Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 augustus 2020
Leestijd: 2 minuten

21,5-inch iMac vernieuwd: vanaf nu standaard met SSD

Naast de 27-inch iMac, heeft Apple ook de 21,5-inch iMac vernieuwd. Het kleine model voor 2020 moet het met wat minder uitbundige verbeteringen doen dan zijn 27-inch broer, maar krijgt wel een paar welkome upgrades.

Er is op het eerste gezicht weinig nieuws. Een betere webcam? Krachtigere grafische kaart? Een nieuwe generatie processors? Een T2-chip? Niets van dat alles. De kleine iMac wordt nu echter wel standaard met een SSD geleverd, en dat was hoog tijd. Tot nu toe had deze iMac nog een ouderwetse harde schijf van 1TB en 5400 RPM. Dat was een sterk vertragende factor.

21,5-inch iMac met standaard SSD

Deze verbetering zal het instapmodel aanzienlijk sneller laten werken. Het verschil in snelheid tussen een ouderwetse harddisk en SSD is groot. We verliezen door deze verbetering wel veel opslagcapaciteit. Het instapmodel heeft namelijk 256 GB SSD-opslag. Voorheen was dat een harddisk van 1 TB. De prijs is onveranderd gebleven, namelijk € 1.499,- voor het instapmodel.

Wie zich toch zorgen maakt om opslagruimte, kan upgraden naar een SSD van 512 GB (€ 250,- extra) of 1 TB (€ 500,- extra). Een andere optie is de SSD vervangen door een Fusion Drive van 1 TB. Hiervoor rekent Apple geen meerprijs. De prijs van de optionele Core i7-processor is overigens wel verhoogd. Hiervoor betaal je nu € 375,- in plaats van € 325,- extra.

21,5-inch iMac HDD
De harddisk is nu eindelijk verleden tijd – Klik/tap voor groter.

SSD of Fusion Drive?

Je kunt bij deze iMac nu dus kiezen tussen een 256 GB SSD of een Fusion Drive van 1 TB. Het verschil tussen een SSD en Fusion Drive is eenvoudig: bij een SSD bestaat 100% van de opslagcapaciteit uit snelle flashopslag. Bij een Fusion Drive wordt snelle flashopslag gecombineerd met een langzame harde schijf. De bestanden die je zelden gebruikt, worden door macOS automatisch op de harde schijf gezet, terwijl de bestanden die je vaak gebruikt op de SSD staan.

Zo krijg je een Mac die bij gewoon gebruik aanzienlijk sneller is dan een model de traditionele harddisk, maar bij werken met grote bestanden of virtualisatie nog wel eens traag aan kan voelen. Heb je echter veel opslagcapaciteit nodig en weinig budget? Dan is een Fusion Drive best een uitkomst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
21,5-inch iMac vernieuwd: vanaf nu standaard met SSD
Sluiten