Apple verwijdert Epic’s developer account op de App Store

Door: Jelle van Es - 20 reacties
Fortnite Season 4
(Afbeelding: Epic Games)

Ah de strijd tussen Apple en Epic. Eentje die waarschijnlijk nog wel een tijdje door blijft gaan. En nu heeft het bedrijf uit Cupertino een nieuwe stap gezet in de strijd.

Apple heeft namelijk Epic’s developer account op de App Store verwijdert. Dat betekent dat alle games die Epic Games op de App Store heeft uitgebracht zijn verwijderd. Natuurlijk is Fortnite daarbij de belangrijkste titel, maar zeker niet de enige game. En daardoor is de spanning tussen beide partijen nog lang niet uit de lucht.

Apple trapt Epic Games van de App Store

In een verklaring tegenover 9to5Mac liet Apple weten teleurgesteld te zijn dat ze het account van Epic Games op de App Store hebben moeten verwijderen. Volgens hen hebben ze jarenlang goed samengewerkt met het bedrijf. Daarbij hield het bedrijf zich ook keurig aan de regels van de App Store, tot aan de befaamde update van Fortnite en de strijd die daarop volgde. En nu zou men bij Epic Games meerdere updates voor Fortnite hebben ingediend voor de App Store. Het zou zo vaak zijn gebeurd, dat de banden nu verbroken zijn. Apple hoopt in de toekomst wel weer samen te werken.

Tim Sweeney van Epic Games had een andere kijk op de actie van Apple, zoals je in de bovenstaande tweet kunt lezen. Volgens hem had Apple deze stap niet hoeven te nemen, maar koos het er voor om deze koers te varen.

Unreal Engine blijft bestaan

Ondanks deze strijd heeft Epic Games nog wel de mogelijkheid om de Unreal Engine uit te brengen voor games die op de App Store daar gebruik van maken. Andere games zouden dus geen last hebben van deze durende strijd.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  interFACE

  Hongerige geldwolven, allebei trouwens

 • Profielfoto
  polansky

  Zéér kinderachtig van Apple.

 • Profielfoto
  polansky

  Zou overigens een meesterzet van Epic zijn om de unreal engine ‘onklaar’ te maken. Bijvoorbeeld – Zoals Apple dat ook doet – de kleine lettertjes aan te passen – . Daarmee zouden minstens 70% van alle 3D games voor iOS  niet langer bruikbaar meer zijn.

  Wedden dat dit tot paniek in de tent zou leiden.

 • Profielfoto
  csteelooper

  polansky op 31 augustus 2020 11:52
  Zou overigens een meesterzet van Epic zijn om de unreal engine ‘onklaar’ te maken. Bijvoorbeeld – Zoals Apple dat ook doet – de kleine lettertjes aan te passen – . Daarmee zouden minstens 70% van alle 3D games voor iOS  niet langer bruikbaar meer zijn.

  Wedden dat dit tot paniek in de tent zou leiden.

  A) waarom post je je berichten niet in één reactie (zal wel iets met de site te maken hebben, maar toch)?

  B) Hoe je het ook wendt of keert, het is zéker géén meesterzet van Epic als ze dat zouden doen. Eerst en vooral omdat ze daarmee andere developers hard treffen, en daarna omdat ze juist daardóór alleen zélf nog verder van huis geraken. Aan de andere kant zou het ook Apple sieren als ze gewoon meegingen in het vonnis dat door de rechter werd opgelegd en het Developer Account gewoon open lieten.
  Ik ben zelf alles behalve een gamer (alleen hier en daar af en toe Tetris), maar ondanks het feit dat dat zo is, zie ik echt de gevolgen wel van een zet als deze. Ik denk dat ook Apple haar standpunt niet lang kan volhouden, want op de lange duur zal dat Apple zelf schaden. Epic hoeft namelijk maar één ding te doen en dat is stoppen met updates voor de Unreal Engine op iOS. Daarmee passen ze helemaal niks aan; andere developers kunnen de engine nog steeds as-is gebruiken, maar nieuwere features in iOS of in de hardware zullen niet (volledig) benut worden. En dán ga je het merken, want dan wordt iOS voor meer ontwikkelaars dan alleen Epic van (veel) minder belang. En uiteindelijk zal dat iets zijn wat Apple niet wil.

