Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 12 augustus 2020

Amazon Music gaat Apple Music en Spotify achterna met podcasts

Amazon Music wordt binnenkort voorzien vast podcasts. Dat geldt ook voor de Audible-apps van het bedrijf. De Amerikaanse techgigant heeft afgelopen maandag mails gestuurd naar enkele populaire podcastmakers, met de vraag of ze hun content voortaan ook bij Amazon willen parkeren.

Het aanbod dat verschillende podcastmakers gekregen hebben van Amazon, bevat wel een aantal beperkingen. Heel veel van die beperkingen zijn behoorlijk standaard tegenwoordig, maar er staat ook een opvallend verzoek in. De contentmakers mogen zich namelijk niet negatief uiten tegenover het bedrijf of het geenszins kleineren. Dat geldt tevens voor alle diensten die Amazon aanbiedt, waaronder Amazon Music. Dat is een voorwaarde die mogelijk niet bij iedereen goed valt en waarschijnlijk voor controverse gaat zorgen, wanneer mensen daadwerkelijk ingaan op het aanbod van de online winkelketen.

Amazon iPhone 11 deal
Amazon gebouw

Amazon Music wil podcasts aanbieden

De Engelse term die in het aanbod gebruikt wordt om te voorkomen dat Amazon in een slecht daglicht geplaatst wordt, is ‘disparage’. De term is niet heel precies (betekent letterlijk ‘kleineren’) en houdt dus ruimte over voor interpretatie wat de invulling betreft. Het lijkt erop dat Amazon hiermee een stok achter de deur heeft als het gaat om content waarin kritiek geuit wordt. Dit is dus iets om rekening mee te houden wanneer podcastmakers gebruik willen maken van Amazon Music.

Desondanks zal een muziekstreamingdienst niet voor iedereen de ideale partner zijn voor het lanceren of aanbieden van een podcast. Voor casual gebruikers, die zo nu en dan iets meekrijgen, kan het prima zijn. Maar het is niet voor niets dat zowel Apple als Google een eigen podcastapplicatie gelanceerd hebben. Zo’n app kan veel meer functies aanbieden die niet aanwezig zijn in apps van muziekstreamingdiensten — zowel voor als achter de schermen.

Ondanks dat feit kan het voor contentmakers toch interessant zijn in zee te gaan met zoiets als Amazon Music, omdat er nou eenmaal veel luisteraars zijn. Het is nog niet duidelijk wanneer Amazon de functie uitrolt. Wel weten we dat zowel betalende als gratis gebruikers podcasts kunnen beluisteren.

 

Reageer op artikel:
Amazon Music gaat Apple Music en Spotify achterna met podcasts
Sluiten