Tim Cook gaat Apple verdedigen in hoorzitting over monopoliepositie techbedrijven

Door: Thomas Aalderink - 8 reacties
Tim Cook Apple hoorzitting
(Afbeelding: AFP / Handout)

Eind deze maand zal er een hoorzitting plaatsvinden van een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Deze commissie onderzoekt of grote techbedrijven misbruik maken van hun monopoliepositie. Apple is één van deze bedrijven en Tim Cook zal aanwezig zijn om het bedrijf te vertegenwoordigen.

Tim Cook is niet de enige grote naam die gaat getuigen in deze hoorzitting. Ook Mark Zuckerberg van Facebook, Jeff Bezos van Amazon en Sundar Pichai van Google zullen aanwezig zijn. Het is volgens Kara Swisher van de New York Times voor het eerst dat al deze ceo’s getuigen in één zaak.

Tim Cook in de verdediging

Toch is het voor drie van deze heren niet de eerste keer dat ze voor een hoorzitting voor het het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden verschijnen. Mark Zuckerberg, Sundar Pichai en Tim Cook hebben op dit gebied al ervaring. Alleen voor Amazon topman Jeff Bezos is het zijn vuurdoop. De vier ceo’s zullen waarschijnlijk niet gebroederlijk naast elkaar staan. De hoorzittingen nemen waarschijnlijk virtueel en apart van elkaar plaats vanwege de coronamaatregelen.

Het verhoor dat later deze maand zal plaatsvinden is onderdeel van een groter onderzoek naar de monopoliepositie van grote techbedrijven. Volgens sommigen maken bedrijven als Apple en Amazon misbruik voor hun machtspositie. Hun enorme macht en aanwezigheid zou leiden tot een oneerlijk voordeel ten opzichte van kleinere bedrijven. Het onderzoek richt zich daarbij niet alleen op de strijd tussen bedrijven, maar ook op welke gevolgen dit heeft voor de consument.

Welke onderwerpen in de hoorzitting aan bod zullen komen, is niet bekend. Maar de verwachting is dat bijvoorbeeld Apple’s verdienmodel voor de App Store besproken gaat worden. Apple krijgt nu een deel van iedere verkoop, in-app betaling en abonnement. Dit mogen ze nu nog doen, maar daar gaat in de toekomst mogelijk verandering in komen. Ook de Europese Commissie doet hier onderzoek naar.

Nieuwe wetgeving

Het onderzoek, dat loopt sinds de zomer van 2019, kan namelijk leiden tot nieuwe wetgeving voor grote techbedrijven. Op deze manier wil de commissie macht wegnemen bij de techgiganten zodat er meer en eerlijke concurrentie kan plaatsvinden.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Apple Sap

  Huis van AfgevaardigdeN

 • Profielfoto
  Di May

  … zodat er meer en eerlijke concurrentie kan plaatsvinden …

  Echt ?
  Is dat dan nu niet zo ?

   

 • Profielfoto
  MacBro

  Di May op 2 juli 2020 19:04
  … zodat er meer en eerlijke concurrentie kan plaatsvinden …

  Echt ?
  Is dat dan nu niet zo ?

   

  Nee, dat is nu niet zo.

  Monopolisten of giganten hebben nogal wat pressiemiddelen en voordelen ten opzichte van de de kleinere bedrijven.

  Meneer Cook heeft overal afspraken over latere belastingtarieven.

  Meneer Cook heeft een webwinkel waar hij 30% omzet claimt van bedrijven die een concurrerende dienst aanbied. Waardoor hij dus 100% omzet op zijn eigen dienst plus 30% omzet van de concurrent tegen een voordelig belasting tarief kan bijschrijven in de boeken. Een concurrent kan na Apple Tax slechts 70% van z’n omzet tegen het geldende belastingtarief in de boeken schijven.

  Bovendien is het slikken of stikken. Je hebt de keuze om geen diensten via de App Store te doen. En als je wel instapt is er nauwelijks een onderhandelingspositie. Bovendien kan meneer Cook onder het mom van niet deugende code of een aanpassing in de voorwaarden op elk (on)gewenst moment de dienst van een concurrent saboteren.

  De voorbeelden zijn er, we hoeven niet veel verder te kijken dan onze neus lang is. Ondernemers die slim denken te zijn worden overigens ook hard onderuitgehaald en te kakken gezet, ook dat is machtsmisbruik.

   

 • Profielfoto
  Di May

  @ MacBro :

  Ik heb de indruk dat u uit eigen ervaring spreekt.

 • Profielfoto
  Bacillus

  Di May op 3 juli 2020 15:42
  @ MacBro :

  Ik heb de indruk dat u uit eigen ervaring spreekt.

  En dat is allemaal nog maar het begin. De betrokken zulke verdere reuze bepalen totaal het zakelijke klimaat op wereldschaal, ze sluit iedereen daarbij uit en proberen middels attente voor zaken die ze helemaal niet ontwikkelen de barrières voor andere enorm op de hoogte.

   

 • Profielfoto
  Bacillus

  De betrokken Silicon Vallye reuzen bepalen totaal het zakelijke klimaat op wereldschaal, ze sluit iedereen daarbij uit via patenten voor zaken die ze helemaal niet ontwikkelen en zo de barrières voor anderen enorm op de hogen.
  het geld klotst tegen de plinten, dus het maakt allemaal toch niks uit.

  Ze verdienen meer dan Landen, en soms halve continenten. Daarbij zijn de innovatieve prestatie vaak tegen, Maar vragen toch de hoofdprijs omdat in het bijna monopoly toch weinig keuze is. De maat is volledig verdwenen.

 • Profielfoto
  yellow

  Elk bedrijf kan een smartphone, besturingssysteem en application store met eigen regels ontwikkelen. Dat deed Apple 13 jaar geleden ook. Destijds waren ze nergens!

 • Profielfoto
  Di May

  Yep.

  En Apple moest toen evenmin zagen en
  kreften over de onmogelijkheid
  om te concurreren.