 • Profielfoto
  Ruurd

  polansky op 31 augustus 2020 11:48
  Zéér kinderachtig van Apple.

  Helemaal niet. Staat zo in het AppStore reglement. Weet je WAT kinderachtig is? Met opzet een afspraak schenden. Als EPIC die afspraak al niet wil houden wat is de afspraak die jij met hun hebt dan wel niet waard?

 • Profielfoto
  Ruurd

  @csteeloper – daar vangen ze niks mee anders dan een boel hele boze developers en ze maken zichzelf daar nog veel belachelijker mee als dat ze al hebben gedaan.

 • Profielfoto
  Sal

  Apple (en Google) hebben, wat mij betreft, volledig gelijk. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, ook in de zakenwereld. Dat blijkt maar weer eens.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Apple doet al jaren haar best om geen gaming platform te zijn. Met de introductie van Catalina kunnen een hele reeks van 3D spelen de prullenbak in. Steam games zijn nog slechts ten dele ondersteund. Het lijkt een actief proces om wel de eigen kleuterspelletjes te promoten en de rest van de gaming industrie dwars te zitten. Op de lange termijn blijft voor gaming op het Apple platform er nog een leverancier over: Apple

 • Profielfoto
  mmww

  Apple komt er nog wel achter, zodra meerdere apps verdwijnen uit de AppStore! Geldwolven zijn het! Ik snap deze ontwikkeling wel, zodra de Mac op de Apple CPU draait is het ook daar onmogelijk om apps buiten de AppStore te installeren en pakken ze weer 30% via de Mac.

 • Profielfoto
  recoiller

  polansky op 31 augustus 2020 11:48
  Zéér kinderachtig van Apple.

  Eerder van Epic. De constructie is helder, de regels zijn helder. Ze breken de regels, het gevolg is logisch. Ik zie niet wat Apple fout doet in dit verhaal.

 • Profielfoto
  recoiller

  polansky op 31 augustus 2020 11:52
  Zou overigens een meesterzet van Epic zijn om de unreal engine ‘onklaar’ te maken. Bijvoorbeeld – Zoals Apple dat ook doet – de kleine lettertjes aan te passen – . Daarmee zouden minstens 70% van alle 3D games voor iOS  niet langer bruikbaar meer zijn.

  Wedden dat dit tot paniek in de tent zou leiden.

  Daarmee zetten ze hun engine ook meteen buiten spel en zal geen ontwikkelaar er meer gebruik van willen maken. Die ontwikkelaars zijn afhankelijk van Epic en Apple, als Epic dat doet dan doen ze exact wat ze Apple verwijten.

 • Profielfoto
  recoiller

  mmww op 31 augustus 2020 17:22
  Apple komt er nog wel achter, zodra meerdere apps verdwijnen uit de AppStore! Geldwolven zijn het! Ik snap deze ontwikkeling wel, zodra de Mac op de Apple CPU draait is het ook daar onmogelijk om apps buiten de AppStore te installeren en pakken ze weer 30% via de Mac.

  Als ik jou was zou ik nooit gaan winkelen bij Albert Heijn. Op de meeste producten pakken ze een marge veel hoger dan 50%, Geldwolf is het.

 • Profielfoto
  recoiller

  Nike, nog zo’n geldwolf, pakt marges van meer dan 80%.

 • Profielfoto
  Mac-Eddy

  Uiteindelijk ben je als “ios” Fortniter het slachtoffer van dit gezeik. Veel spelers geven toch wat centjes uit aan dit spel en zitten nu met een kreupel spel en worden min of meer gedwongen om op een ander platform te spelen en dus andere hardware aan te schaffen. (XBox, playstation, switch, etc…)

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ruurd op 31 augustus 2020 12:29
  @csteeloper – daar vangen ze niks mee anders dan een boel hele boze developers en ze maken zichzelf daar nog veel belachelijker mee als dat ze al hebben gedaan.

