Apple geeft 27-inch iMac een grote upgrade: 5K Retina display, nieuwe Intel processoren en meer

Door: Mark Hofman - 22 reacties
27-inch iMac (2020)
(Afbeelding: Apple)

De geruchten gingen al enige tijd rond, maar vandaag schiet Apple de kogel door de kerk. Het bedrijf uit Cupertino heeft zojuist een vernieuwde 27-inch iMac Pro aangekondigd. Dat doet het bedrijf door middel van een persbericht.

Naast de 27-inch iMac krijgen ook de 21.5-inch iMac en iMac Pro een upgrade. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Apple geeft 27-inch iMac een grote upgrade

Apple voorziet de 27-inch iMac dus een upgrade. Het bedrijf uit Cupertino voorziet de krachtige computer van nieuwe Intel processoren en verdubbelt de mogelijkheden wat betreft werkgeheugen. Daarbij is hij voorzien van de volgende generatie AMD graphics, supersnelle SSDs, een 5K Retina display en nog heel veel meer.

We lopen er rustig doorheen.

Nieuwe Intel processoren en meer werkgeheugen

De nieuwe 27-inch iMac is voorzien van nieuwe Intel processoren. Het gaat om de meest recente versies van de tiende generatie, waaronder een 6-core en een 8-core variant. Daarbij biedt Apple voor de eerste keer ooit een 10-core optie aan voor de nieuwe iMac. Deze optie is toegevoegd voor de professionals en haalt Turbo Boost snelheden tot maar liefst 5.0Ghz. Dat zorgt ervoor dat de iMac tot 65% krachtiger is op het gebied van CPU-prestaties.

Het is vanaf nu ook mogelijk om meer werkgeheugen te kiezen voor je iMac. Apple zorgt ervoor dat je tot 128GB RAM kan toevoegen.

27-inch iMac (2020)
Klik/tap voor groter (Afbeelding: Apple)

Volgende generatie AMD graphics

Mensen die de 27-inch iMac gebruiken voor grafische doeleinde, zoals videobewerking, kunnen goed uit de voeten. De computer is voorzien van de volgende generatie AMD graphics. De vernieuwde iMac is tot 55% sneller op het gebied van grafische prestaties. Daarbij is het ook mogelijk om 16GB geheugen te nemen bij deze vernieuwde grafische kaart.

In vergelijking met de 27-inch iMac met een Radeon Pro Vega 38 GPU is het bijvoorbeeld mogelijk om tot 30% sneller te renderen in Final Cut Pro. Zo maakt het bedrijf uit Cupertino bekend. Renderen in Maxon Cinema 4D ProRender kan tot maar liefst 55% sneller gaan.

SSDs en Apple T2

Voor de eerste keer ooit is er een 8TB SSD optie voor de 27-inch iMac. Dat is vier keer de capaciteit die de vorige generatie biedt. Daarnaast zijn de nieuwe SSDs in de mogelijkheid om snelheden van 3.4GB/s te behalen, waardoor je applicaties en grote bestanden een stuk sneller opent.

De iMac beschikt ook over de tweede generatie Apple T2 Security Chip.

27-inch iMac (2020)
Klik/tap voor groter (Afbeelding: Apple)

5K Retina display in je iMac

Het beeldscherm van de 27-inch iMac is ook verbeterd. Apple voorziet de computer van een 5K Retina display met een glazen nano-textuur optie. Het scherm toont 14.7 miljoen pixels, 1 miljard kleuren en 500 nits aan helderheid. Daarnaast is er ook P3 wide color ondersteuning te vinden. Volgens Apple zorgt dit ervoor dat tekst eruit ziet alsof het op papier gedrukt is en tonen foto’s meer details dan voorheen. Het bewerken van een 4K video zou met deze samenstelling ook makkelijk mogelijk zijn.

De glazen nano-textuur optie werd voor het eerste geïntroduceerd op het Pro Display XDR. Het zorgt ervoor dat je het scherm ten alle tijden goed kan zien. Zelfs wanneer er fel licht op het beeld valt. Een fijne toevoeging die mensen nu ook bij hun 27-inch iMac krijgen.

Camera’s, speakers en microfoons

Verder zijn er ook wat verbeteringen te vinden op het gebied van camera’s, speakers en microfoons. Zo beschikt de FaceTime HD camera over de optie om in 1080p resolutie te filmen. De Signal Processor die in de T2 Security Chip zit verwerkt zorgt ervoor dat de camera je gezicht beter herkent. Deze technologie zorgt ook voor verbetering in de speakers. Deze schakelt bijvoorbeeld een variabele equalizer in om het geluid beter in balans te kunnen brengen. Hogere tonen en diepere bassen.

