21,5-inch iMac vernieuwd: vanaf nu standaard met SSD

Door: Raymon Mens - 11 reacties
Apple iMac
(Afbeelding: Apple)

Naast de 27-inch iMac, heeft Apple ook de 21,5-inch iMac vernieuwd. Het kleine model voor 2020 moet het met wat minder uitbundige verbeteringen doen dan zijn 27-inch broer, maar krijgt wel een paar welkome upgrades.

Er is op het eerste gezicht weinig nieuws. Een betere webcam? Krachtigere grafische kaart? Een nieuwe generatie processors? Een T2-chip? Niets van dat alles. De kleine iMac wordt nu echter wel standaard met een SSD geleverd, en dat was hoog tijd. Tot nu toe had deze iMac nog een ouderwetse harde schijf van 1TB en 5400 RPM. Dat was een sterk vertragende factor.

21,5-inch iMac met standaard SSD

Deze verbetering zal het instapmodel aanzienlijk sneller laten werken. Het verschil in snelheid tussen een ouderwetse harddisk en SSD is groot. We verliezen door deze verbetering wel veel opslagcapaciteit. Het instapmodel heeft namelijk 256 GB SSD-opslag. Voorheen was dat een harddisk van 1 TB. De prijs is onveranderd gebleven, namelijk € 1.499,- voor het instapmodel.

Wie zich toch zorgen maakt om opslagruimte, kan upgraden naar een SSD van 512 GB (€ 250,- extra) of 1 TB (€ 500,- extra). Een andere optie is de SSD vervangen door een Fusion Drive van 1 TB. Hiervoor rekent Apple geen meerprijs. De prijs van de optionele Core i7-processor is overigens wel verhoogd. Hiervoor betaal je nu € 375,- in plaats van € 325,- extra.

21,5-inch iMac HDD
De harddisk is nu eindelijk verleden tijd – Klik/tap voor groter. (Afbeelding: iFixit)

SSD of Fusion Drive?

Je kunt bij deze iMac nu dus kiezen tussen een 256 GB SSD of een Fusion Drive van 1 TB. Het verschil tussen een SSD en Fusion Drive is eenvoudig: bij een SSD bestaat 100% van de opslagcapaciteit uit snelle flashopslag. Bij een Fusion Drive wordt snelle flashopslag gecombineerd met een langzame harde schijf. De bestanden die je zelden gebruikt, worden door macOS automatisch op de harde schijf gezet, terwijl de bestanden die je vaak gebruikt op de SSD staan.

Zo krijg je een Mac die bij gewoon gebruik aanzienlijk sneller is dan een model de traditionele harddisk, maar bij werken met grote bestanden of virtualisatie nog wel eens traag aan kan voelen. Heb je echter veel opslagcapaciteit nodig en weinig budget? Dan is een Fusion Drive best een uitkomst.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Frans

  Heb je echter veel opslagcapaciteit nodig en weinig budget? Dan is een Fusion Drive best een uitkomst.

  De iMac heeft een aantal Thunderbolt 3 poorten, daar kan je met gemak een hele snelle externe SSD op aansluiten, die zijn niet zo duur meer. Die combinatie is sneller dan een Fusion Drive. Behalve dat blijven HDD’s kwetsbare dingen die eerder stuk gaan dan een SSD. De interne HDD van een iMac vervangen kan een dure reparatie zijn, goedkoop wordt dan duurkoop.

  Een andere overweging die je moet maken is de snelheid van de interne SSD. Een grotere SSD is vaak sneller dan een kleinere, dus onderzoek de technische specificaties goed. Ook gaat een grotere SSD vaak langer mee, omdat er meer cellen zijn die gebruikt kunnen worden om kapotte cellen te vervangen. Nu wat meer geld steken in een grotere interne SSD kan op langere termijn goedkoper uitpakken.

  Dus, denk door en kies verstandig.

 • Profielfoto
  tq255

  500 extra voor een 1 tb ssd, dat zijn 2016 prijzen,  heb begin van het jaar in mijn oude imac er zelf nog eentje gezet voor 140 euro. Die prijzen slaan toch helemaal nergens meer op.  Nou ja, in ieder geval eindelijk een ssd standaard.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het instapmodel met 256 GB SSD standaard kost € 1299,-.

  Geen € 1499,-

  Dat is vast het ‘oude’ model(?), maar heeft dus wel standaard SSD.

 • Profielfoto
  Theos

  Volgens mij is het SSD-gedeelte van de fusion drive een tijd geleden flink gekrompen. Zover dat je er geen voordeel meer aan hebt omdat niet alle meest gebruikte programma’s en OS er op passen.

  Hoe groot is de SSD van de nieuwe fusion drive ?

 • Profielfoto
  Kevin

  Design had wel een update kunnen gebruiken…

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Theos op 5 augustus 2020 09:42
  Volgens mij is het SSD-gedeelte van de fusion drive een tijd geleden flink gekrompen. Zover dat je er geen voordeel meer aan hebt omdat niet alle meest gebruikte programma’s en OS er op passen.

  Hoe groot is de SSD van de nieuwe fusion drive ?

  Dat was ooit eens 128GB , nu nog maar 24GB

 • Profielfoto
  Theos

  Soulshaker op 5 augustus 2020 19:07

  Theos op 5 augustus 2020 09:42
  Volgens mij is het SSD-gedeelte van de fusion drive een tijd geleden flink gekrompen. Zover dat je er geen voordeel meer aan hebt omdat niet alle meest gebruikte programma’s en OS er op passen.

  Hoe groot is de SSD van de nieuwe fusion drive ?

  Dat was ooit eens 128GB , nu nog maar 24GB

  Nou, dan is het duidelijk. Op die 24 GB komt dan het OS en bijvoorbeeld Office en een aantal andere programma’s en de Photobibliotheek en dan is het als snel vol…

 • Profielfoto
  JJmac

  KarelWillem op 5 augustus 2020 09:07
  Het instapmodel met 256 GB SSD standaard kost € 1299,-.

  Geen € 1499,-

  Dat is vast het ‘oude’ model(?), maar heeft dus wel standaard SSD.

  Maw met dual processor? Worden die nog gemaakt dan, ik dacht minimaal quart core een feit was.

 • Profielfoto
  Bonte

  Kevin op 5 augustus 2020 10:53
  Design had wel een update kunnen gebruiken…

  Dat is voor de nieuwe processors, het laatste wat ik wil bij een Intel Mac is een nieuw design met kinderziektes die hoogstens een paar jaar in productie zal blijven.

 • Profielfoto
  mrbaantjer

  Zou Apple weten dat het inmiddels 2020 is?

 • Profielfoto
  DGE1965

  Wat een geklaag! Ontvang het met open armen! Ik ga nog even door op mijn iMac Mid 2010, aldus Apple wel rijp voor recycling ?