Apple haalt duizenden games uit zijn Chinese App Store

Door: Wesley Akkerman - 3 reacties
Apple, Facebook, Amazon en Google Mark Zuckerberg, Sundar Pichai, Tim Cook en Jeff Bezos hoorzitting
(Afbeelding: AFP)

De strijd tussen China en Amerika woekert door en dat betekent slecht nieuws voor Apple en de App Store. De Chinese zaken van het bedrijf lopen gevaar en dat is slecht nieuws. Niet alleen omdat er miljoenen klanten in dat land gebruikmaken van Apple-producten, maar ook omdat het bedrijf daar nog steeds producten fabriceert.

The Information schrijft dat de Chinese regering allerlei loopholes dicht waar Apple dankbaar gebruik van maakt, waardoor nu duizenden applicaties uit de Chinese App Store verdwenen zijn. Eerder deze maand verdwenen er namelijk meer dan 47 duizend apps. Heel onverwacht komt dit niet, aangezien Apple al een loophole dichtte die ervoor zorgde dat games en apps, met digitale aankopen, gelanceerd konden worden zonder goedkeuring van de Chinese overheid. Eerder oefende die regering al invloed uit op Apple door het bedrijf te dwingen de digitale iBooks- en iTunes Movies-winkels te sluiten in dat land.

Tim Cook Apple
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: ANGELA WEISS / AFP)

China kan het Apple knap lastig maken

Echter, het feit dat de App Store bestaat in China is waarschijnlijk in de basis al een gigantische loophole, aldus The Information. Buitenlandse appwinkels moeten namelijk onderdeel zijn van een Chinese joint venture. Het aandeel van de Chinese partner moet groter zijn en ook de beslissingen maken, maar Apple doet het helemaal op eigen houtje. Dat is dus niet hoe het hoort in China. Bovendien lukt het Apple tot dusver de broncode van iOS niet te delen met de Chinese regering; dat is het resultaat van een onderhandeling.

Het zal niemand ontgaan zijn dat President Trump de laatste maanden flinke stappen zet tegen China. Recente voorbeelden zijn de maatregelen die genomen zijn tegen Huawei, WeChat en natuurlijk TikTok. Dergelijke stappen kunnen zorgen voor hevige consequenties, wanneer blijkt dat moederbedrijven, zoals Tencent, ineens geen zaken meer mogen doen met Amerikaanse bedrijven. Dat geldt dus in dit geval niet alleen voor Apple.

The Information

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Di May

  Tijd voor Amerikaanse verkiezingen.

  Niet dat China volledig vrijuit gaat.
  Maar het pitbull werk van Trump
  is verre van constructief.

  Tim Cook pakt dat veel slimmer aan.

  Jammer genoeg is hij de president niet.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Inderdaad Di May.
  Het probleem is dat de VS met hun huidige protectionisme en nationalisme de hele wereld op zijn kop zetten. Europa is opeens geen onvoorwaardelijke bondgenoot meer en de Chinezen zijn de vijand.
  Waar wil je dat zoiets eindigt? En vooral: is het in iemands voordeel om China te demoniseren?
  (Niet dat ik een voorstander ben van het Chinese beleid.) Het is hoog tijd voor een veel evenwichtiger Amerikaans beleid.

 • Profielfoto
  Melle

  Dat eindigt in oorlog. Geen geweld soldaten oorlog, maar economische oorlog en vooral veel miserie voor de gewone man.