  Lol dat is precies wat ik zeg (of in ieder geval wil zeggen)… Ik denk dat Epic er goed aan zou doen om de UE af te splitsen en in een aparte holding of iets dergelijks onder te brengen. Of in ieder geval een volledig losstand onderdeel binnen het bedrijf.

 • Profielfoto
  SvS

  Mac-Eddy op 31 augustus 2020 18:13
  Uiteindelijk ben je als “ios” Fortniter het slachtoffer van dit gezeik. Veel spelers geven toch wat centjes uit aan dit spel en zitten nu met een kreupel spel en worden min of meer gedwongen om op een ander platform te spelen en dus andere hardware aan te schaffen. (XBox, playstation, switch, etc…)

  Precies, ze schieten toch alletwee zichzelf in hun eigen voeten en de iOS-spelers zijn helemaal de dupe van. Niet iedereen heeft andere consoles of PC in huis…

 • Profielfoto
  Ken

  @recoiller

  Jij hebt duidelijk geen verstand van micro-economie. Die marges van verkopers waar jij het over hebt zijn op basis van het verschil tussen de inkoopprijs en de verkoop prijs. Daar komen voor een supermarkt als Albert Heijn nog allerlei extra kosten bovenop. Als je dan kijkt naar de uiteindelijke winstmarge per product, dan is die voor een supermarkt gemiddeld slechts 2 tot 5 procent. Dat kun je totaal niet vergelijken met een winkel voor digitale goederen zoals de App Store. Apple’s kosten zijn vrijwel nihil. Dan 30% opslag in rekening brengen is op geen enkele manier te verantwoorden. Ook niet door je te beroepen op eenzijdig opgelegde afspraken dictaten.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Hoe gaat het in het Google kamp intussen? Denk dat veel ook daarvan afhangt. Al met al is dit een behoorlijk sneue vertoning met alleen maar verliezers. Blij dat gaming me niet interesseert maar op een boze dag gaat het ineens over iets me wel raakt. Dus het houdt wel mijn aandacht

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Ken op 31 augustus 2020 21:47
  @recoiller

  Jij hebt duidelijk geen verstand van micro-economie. Die marges van verkopers waar jij het over hebt zijn op basis van het verschil tussen de inkoopprijs en de verkoop prijs. Daar komen voor een supermarkt als Albert Heijn nog allerlei extra kosten bovenop. Als je dan kijkt naar de uiteindelijke winstmarge per product, dan is die voor een supermarkt gemiddeld slechts 2 tot 5 procent. Dat kun je totaal niet vergelijken met een winkel voor digitale goederen zoals de App Store. Apple’s kosten zijn vrijwel nihil. Dan 30% opslag in rekening brengen is op geen enkele manier te verantwoorden. Ook niet door je te beroepen op eenzijdig opgelegde afspraken dictaten.

  Wat je nu zegt is dikke onzin. Marge per product slaat kant noch wal

   

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik sluit me aan bij Ruwepit. Goed om te weten dat Ken een compleet inzicht denkt te hebben in de daadwerkelijke kosten van bedrijven als Apple en Ahold. Niemand is verplicht om iets te ontwikkelen voor iOS. Als je daar toch voor kiest dan kun je moeilijk over dictaten spreken.
  Als Epic slimmer was geweest hadden ze Alleen Apple de ‘oorlog’ verklaard en daarmee Fortnite spelers naar Android laten uitwijken. Nu halen ze hun grootste en bekendste spel voor een groot deel van hun betalende spelers uit de lucht om een statement te maken. Meer dan dat is het niet.
  Je zou bijna denken dat Epic een Frans bedrijf is waar ook iedereen staakt en daarmee eigen klanten benadeeld.