Apple op oorlogspad: na Fortnite ook WordPress op de vingers getikt

Door: Wesley Akkerman - 4 reacties
WordPress iOS
(Afbeelding: WordPress)

Hoewel Apple het nu aan de stok heeft met Epic Games, richt het bedrijf ondertussen zijn pijlen ook op WordPress. En dan met name de app die je kunt gebruiken op iOS. De websitebouwdienst werd namelijk gevraagd een native winkel te implementeren in de app, zodat Apple 30% commissie kon pakken.

WordPress is een gratis, opensource tool waarmee je zelf websites bouwt en beheert. Ondanks het feit dat de app volledig gratis bruikbaar is, is er toch een conflict ontstaan. De dienst biedt namelijk, tegen betaling, extra mogelijkheden aan. Denk dan aan extra opslagruimte, technische ondersteuning en andere extra functies. De oprichter van de dienst, Matt Mullenweg, heeft dit weekend op Twitter aangegeven dat de app op iOS werd geblokkeerd, totdat het ontwikkelteam ondersteuning voor Apples In-App Purchases-systeem inbouwde. En dat terwijl de app zelf in feite eigenlijk niets verkoopt aan gebruikers.

WordPress op iOS biedt niets te koop aan

Ondanks het feit dat WordPress op iOS dus niets te koop aanbiedt, was er wel een link aanwezig met daarin een koppeling naar een pagina waar je een abonnement-upgrade kon opvragen. Dat upgraden gaat dan geheel via de eigen website van het bedrijf. Apple zag dit als een poging het betaalsysteem van de App Store te omzeilen en kwam daardoor dus in actie.

Zo staat er in sectie 3.1.3(b) van de reviewrichtlijnen dat ook multiplatformapplicaties zich gewoon moeten houden aan de regels en het betaalsysteem van Apple moeten implementeren. Er mogen géén andere betaalmogelijkheden gepresenteerd worden.

Apps that operate across multiple platforms may allow users to access content, subscriptions, or features they have acquired in your app on other platforms or your web site, including consumable items in multiplatform games, provided those items are also available as in-app purchases within the app. You must not directly or indirectly target iOS users to use a purchasing method other than in-app purchase, and your general communications about other purchasing methods must not discourage use of in-app purchase.

Er is nu een andere oplossing aangedragen. Apple is daarmee akkoord gegaan. WordPress heeft namelijk alle meldingen van betaalde diensten verwijderd uit de app. Daardoor kan de app weer worden toegelaten op de App Store, omdat er nu dus ook geen vermoedelijke sprake is van omleiding.

In de bovenstaande tweet staat de volgende reactie van Apple:

We believe the issue with WordPress app has been resolved. Since the developer removed the display of their service payment options from the app, it is now a free stand-alone app and does not have to offer in-app purchases. We have informed the developer and apologize for any confusion that we have caused.

Daardoor kun je vanaf nu wederom WordPress uit de App Store downloaden. De meest recente versie vind je hier.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Ruurd

  Je loopt achter. Deze app van Automattic is inmiddels weer beschikbaar en Apple heeft zijn excuses al aangeboden. Wakker worden!

 • Profielfoto
  Ruurd

  Bovendien: ook verwijzen naar betaalde producten die gerelateerd zijn aan je app zijn problematisch. En de maker van de app heeft even niet goed opgelet want die verwijzing zat er wel degelijk in. Misschien een randgeval maar evengoed.
  Ik snap niet waarom jullie meedoen aan de anti-Apple stemmingmakerij. De Apple AppStore heeft regels. En als je je daar niet aan houdt dan kan je problemen krijgen. Ja het kan best wat developer-vriendelijker bij Apple maar het feit blijft dat zij hun regels toepassen. Punt.

 • Profielfoto
  Bhzgzzbzzg

  nou kan het zelfde ook gebeuren met fortnite of moeten miljoenen mensen blijven klagen

 • Profielfoto
  hansz

  Ruurd op 24 augustus 2020 14:23
  Bovendien: ook verwijzen naar betaalde producten die gerelateerd zijn aan je app zijn problematisch. En de maker van de app heeft even niet goed opgelet want die verwijzing zat er wel degelijk in. Misschien een randgeval maar evengoed.
  Ik snap niet waarom jullie meedoen aan de anti-Apple stemmingmakerij. De Apple AppStore heeft regels. En als je je daar niet aan houdt dan kan je problemen krijgen. Ja het kan best wat developer-vriendelijker bij Apple maar het feit blijft dat zij hun regels toepassen. Punt.

  Absoluut met je eens maar helaas zo zit de pers in elkaar. Lekker tegen de groten aanschoppen en schreeuwers een platform geven want dat trekt lezers. Hoe negatiever hoe beter.