Apple aangeklaagd in Brazilië om productnaam: iPhone daar verleden tijd?

Door: Wesley Akkerman - 5 reacties
iOS 14 picture-in-picture iPhone 16x9
(Afbeelding: OMT/Raymon Mens)

Het hooggerechtshof in Brazilië heeft besloten dat het Braziliaanse bedrijf IGB Eletrônica in beroep mag gaan over het iPhone-handelsmerk in dat land. Het lijkt er dus op dat Apple wederom een rechtszaak aan zijn broek heeft hangen. Of er een kans van slagen is, is natuurlijk een tweede.

IGB Eletrônica, een bedrijf dat beter bekend is onder de naam Gradiente, is een Braziliaans elektronicabedrijf dat vroeger extreem populair was. Nu is er echter sprake van een gerechtelijke reorganisatie. In het jaar 2000 heeft het bedrijf een handelsmerk aangevraagd voor ‘G Gradiente iphone’, met het idee een nieuwe telefoon te lanceren. De registratie was pas goedgekeurd in 2008, op het moment dat Apple al de iPhone uitgebracht had. Dat weerhield het bedrijf er niet van alsnog in 2012 de Gradiente iphone met Android aan boord uit te brengen, maar Apple moest daar niets van weten.

iPhone SE (2020)
Klik/tap voor groter (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

iPhone-handelsmerk staat ter discussie in rechtszaak

Apple heeft kort na lancering het National Institute of Industrial Property in Brazilië gevraagd om het handelsmerk ongeldig te verklaren, aangezien IGB Eletrônica voorheen de naam niet gebruikte en dat pas deed “toen de iPhone populair werd”.

Dat resulteerde in de situatie dat het Braziliaanse bedrijf nog wel in staat is het handelsmerk Gradiente iphone te gebruiken, maar dat de exclusieve rechten voor dat gebruik verloren gegaan zijn. Daardoor kan elk ander bedrijf, waaronder Apple, de naam gebruiken in dat land. Echter, het hooggerechtshof in Brazilië heeft nu besloten dat IGB Eletrônica in beroep mag gaan tegen dat besluit, nadat het bedrijf er om vroeg.

IBG draagt als argument aan dat het besluit destijds een overtreding is op het gebied van onder meer handelsmerkbescherming en concurrentie. Apple zet daar tegenover dat andere bedrijven werken met de kleine letter i sinds de introductie van de iMac in 1998, en zodoende de strategie van de iPhone-maker kopiëren.

Het is vooralsnog spannend wat de uiteindelijke beslissing wordt. Het kan echter nog jaren duren voordat hier een besluit over genomen is, dus voorlopig moeten bedrijven omgaan met de huidige status quo.

Valor Economico

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Di May

  Misschien dat ze zich in Brazilië
  beter bezighouden met de iCorona …

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Geneuzel allemaal.

  In de tussentijd kunnen ze daar beter de branden in het Amazonegebied blussen (resp. stoppen met het in de fik steken) en inderdaad serieus met de Corona-epidemie omgaan.

  Of de huidige president afzetten natuurlijk, dan sla je waarschijnlijk 2 (of meer) vliegen in 1 klap.

   

 • Profielfoto
  Osirison

  Dan kan Cisco ook wel een rechtszaak aangaan.

  Zij brachten in de 1998 al een telefoon uit met de naam Linksys iPhone.

  En ios (internetworking operating system) in begin jaren 90 als het besturingssysteem van switches en routers.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Osirison op 13 augustus 2020 16:20
  Dan kan Cisco ook wel een rechtszaak aangaan.

  Zij brachten in de 1998 al een telefoon uit met de naam Linksys iPhone.

  En ios (internetworking operating system) in begin jaren 90 als het besturingssysteem van switches en routers.

  +1

  En wist je dat ook Nintendo al een iOS had vóór dat van Apple? Het OS van de WII (en dat van de Wii U, maar die kwam na iOS van Apple) heet ook iOS (én je schrijft het precies hetzelfde).

 • Profielfoto
  Di May

  Mijn naam is ‘Di’.
  Jammer dat de Lady al dood is.

  Kon ik ook nog eens proceduren.
  Want die madam had alleszins centen.