Apple kampt met onderdelentekort en moet iPhone 12 downgraden of uitstellen

Door: Wesley Akkerman - 9 reacties
iPhone 12 conceptafbeelding
(Afbeelding: BGR)

Apple gaat mogelijk de lancering van de iPhone 12 Pro uitstellen vanwege een onderdelentekort met betrekking tot het 120Hz-scherm. Het kan ook zijn dat dit tekort leidt tot het annuleren van dat type scherm, waardoor het Pro-model dus een 60Hz-display krijgt.

Dat melden displayanalist Rose Young en lekker Jon Prosser. In een tweet laat Young weten dat Apple moeite heeft met het bij elkaar sprokkelen van de benodigde onderdelen van het 120Hz-scherm van de iPhone 12 Pro. De schermen zijn wel voorradig, maar het probleem ligt bij andere onderdelen. Dat zou dus inhouden dat Apple twee opties heeft: of de Pro krijgt een 60Hz-scherm of de lancering van het model wordt uitgesteld totdat alle onderdelen leverbaar zijn. Young vermoedt dat Apple kiest voor optie één, zodat de lancering van het Pro-model van de aankomende smartphone niet (verder) vertraagd wordt.

iPhone 12 Foxxcon
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: MobileNewser)

iPhone 12 Pro zonder 120Hz-scherm

Waarschijnlijk loopt Apple nu tegen deze problemen aan, omdat pas laat in ontwikkeling besloten werd voor dit type scherm te gaan. Wat er nu verder gebeurt, is in feite koffiedik kijken. Apple kan bergen verzetten als het moet, maar is uiteindelijk ook afhankelijk van hetgeen aangeboden kan worden. Het zou altijd kunnen dat de iPhone 12 Pro uitgesteld wordt. Dat idee wordt versterkt door informatielekker Jon Prosser, die laat weten dat zijn bronnen melden dat Apple nog steeds 120Hz-schermen test achter de schermen. Er zou zelfs een handmatige toggle aanwezig zijn om te schakelen tussen 60 en 120 Hz, aldus Prosser.

Er wordt al lang gesproken over een iPhone 12 (Pro of Pro Max) met een 120Hz-scherm. Verschillende lekkers, waaronder Ice Universe en Max Weinbach, hebben ook een duit in het zakje gedaan en gemeld dat er zo’n iPhone in de maak is. Echter, zulke berichtgeving staat natuurlijk los van eventuele problemen die verderop in het productieproces kunnen plaatsvinden. Dat kan het gerucht deels dus nog kloppen (Apple is van plan een iPhone met een 120Hz-scherm uit te brengen), maar dan zien we daar voorlopig dus nog niets van (wanneer blijkt dat er productieproblemen zijn).

Het is een vreemde situatie voor Apple, die niet vaak zo laat nog in productie tegen dergelijke problemen aanloopt. De aankondiging wordt volgende maand en anders de maand erop verwacht, waardoor er misschien nog tijd is om de plannen terug te draaien.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Gidneo

  Misschien voor de volledigheid nog melden wat 120Hz precies doet bij een telefoon, ook in vergelijking met 60Hz? Ik heb geen idee namelijk. Het getal is dubbel zo hoog, dus dan is het beeld dubbel zo.. Snel? Scherp? Vloeiend?

 • Profielfoto
  Tuvix

  Gidneo op 25 augustus 2020 13:59
  Misschien voor de volledigheid nog melden wat 120Hz precies doet bij een telefoon, ook in vergelijking met 60Hz? Ik heb geen idee namelijk. Het getal is dubbel zo hoog, dus dan is het beeld dubbel zo.. Snel? Scherp? Vloeiend?

  Dat is een snellere refresh rate dacht ik. Dus alles wat op het scherm wordt getoond ververst sneller, waardoor alles vloeiender beweegt. Leg ik dat goed uit? ?

 • Profielfoto
  Night

  Een 120 Hz scherm heeft een hogere refresh-rate (beeldverversing; 120 Hz wil zeggen: 120 beeldverversingen per seconde) dan het huidige scherm. Dit is vooral gunstig bij snelle bewegingen op het scherm. Doordat de beelden elkaar sneller opvolgen (per seconde meer opvolgende beeldweergaven op het scherm) zullen bewegingen vloeiender ogen. Denk hierbij aan games en video. 120 Hz verversing heeft ook een nadeel. Het verbruikt namelijk aanzienlijk meer energie dan de ‘standaard’ refresh-rate. Dat is bij een PC geen probleem, maar bij mobiele apparaten met een kleine batterij, zoals de iPhone, is dat natuurlijk niet wenselijk. Maar 120 Hz is lang niet altijd nodig, zoals bijvoorbeeld bij het toegangsscherm, maar ook niet bij apps, zoals WhatsApp of Mail, die niet of nauwelijks bewegende beelden hebben. Daarom moet een een 120 Hz scherm softwarematig ook ‘terug kunnen schakelen’ naar lagere frequenties, zoals 60 en zelfs 30 Hz. Daarmee wordt dan weer stroom bespaard. De verwachting is dan ook dat Apple – net als Samsung – de schermfrequentie intelligent aanpast aan wat je op dat moment met je iPhone doet.

   

  Duidelijk genoeg?

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Er is zoveel rondom die iPhone 12 in de ether dat het wel een valse start dreigt te worden.

 • Profielfoto
  Gidneo

  Night op 25 augustus 2020 18:57
  Een 120 Hz scherm heeft een hogere refresh-rate (beeldverversing; 120 Hz wil zeggen: 120 beeldverversingen per seconde) dan het huidige scherm. Dit is vooral gunstig bij snelle bewegingen op het scherm. Doordat de beelden elkaar sneller opvolgen (per seconde meer opvolgende beeldweergaven op het scherm) zullen bewegingen vloeiender ogen. Denk hierbij aan games en video. 120 Hz verversing heeft ook een nadeel. Het verbruikt namelijk aanzienlijk meer energie dan de ‘standaard’ refresh-rate. Dat is bij een PC geen probleem, maar bij mobiele apparaten met een kleine batterij, zoals de iPhone, is dat natuurlijk niet wenselijk. Maar 120 Hz is lang niet altijd nodig, zoals bijvoorbeeld bij het toegangsscherm, maar ook niet bij apps, zoals WhatsApp of Mail, die niet of nauwelijks bewegende beelden hebben. Daarom moet een een 120 Hz scherm softwarematig ook ‘terug kunnen schakelen’ naar lagere frequenties, zoals 60 en zelfs 30 Hz. Daarmee wordt dan weer stroom bespaard. De verwachting is dan ook dat Apple – net als Samsung – de schermfrequentie intelligent aanpast aan wat je op dat moment met je iPhone doet.

   

  Duidelijk genoeg?

  Zeker weten! Bedankt voor de uitleg.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Slaan we gewoon een jaartje over. In 2021 zal ongetwijfeld de iphone 13 uitkomen.

 • Profielfoto
  maconly

  Bouw je eigen onderdelen in Amerika

 • Profielfoto
  tomc

  maconly op 26 augustus 2020 07:31
  Bouw je eigen onderdelen in Amerika

  Zin om 2000 euro te betalen voor je iPhone? ?

 • Profielfoto
  Vanar

  Typisch gevalletje: Meetbaar maar niet merkbaar ….