Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 24 augustus 2020

Apple op oorlogspad: na Fortnite ook WordPress op de vingers getikt

Hoewel Apple het nu aan de stok heeft met Epic Games, richt het bedrijf ondertussen zijn pijlen ook op WordPress. En dan met name de app die je kunt gebruiken op iOS. De websitebouwdienst werd namelijk gevraagd een native winkel te implementeren in de app, zodat Apple 30% commissie kon pakken.

WordPress is een gratis, opensource tool waarmee je zelf websites bouwt en beheert. Ondanks het feit dat de app volledig gratis bruikbaar is, is er toch een conflict ontstaan. De dienst biedt namelijk, tegen betaling, extra mogelijkheden aan. Denk dan aan extra opslagruimte, technische ondersteuning en andere extra functies. De oprichter van de dienst, Matt Mullenweg, heeft dit weekend op Twitter aangegeven dat de app op iOS werd geblokkeerd, totdat het ontwikkelteam ondersteuning voor Apples In-App Purchases-systeem inbouwde. En dat terwijl de app zelf in feite eigenlijk niets verkoopt aan gebruikers.

WordPress op iOS biedt niets te koop aan

Ondanks het feit dat WordPress op iOS dus niets te koop aanbiedt, was er wel een link aanwezig met daarin een koppeling naar een pagina waar je een abonnement-upgrade kon opvragen. Dat upgraden gaat dan geheel via de eigen website van het bedrijf. Apple zag dit als een poging het betaalsysteem van de App Store te omzeilen en kwam daardoor dus in actie.

Zo staat er in sectie 3.1.3(b) van de reviewrichtlijnen dat ook multiplatformapplicaties zich gewoon moeten houden aan de regels en het betaalsysteem van Apple moeten implementeren. Er mogen géén andere betaalmogelijkheden gepresenteerd worden.

Apps that operate across multiple platforms may allow users to access content, subscriptions, or features they have acquired in your app on other platforms or your web site, including consumable items in multiplatform games, provided those items are also available as in-app purchases within the app. You must not directly or indirectly target iOS users to use a purchasing method other than in-app purchase, and your general communications about other purchasing methods must not discourage use of in-app purchase.

Er is nu een andere oplossing aangedragen. Apple is daarmee akkoord gegaan. WordPress heeft namelijk alle meldingen van betaalde diensten verwijderd uit de app. Daardoor kan de app weer worden toegelaten op de App Store, omdat er nu dus ook geen vermoedelijke sprake is van omleiding.

In de bovenstaande tweet staat de volgende reactie van Apple:

We believe the issue with WordPress app has been resolved. Since the developer removed the display of their service payment options from the app, it is now a free stand-alone app and does not have to offer in-app purchases. We have informed the developer and apologize for any confusion that we have caused.

Daardoor kun je vanaf nu wederom WordPress uit de App Store downloaden. De meest recente versie vind je hier.

Reageer op artikel:
Apple op oorlogspad: na Fortnite ook WordPress op de vingers getikt
Sluiten