen de regels van Apple en dus verdween de game uit de App-Store. Epic Games verklaarde Apple’s App Store vervolgens de oorlog en ging op zoek naar medestanders.

Apple lijnrecht tegenover Epic

Nu is het afwachten welke partij als eerste toenadering gaat zoeken of met een oplossing komt. Dat kan nog wel even duren, want Apple en Epic Games lijken beiden hun poot stijf te houden. De maker van Fortnite kwam eind vorige week met een krachtig statement. Ze maakten namelijk een parodie op een Apple Macintosh reclame uit 1984 met als boodschap dat ze opstaan tegen de App Store monopolie.

Die gaan dus niet toegeven, maar ook Apple gaat niet zwichten. Mark Gurman van Bloomberg deelde namelijk een zeer duidelijk statement van Apple. De belangrijkste boodschap in dit verhaal is dat Apple geen uitzondering gaat maken voor Epic. Waarom? Omdat ze hun eigen richtlijnen, die er zijn om de gebruikers te beschermen, belangrijker vinden dan de bedrijfsbelangen van Epic.

Statement van Apple:

“De App Store is ontworpen om de meest veilige en betrouwbare plek te zijn voor gebruikers en een fantastische business kans voor alle ontwikkelaars. Epic is één van de meest succesvolle ontwikkelaars binnen de App Store geweest, en uitgegroeid tot een miljardenbedrijf dat miljoenen iOS klanten van over de hele wereld bereikt. We willen graag dat dit bedrijf onderdeel blijft van ons App Developer Program en dat hun apps in de Store blijven. Het probleem dat Epic voor zichzelf gecreëerd heeft, kunnen ze makkelijk oplossen door met een update van hun app te komen waardoor deze weer voldoet aan de richtlijnen waar ze akkoord mee zijn gegaan en die gelden voor alle ontwikkelaars. We gaan geen uitzondering maken voor Epic omdat we denken dat het niet goed is om hun bedrijfsbelangen boven de richtlijnen die er zijn om klanten te beschermen te plaatsen.”

Komt Fortnite terug in de App Store?

Wat denken jullie? Welke partij gaat als eerst water bij de wijn doen? En zien we Fortnite ooit nog terug in de App Store?

Reageer op artikel:
Apple legt uit waarom ze geen uitzondering gaan maken voor Fortnite
Sluiten