Twitter-accounts Apple, Elon Musk, Uber en vele anderen gehackt

Door: Raymon Mens - 5 reacties
Twitter gehackt
(Afbeelding AFP, bewerking: OMT)

Verschillende toonaangevende Twitter-accounts zijn momenteel het doelwit van hackers. De officiële accounts van Elon Musk, Bill Gates en zelfs die van Apple (!) zijn woensdagavond rond 22:50 uur overgenomen en beloven gouden bergen in de vorm van, hoe kan het ook anders, bitcoins.

De accounts tonen een vrijwel identieke boodschap: stuur je bitcoins naar ons, en we storten het dubbele terug. Voor de duidelijkheid: trap er niet in. Stuur geen bitcoins. Je wordt opgelicht. (Zie updates onderaan artikel).

Al meer dan 100.00 euro buitgemaakt

Deze accounts hebben miljoenen volgers en de oplichters hebben op moment van schrijven al meer dan 100.000 euro buitgemaakt. Dat kun je zien omdat iedere bitcoin-transactie publiek is. Hoeveel precies met de zwendel is buitgemaakt is niet met volledige zekerheid te zeggen, want criminelen sturen vaak vooraf al een beetje geld naar een bitcoin-wallet om deze authentiek te laten lijken.

De omvang van deze aanval is dermate groot dat Twitter (hopelijk) druk bezig is het gat te dichten. Een officiële verklaring van het bedrijf is er nog niet. Een woordvoerder van Bill Gates laat (op Twitter) weten dat het sociale netwerk op de hoogte is van de hack.

apple twitter hack
En dan te bedenken dat dit de eerste Twitter ooit is van het @Apple-account – Klik/tap voor groter.

elon musk twitter hack

uber twitter hack

jeff bezos twitter hack

Maakt lek bij Twitter deze hack mogelijk?

Het aantal accounts dat gehackt wordt, blijft inmiddels toenemen, ook celebrities als Kanye West, Wiz Khalifa en de Amerikaanse presidents­kandidaat Joe Biden zijn slachtoffer geworden. Er lijkt een gapend gat in de back-end van Twitter te zitten waardoor kwaadwillenden toegang hebben tot accounts. De eerste accounts werden rond 23:00 overgenomen en een half uur later werden steeds meer prominente accounts gehackt.

Ook het account van de Amerikaanse Bitcoin-investeerder Cameron Winklevoss werd ook overgenomen. Hij laat weten dat hij een moeilijk wachtwoord en twee-staps-verificatie gebruikt. Dit wijst verder in de richting van een lek in een van de systemen van Twitter.

 • Update 23:50 uur – Twitter zegt nu ook officieel op de hoogte te zijn.
 • Update 23:59 uur – Volgens ongeverifieerde geruchten is een van de medewerkers van Twitter die toegang had tot een ‘user management panel’ gehackt en konden de kwaadwillenden via zijn account andere accounts overnemen.
 • Update 00:05 uur – Het e-mailadres waarop de overgenomen accounts zijn geregistreerd is aangepast. Door de kwaadwillenden wordt overal hetzelfde e-mailadres gebruikt. Opnieuw een signaal dat een systeem bij Twitter overgenomen kan zijn.
 • Update 00:29 uur – Eerste maatregelen zijn genomen. Geverifieerde accounts (met blauw vinkje) kunnen geen berichten meer versturen.
 • Update 01:00 uur – Mogelijk is Geert Wilders het eerste Nederlandse slachtoffer van deze hack. De politicus stuurde een vreemde Tweet via de webinterface van Twitter, terwijl hij normaal vrijwel alleen maar via de iOS-apps van de dienst post.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  TheDoctor40

  Dang, das niet niks nee. Het is zeker niet de eerste keer dat accounts van zulke grote namen gehackt zijn, maar zoveel tegelijkertijd? Dan moet er wel ergens een exploit of iets dergelijks in Twitter zitten…

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Jup. En het stopt niet. Ik blijf het artikel nog wel even updaten.

 • Profielfoto
  Kwadraatje

  Een inside job bij Twitter dus.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Misschien, maar het kan ook dat ze een administrator account hebben overgenomen, of een zero-day lek in Twitters API.

 • Profielfoto
  TheDoctor40

  Zie nu dat de geruchten zijn dat een medewerker met behoorlijke interne toegang is gehackt