Amazon Music gaat Apple Music en Spotify achterna met podcasts

Door: Wesley Akkerman - 2 reacties
Amazon Prime Day
(Afbeelding: Amazon)

Amazon Music wordt binnenkort voorzien vast podcasts. Dat geldt ook voor de Audible-apps van het bedrijf. De Amerikaanse techgigant heeft afgelopen maandag mails gestuurd naar enkele populaire podcastmakers, met de vraag of ze hun content voortaan ook bij Amazon willen parkeren.

Het aanbod dat verschillende podcastmakers gekregen hebben van Amazon, bevat wel een aantal beperkingen. Heel veel van die beperkingen zijn behoorlijk standaard tegenwoordig, maar er staat ook een opvallend verzoek in. De contentmakers mogen zich namelijk niet negatief uiten tegenover het bedrijf of het geenszins kleineren. Dat geldt tevens voor alle diensten die Amazon aanbiedt, waaronder Amazon Music. Dat is een voorwaarde die mogelijk niet bij iedereen goed valt en waarschijnlijk voor controverse gaat zorgen, wanneer mensen daadwerkelijk ingaan op het aanbod van de online winkelketen.

Amazon iPhone 11 deal
Amazon gebouw (Afbeelding: AFP / Ina Fassbender)

Amazon Music wil podcasts aanbieden

De Engelse term die in het aanbod gebruikt wordt om te voorkomen dat Amazon in een slecht daglicht geplaatst wordt, is ‘disparage’. De term is niet heel precies (betekent letterlijk ‘kleineren’) en houdt dus ruimte over voor interpretatie wat de invulling betreft. Het lijkt erop dat Amazon hiermee een stok achter de deur heeft als het gaat om content waarin kritiek geuit wordt. Dit is dus iets om rekening mee te houden wanneer podcastmakers gebruik willen maken van Amazon Music.

Desondanks zal een muziekstreamingdienst niet voor iedereen de ideale partner zijn voor het lanceren of aanbieden van een podcast. Voor casual gebruikers, die zo nu en dan iets meekrijgen, kan het prima zijn. Maar het is niet voor niets dat zowel Apple als Google een eigen podcastapplicatie gelanceerd hebben. Zo’n app kan veel meer functies aanbieden die niet aanwezig zijn in apps van muziekstreamingdiensten — zowel voor als achter de schermen.

Ondanks dat feit kan het voor contentmakers toch interessant zijn in zee te gaan met zoiets als Amazon Music, omdat er nou eenmaal veel luisteraars zijn. Het is nog niet duidelijk wanneer Amazon de functie uitrolt. Wel weten we dat zowel betalende als gratis gebruikers podcasts kunnen beluisteren.

 

The Desk

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  ¿`„

  Ik ben niet zo enthousiast over de komst van Amazone. Om meerdere redenen.

  Irritant is van Amazone dat wanneer iets wilt kopen dat alleen in de Amerikaanse amazone te krijgen is of alleen in de Britse of om mijn part Spaanse dan kun je die aankoop niet afronden in de Nederlandse Amazone store waar je kunt betalen met bijv. iDeal. Sowieso is het aantal opties van betaalmethodes minder breed dan ik zou wensen.

  Daarbij is het de ethiek van het bedrijf dat hij niet aanstaat. Geldt ook voor Aliexpress eigenlijk. Het zijn jongens die de race to the bottom in inkomens van mensen flink aanjagen ter eer en glorie van de absolute rijken der aarde.

  Daar moet toch eens paal en perk aangesteld worden. Het zijn bedrijven waar kapitalisme een doel is en allang geen middel meer. In de VS is deze teneur al een flink aantal jaren aan de gang en wat mij betreft hoeven we dat niet te veel naar Europa te halen.

  Het zijn klote bedrijven die absoluut niet van zins zijn om de economieën van landen waar ze handelen te dienen. Nee, ze profiteren er op een negatieve wijze zo optimaal mogelijk van. Maar er vloeit vrijwel niets terug in onze economie. En de extra werkgelegenheid wat het oplevert is echt minimaal en ook maar zolang het nodig is. Het distributie centrum dat ze in Emden (DE) bouwen is er eentje van 10.000 m2 oppervlakte. Slechts goed voor 70 extra arbeidsplaatsen, waar hebben we het over ? Oh en ja.. eerlijk is eerlijk, ruim 200 chauffeurs die er voor kunnen komen te werken, maar natuurlijk zijn ook dat uitbuitloontjes.

  Gedachte…, misschien moeten we de verleiding wat meer weerstaan om bij die soort economische gedrochten van winkels te kopen. Zoek liever de kleinere winkelier op in je omgeving of de kleinere webshops ? Ja ik ga ook overstag bij een prijs verschil van 40%. Maar vaak als je even oplet zie je dat bij veel producten het verschil niet zo drastisch  is. Ik koop liever bij Nederlandse en Europese kleinere ondernemingen en neem op de koop toe dat ik 10% mee betaal.

   

 • Profielfoto
  TheBigZ

   

  ¿`„ ik deel je mening. Maar ben alleen wel bang dat er weinig anders tegen dit soort “gedrochten” te doen is dan er gewoon niet te kopen. Ik koop inderdaad ook niks bij Amazon, om vergelijkbare redenen.