De nieuwe 27-inch iMac is ook voorzien van een microfoon van studio-kwaliteit.

27-inch iMac (2020)
Klik/tap voor groter (Afbeelding: Apple)

Apple vernieuwt ook 21.5-inch iMac en iMac Pro

Zoals gezegd vernieuwt Apple ook de 21.5-inch iMac en de iMac Pro. De grootste upgrade zit ‘em in de 27-inch variant, maar ook op dit gebied zijn er wat wijzigingen te vinden.

De 21.5-inch iMac zal, net als zijn grotere broer, standaard geleverd worden met een SSD. Daarbij kunnen klanten ervoor kiezen om de computer met een Fusion Drive geleverd te krijgen.

De iMac Pro wordt nu standaard geleverd met een 10-core Intel Xeon processor. Daarbij is er de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende processoren. Die keuze loopt op tot 18-cores, grafische prestaties tot 22 teraflops, 256GB quad-channel ECC geheugen en een 27-inch 5K Retina Display.

Vernieuwde iMac: prijzen en beschikbaarheid

Alle drie de iMac-modellen zijn vanaf vandaag te bestellen. Apple hangt er de volgende prijskaartjes aan:

 • 27-inch iMac | vanaf €2099
 • 27-inch iMac Pro | vanaf €5499
 • 21.5-inch iMac | vanaf €1299

Het enige verschil is dat de 27-inch iMac vanaf deze week al geleverd wordt. De 21.5-inch variant en het Pro-model ontvang je vanaf volgende week in huis.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Voor zover ik zie op de Apple site is de processor een 8 core of 10 core variant. Dus nog beter dan hierboven vermeld. Of vergis ik mij?

 • Profielfoto
  Melle

  Was dat scherm al niet heel lang 5k? Enkel die nano coating optie, net zoals bij pro XDR display, is toch nieuw? Of mis ik iets?

 • Profielfoto
  mrbaantjer

  Knap hoe Apple iedere keer weer weet te teleurstellen. Geen groter scherm in de 21,5” ; een standaard ssd van 256gb….serious?

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ähm… een paar dingetjes…

  A) Proeflezen, jongens… Er staan wederom heel wat taalfouten en -foutjes in het artikel! Ik ben vertaler/corrector en heb zelfs al meerdere malen aangeboden om dit voor jullie te doen, alleen hoor ik daar niks op…

  B) Hoezo is 5K retina deel van de upgrade? Zelfs mijn iMac uit 2017 heeft al een 5K Retina display. Natuurlijk kunnen er wel verbeteringen doorgevoerd zijn, maar 5K Retina op zich is niets nieuws voor de 27” iMac.

  C) “Een microfoon van studiokwaliteit?” Yeah, right… Da’s dus écht marketing ten top… Daar geloof ik níets van voor ik het gehoord heb. Al ga ik er zonder meer van uit dat de microfoon een hele grote verbetering zal hebben ondergaan ten opzichte van die in mijn eigen iMac, want die microfoon is nog niet eens stereo…

 • Profielfoto
  Melle

  En belangrijkste vraag – blijft de ram user vervangbaar ? (Met de nieuwe t2 chip enzo)
  @mrbaantjer – knap hoe mensen iedere keer opnieuw zichzelf weten te teleurstellen.

  Als ze in hun high end Mac Pro ook maar starten vanaf een 256GB ssd… wat had je gedacht dan?

  En we kennen ook de reden. Hun marges liggen vast en 512 standaard aanbieden wil zeggen: de basisprijs moet dan omhoog en dat willen ze vermijden.

  Winstmarges omlaag? Geen optie uiteraard.

 • Profielfoto
  pruus

  mrbaantjer op 4 augustus 2020 18:39
  Knap hoe Apple iedere keer weer weet te teleurstellen. Geen groter scherm in de 21,5” ; een standaard ssd van 256gb….serious?

  Wees eerlijk, had jij iets groters verwacht? Veel lawaai en weinig vernieuwingen. Helaas, ik had ook hogere verwachtingen, tegen beter weten in.

 • Profielfoto
  fixar

  Aan het scherm verandert eigenlijk niks…. het was allang 5K… de upgrade van het glas naar “Glas met nanotextuur” is precies dat…. Een betaalde upgrade weliswaar, met een meerprijs van  € 625.    Ik betwijfel dat veel mensen er dat soort geld voor over hebben. 

  Alleen het standaard aanbieden van een ssd is eigenlijk de “verbetering” in de 21,5″, dat werd in 2020 ook wel eens tijd.

 • Profielfoto
  Karst

  en geen wifi6…

 • Profielfoto
  yellow

  Yes! Mensen hebben eindelijk weer iets om over te klagen. Het was de laatste tijd allemaal veel te lief en stil. ‘Het internet’ voert gelukkig nu weer zijn kerntaak uit. Alles en iedereen lekker afkraken!

