Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 2 juli 2020
Leestijd: 2 minuten

Tim Cook gaat Apple verdedigen in hoorzitting over monopoliepositie techbedrijven

Eind deze maand zal er een hoorzitting plaatsvinden van een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Deze commissie onderzoekt of grote techbedrijven misbruik maken van hun monopoliepositie. Apple is één van deze bedrijven en Tim Cook zal aanwezig zijn om het bedrijf te vertegenwoordigen.

Tim Cook is niet de enige grote naam die gaat getuigen in deze hoorzitting. Ook Mark Zuckerberg van Facebook, Jeff Bezos van Amazon en Sundar Pichai van Google zullen aanwezig zijn. Het is volgens Kara Swisher van de New York Times voor het eerst dat al deze ceo’s getuigen in één zaak.

Tim Cook in de verdediging

Toch is het voor drie van deze heren niet de eerste keer dat ze voor een hoorzitting voor het het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden verschijnen. Mark Zuckerberg, Sundar Pichai en Tim Cook hebben op dit gebied al ervaring. Alleen voor Amazon topman Jeff Bezos is het zijn vuurdoop. De vier ceo’s zullen waarschijnlijk niet gebroederlijk naast elkaar staan. De hoorzittingen nemen waarschijnlijk virtueel en apart van elkaar plaats vanwege de coronamaatregelen.

Het verhoor dat later deze maand zal plaatsvinden is onderdeel van een groter onderzoek naar de monopoliepositie van grote techbedrijven. Volgens sommigen maken bedrijven als Apple en Amazon misbruik voor hun machtspositie. Hun enorme macht en aanwezigheid zou leiden tot een oneerlijk voordeel ten opzichte van kleinere bedrijven. Het onderzoek richt zich daarbij niet alleen op de strijd tussen bedrijven, maar ook op welke gevolgen dit heeft voor de consument.

Welke onderwerpen in de hoorzitting aan bod zullen komen, is niet bekend. Maar de verwachting is dat bijvoorbeeld Apple’s verdienmodel voor de App Store besproken gaat worden. Apple krijgt nu een deel van iedere verkoop, in-app betaling en abonnement. Dit mogen ze nu nog doen, maar daar gaat in de toekomst mogelijk verandering in komen. Ook de Europese Commissie doet hier onderzoek naar.

Nieuwe wetgeving

Het onderzoek, dat loopt sinds de zomer van 2019, kan namelijk leiden tot nieuwe wetgeving voor grote techbedrijven. Op deze manier wil de commissie macht wegnemen bij de techgiganten zodat er meer en eerlijke concurrentie kan plaatsvinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tim Cook gaat Apple verdedigen in hoorzitting over monopoliepositie techbedrijven
Sluiten