Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 4 augustus 2020

Apple geeft 27-inch iMac een grote upgrade: 5K Retina display, nieuwe Intel processoren en meer

De geruchten gingen al enige tijd rond, maar vandaag schiet Apple de kogel door de kerk. Het bedrijf uit Cupertino heeft zojuist een vernieuwde 27-inch iMac Pro aangekondigd. Dat doet het bedrijf door middel van een persbericht.

Naast de 27-inch iMac krijgen ook de 21.5-inch iMac en iMac Pro een upgrade. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Apple geeft 27-inch iMac een grote upgrade

Apple voorziet de 27-inch iMac dus een upgrade. Het bedrijf uit Cupertino voorziet de krachtige computer van nieuwe Intel processoren en verdubbelt de mogelijkheden wat betreft werkgeheugen. Daarbij is hij voorzien van de volgende generatie AMD graphics, supersnelle SSDs, een 5K Retina display en nog heel veel meer.

We lopen er rustig doorheen.

Nieuwe Intel processoren en meer werkgeheugen

De nieuwe 27-inch iMac is voorzien van nieuwe Intel processoren. Het gaat om de meest recente versies van de tiende generatie, waaronder een 6-core en een 8-core variant. Daarbij biedt Apple voor de eerste keer ooit een 10-core optie aan voor de nieuwe iMac. Deze optie is toegevoegd voor de professionals en haalt Turbo Boost snelheden tot maar liefst 5.0Ghz. Dat zorgt ervoor dat de iMac tot 65% krachtiger is op het gebied van CPU-prestaties.

Het is vanaf nu ook mogelijk om meer werkgeheugen te kiezen voor je iMac. Apple zorgt ervoor dat je tot 128GB RAM kan toevoegen.

27-inch iMac (2020)
Klik/tap voor groter

Volgende generatie AMD graphics

Mensen die de 27-inch iMac gebruiken voor grafische doeleinde, zoals videobewerking, kunnen goed uit de voeten. De computer is voorzien van de volgende generatie AMD graphics. De vernieuwde iMac is tot 55% sneller op het gebied van grafische prestaties. Daarbij is het ook mogelijk om 16GB geheugen te nemen bij deze vernieuwde grafische kaart.

In vergelijking met de 27-inch iMac met een Radeon Pro Vega 38 GPU is het bijvoorbeeld mogelijk om tot 30% sneller te renderen in Final Cut Pro. Zo maakt het bedrijf uit Cupertino bekend. Renderen in Maxon Cinema 4D ProRender kan tot maar liefst 55% sneller gaan.

SSDs en Apple T2

Voor de eerste keer ooit is er een 8TB SSD optie voor de 27-inch iMac. Dat is vier keer de capaciteit die de vorige generatie biedt. Daarnaast zijn de nieuwe SSDs in de mogelijkheid om snelheden van 3.4GB/s te behalen, waardoor je applicaties en grote bestanden een stuk sneller opent.

De iMac beschikt ook over de tweede generatie Apple T2 Security Chip.

27-inch iMac (2020)
Klik/tap voor groter

5K Retina display in je iMac

Het beeldscherm van de 27-inch iMac is ook verbeterd. Apple voorziet de computer van een 5K Retina display met een glazen nano-textuur optie. Het scherm toont 14.7 miljoen pixels, 1 miljard kleuren en 500 nits aan helderheid. Daarnaast is er ook P3 wide color ondersteuning te vinden. Volgens Apple zorgt dit ervoor dat tekst eruit ziet alsof het op papier gedrukt is en tonen foto’s meer details dan voorheen. Het bewerken van een 4K video zou met deze samenstelling ook makkelijk mogelijk zijn.

De glazen nano-textuur optie werd voor het eerste geïntroduceerd op het Pro Display XDR. Het zorgt ervoor dat je het scherm ten alle tijden goed kan zien. Zelfs wanneer er fel licht op het beeld valt. Een fijne toevoeging die mensen nu ook bij hun 27-inch iMac krijgen.

Camera’s, speakers en microfoons

Verder zijn er ook wat verbeteringen te vinden op het gebied van camera’s, speakers en microfoons. Zo beschikt de FaceTime HD camera over de optie om in 1080p resolutie te filmen. De Signal Processor die in de T2 Security Chip zit verwerkt zorgt ervoor dat de camera je gezicht beter herkent. Deze technologie zorgt ook voor verbetering in de speakers. Deze schakelt bijvoorbeeld een variabele equalizer in om het geluid beter in balans te kunnen brengen. Hogere tonen en diepere bassen.

De nieuwe 27-inch iMac is ook voorzien van een microfoon van studio-kwaliteit.

27-inch iMac (2020)
Klik/tap voor groter

Apple vernieuwt ook 21.5-inch iMac en iMac Pro

Zoals gezegd vernieuwt Apple ook de 21.5-inch iMac en de iMac Pro. De grootste upgrade zit ‘em in de 27-inch variant, maar ook op dit gebied zijn er wat wijzigingen te vinden.

De 21.5-inch iMac zal, net als zijn grotere broer, standaard geleverd worden met een SSD. Daarbij kunnen klanten ervoor kiezen om de computer met een Fusion Drive geleverd te krijgen.

De iMac Pro wordt nu standaard geleverd met een 10-core Intel Xeon processor. Daarbij is er de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende processoren. Die keuze loopt op tot 18-cores, grafische prestaties tot 22 teraflops, 256GB quad-channel ECC geheugen en een 27-inch 5K Retina Display.

Vernieuwde iMac: prijzen en beschikbaarheid

Alle drie de iMac-modellen zijn vanaf vandaag te bestellen. Apple hangt er de volgende prijskaartjes aan:

  • 27-inch iMac | vanaf €2099
  • 27-inch iMac Pro | vanaf €5499
  • 21.5-inch iMac | vanaf €1299

Het enige verschil is dat de 27-inch iMac vanaf deze week al geleverd wordt. De 21.5-inch variant en het Pro-model ontvang je vanaf volgende week in huis.

Reageer op artikel:
Apple geeft 27-inch iMac een grote upgrade: 5K Retina display, nieuwe Intel processoren en meer
Sluiten