 • Profielfoto
  JJmac

  Ik had er op gewacht maar wilde ook niet langer wachten.

  De keuze is altijd lastig, 21,5 of 27inch prijs technisch ligt het niet zo ver uit elkaar.

 • Profielfoto
  Melle

  Als voor jou die twee prijstechnisch niet ver uit elkaar liggen (maw. Je kan BudgetAir voor alletwee kiezen) dan is die keuze toch een eitje?

 • Profielfoto
  JJmac

  Had liever een 21,5, maar een uitgebreide kost ook al 1700, dan is in verhouding de 27 met nieuwe processor etc. Ook zeker een overweging, zeker dat je hier het geheugen zelf later kan bij plaatsen. Of denk ik nu te positief?

 • Profielfoto
  fixar

  Bij aanwezig budget zou ik zeker gaan voor de 27″

  beter & groter scherm

  krachtiger CPU

  uitbreidbaar geheugen

   

   

  Als je wilt besparen kun je even kijken of zeer binnenkort de nieuwe iMacs tegen lagere prijzen verkrijgbaar zijn bij yourmacstore of macfreak… scheelt vaak wel 100-150€

   

 • Profielfoto
  Night

  Wat ik niemand zichzelf hoor afvragen is waarom Apple nieuwe iMacs uitbrengt aan de vooravond van de overstap op ARM. Ik vermoed persoonlijk dat de nieuwe chips nog niet de snelheid kunnen halen die intel op dit moment nog kan bieden. Die stap zal denk ik voorlopig voorbehouden blijven aan de Macbook en het 21.5 inch iMac instapmodel

 • Profielfoto
  Melle

  Continuïteit en haalbaarheid van transitie?

  Het is nu wel duidelijk dat ze starten met alle “low end” Macs. Waarom denk je dat de kleine iMac niet is geupgraded? Om deze ook als een van de eerste te kunnen transformeren naar Apple silicon en dan te kunnen zeggen – zoveel beter / sneller…

  Eerste alle consumenten internet, mail en typemachine consumeer Macs, dan pas de productie Macs.

  Ik denk mss niet eens dat het te maken heeft met de snelheid van de chips, maar eerder met de rustige overgang en tijd geven voor developers en gebruikers om zich aan te passen. (Vooral op software gebied dan)

 • Profielfoto
  JJmac

  Zie nu wel dat het goedkoopste model, 27 inch niet op alle vlakken uitbreidbaar is. Zo wordt het verschil al wel iets groter.

 • Profielfoto
  imacbrielle

  Heb zelf de 27” 2019 volgens apple tot 64gb maar heb er gewoon 128gb in zitten werkt perfect
  Enige verbeteringen die ik zie zijn nieuwere CPUs betere facetime cam
  En de nano structuur al vind ik 650 euro wat aan de hoge jant voor een andere glasplaat

 • Profielfoto
  donut

  +1

  625€ voor een niet beeldscherm met minder reflectie? Daar koop je normaal een (niet reflecterende) monitor voor…

  upgrade van naar 10 core- dat is de prijs van de processor in de winkel zonder inruil

  meerprijs upgrade naar 64 gb Ram= 1250€;    in de winkel 300 € voor 64GB

  meerprijs installatie naar 1 TB opslag 250,- :  in de winkel 130€ voor 1 TB

  de GPU upgrade is ook wat te duur, maar relatief minder

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Mooie upgrade maar laten we eerlijk zijn, het zijn ook logische upgrades (die 5K zit ook in mijn iMac van vorig jaar). Het is bijna een schande dat ze de iMacs van de afgelopen jaren nog geen SSD hadden.

  Al met al leuk maar ik denk dat de meerderheid gehoopt had op een nieuwe look van de iMac.

 • Profielfoto
  boo-lee

  <taalnazi-alert>Het moet “te allen tijde” zijn ipv “ten alle tijde”.</taalnazi-alert>;)

 • Profielfoto
  henq

  Ik vind het jammer dat de aspect ratio  niet aangepakt is.  Blijft nu 1,78 terwijl 2 of meer (bijv 3440:1440 = 2.39) toch gangbaar aan het worden is.

  Apple beseft dit, want de foto van de iMac , van onder genomen met het scherm een beetje achterover gekanteld geeft door het perspectief de indruk van een breder en lager scherm. Maar niet dus…..:-(

   

 • Profielfoto
  blfzz

  Ik heb m’n dosis cliché-opmerkingen-na-een-Apple-release weer gehad..?

  Prima update, veel meer krachtpatser opties zeker de Nano Texture optie is (voor de mensen die dit nodig hebben) een fijne toevoeging.