Bug in Adobe Lightroom 5.4 laat foto’s en presets verdwijnen

Door: Raymon Mens - 3 reacties
adobe lightroom icon 16x9
Afbeelding: Adobe, bewerking: OMT

Er is een groot probleem met versie 5.4 van Lightroom voor iOS en iPadOS. Diverse gebruikers melden dat hun presets verloren zijn gegaan na het installeren van deze update. En veel erger nog, ook lokaal opgeslagen foto’s verdwijnen. Ze verschijnen gewoon niet meer in de app.

Adobe heeft inmiddels versie 5.4.1 uitgebracht die deze vervelende bug moet corrigeren. Als je Lightroom op iPhone of iPad nog niet hebt geopend, is het verstandig dit niet te doen voordat de update naar versie 5.4.1 is uitgevoerd.

Foto’s en presets onvindbaar in Adobe Lightroom

Adobe raadt aan de update direct via de App Store te installeren en niet wachten op een automatische update. Het is niet nodig om Lightroom van je iPhone of iPad te verwijderen. Een verklaring voor het verdwijnen van presets en foto’s is er nog niet, maar de bug treft een onbekend aantal gebruikers.

Rikk Flohr, een vertegenwoordiger van Adobe, legt uit dat het installeren van versie 5.4.1 geen ontbrekende foto’s of presets herstelt. “We weten dat sommige klanten foto’s en presets hebben die niet kunnen worden hersteld. We bieden onze oprechte excuses aan alle klanten die door dit probleem zijn getroffen aan”, aldus de woordvoerder. Afbeeldingen die zijn gesynchroniseerd in Creative Cloud gaan niet verloren. Alles dat niet in de Creative Cloud is opgeslagen, is echter weg.

Adobe Lightroom iPad Pro 001
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Onherstelbaar

Volgens Adobe is slechts een klein deel van de gebruikers door deze bug getroffen. Het is niet mogelijk om verloren foto’s en presets te herstellen, tenzij recent een volledige back-up van een iPhone of iPad op een Mac gemaakt is. Daar zou door de bug gewist materiaal nog in kunnen zitten. Maar wie maakt die anno 2020 nou nog? Hoe dan ook, een slechte beurt voor Adobe.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Frans

  Het minste wat Adobe kan doen is de getroffenen een levenslang gratis Creative Cloud abonnement aanbieden. Ben benieuwd…

 • Profielfoto
  abbenhui

  recent een volledige back-up van een iPhone of iPad op een Mac gemaakt is. Daar zou door de bug gewist materiaal nog in kunnen zitten. Maar wie maakt die anno 2020 nou nog?

  Ik hoop veel mensen. Waarom zou je niet regelmatig een backup maken?

 • Profielfoto
  mvdenberg

  Ik ging er vanuit dat de bestanden op m’n MacBook, die je lokaal bewaart, dat je die automatisch als backup kunt gebruiken. Helaas zitten je bewerkingen hier dan niet in. Volgens Adobe heb je dan de Adobe downloader nodig:

  https://helpx.adobe.com/in/lightroom-cc/kb/download-lightroom-photos.html

  binnenkort ga ik het proberen. Ik ben blij dat ik nog op versie 5.3.1 zat en de beruchte 5.4 nog niet zag staan bij de updates.