Apple laat gamedienst Google Stadia niet toe op iPhone en iPad

Door: Jeroen Kraak - 5 reacties
Google Stadia
Afbeelding: AFP / Ina Fassbender

Google Stadia zal je voorlopig niet aantreffen op je iPhone en iPad. Apple wil de dienst niet op haar mobiele platformen hebben.

Clouddiensten voor gaming zijn erg in opkomst. Zo heeft Microsoft xCloud, Nvidia GeForce Now en Google Stadia. Met de diensten is het mogelijk om via de cloud te gamen zonder dat je PC bijvoorbeeld hoge graphics nodig heeft om een spel af te spelen. Zo is het via Stadia bijvoorbeeld mogelijk om games te spelen via een Chromecast zonder dat je een console of een game PC nodig hebt.

Cloudgaming op iPhone en iPad

Het is een handige dienst. Zeker op een Macbook die niet is gemaakt om te gamen of een mobiel device als een iPad of iPhone, die natuurlijk niet alle specs hebben. Toch wil Apple het op de laatste twee devices niet hebben, omdat het volgens het bedrijf in strijd is met de algemene voorwaarden van de App Store. Dat geld overigens niet alleen voor Google Stadia, maar ook voor xCloud en GeForce Now.

Volgens Apple is het tegen de regels dat de diensten als Google Stadia games in groepen aanbieden in plaats van individueel. De spellen kunnen dan ook niet apart worden gezocht en gekocht in de App Store. “Onze klanten genieten van geweldige apps en games van miljoenen ontwikkelaars. Gamediensten kunnen absoluut in de App Store, zolang ze maar aan de regels voldoen die voor alle ontwikkelaars gelden.” Volgens The Verge gaat het om sectie 4.2.7. Daarin staat dat de host en device zich op hetzelfde lokale LAN-netwerk moeten bevinden. Bij cloudgamingdiensten is dat natuurlijk niet het geval.

Microsoft liet eerder al weten dat het geen oplossing heeft om xCloud alsnog naar iOS te brengen. “Apple is de enige partij die klanten geen cloudgaming laat gebruiken met abonnementen zoals de Xbox Game Pass. Het behandelt game apps consequent anders dan anders dan andere apps. “

Geen inkomsten van Google Stadia en Microsoft xCloud

Het grote probleem voor Apple is dat het niet kan zien wat klanten spelen in Google Stadia, omdat ze van tevoren de games niet kunnen controleren, zoals ze bij andere apps wel doen. Ook weten ze niet wat klanten aanschaffen, waardoor het inkomsten mist op dit soort apps. Normaal krijgt Apple 30 procent van een aankoop uit de App Store en 15 procent na een abonnement dat langer dan een jaar duurt. Waarschijnlijk zien partijen als Microsoft en Google het ook niet zitten om mensen hun abonnementen te laten afsluiten via de App Store, aangezien het dan dus inkomsten moet afstaan.

Mocht je Stadia alsnog willen gebruiken? Gelukkig kan het op de Mac wel.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  RW076

  En terecht, met streamen zet je de deur open voor allerlei onveilig gedoe.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Inkomsten en veiligheid zijn wel heel verschillende argumenten. Kun je dit niet via de browser aanbieden? Dan ben je van Apple’s voorwaarden af, toch?

 • Profielfoto
  Soneraxx

  RW076 op 7 augustus 2020 11:32
  En terecht, met streamen zet je de deur open voor allerlei onveilig gedoe.

  Over welk onveilig gedoe hebt u het dan precies? RDP apps zijn toch ook gewoon toegelaten?

   

  Alexander Henket op 7 augustus 2020 15:29
  Inkomsten en veiligheid zijn wel heel verschillende argumenten. Kun je dit niet via de browser aanbieden? Dan ben je van Apple’s voorwaarden af, toch?

  Voor zover ik ergens had gelezen geeft Safari geen volledige ondersteuning voor PWA, waardoor het moeilijk/onmogelijk zou zijn (moet ook toegeven dat ik hier een leek in ben).

 • Profielfoto
  alexys

  De vraag is of dit op termijn wel de juiste strategie is voor Apple aangezien het op Android allemaal wel wordt toegestaan.

  Ook overige Microsoft spps als  Your Phone bieden op Android meer integratie. Risico dat iOS een 2e rangs platform aan het worden is. Super veilig en stabiel maar je kunt er steeds minder mee.

 • Profielfoto
  Obi-wan Kenobi

  Absoluut belachelijk van Apple. Er is niets onveiligs aan. Via bijvoorbeeld Jump Desktop kan je ook desktop-games naar je iPad/iPhone streamen, het enige verschil met bijvoorbeeld GeForce Now is dat de computer vanwaar je streamt, zich niet in je eigen huis, maar op een server bij Nvidia (in dit geval) bevindt.