Tim Cook over App Store: ‘We willen echt iedere app hebben’

Door: Wesley Akkerman - 8 reacties
Tim Cook hoorzitting Apple App Store
(Afbeelding: AFP / Mandel Ngan)

Apple-CEO Tim Cook bereidt zich voor op het gesprek met de House Judiciary Antitrust Subcommittee en heeft een statement voorbereid. Dat statement is als pdf-bestand vrijgegeven, zodat iedereen die nu al kan lezen. Daarin komt onder meer naar voren dat het bedrijf in feite zo veel mogelijk apps in de App Store wil.

We lichten in dit bericht een aantal interessante onderdelen uit. Zo stelt Tim Cook dat Apple op geen enkele markt een “dominant marktaandeel” heeft en dat klanten altijd kunnen kiezen uit genoeg alternatieven als het om smartphones gaan. Uiteraard gelooft het bedrijf erin dat de iPhone de beste ervaring aanbiedt, maar dat betekent niet dat er geen andere opties zijn.

Verder wil Apple geen concessies doen als het om feiten gaat. Tim Cook is voornemens om alle ideeën over de concurrentiebeperkende aard van Apple van tafel te vegen. Zo laat de CEO weten dat van de 1,7 miljoen beschikbare apps in de App Store, slechts zestig van Apple afkomstig zijn. Het bedrijf zou daarmee geen gatekeeper zijn, maar juist een hekkenopener. “We willen elke app op de App Store hebben die we kunnen krijgen. We willen ze niet weren.”

Tim Cook Apple
De CEO (Afbeelding: AFP / Don Emmert)

Tim Cook over kosten voor gebruik App Store

Ook gaat de Apple-CEO in op het aandeel dat Apple pakt van ontwikkelaars, wanneer ze gebruik willen maken van de App Store. Het aandeel ligt vaak ergens tussen de vijftien en dertig procent. Cook noemt dat aandeel “competitief” in vergelijking met alternatieven. Ook zegt hij dat de App Store nu een veel betere plek is dan het moment waarop de digitale winkel gelanceerd werd. Er worden namelijk constant verbeteringen doorgevoerd en nieuwe tools beschikbaar gesteld, aldus Cook.

Bovendien is Tim Cook van plan uit te leggen dat Apple de prijzen voor het gebruik van de App Store niet verhoogd heeft sinds de lancering. Ook zijn er geen extra kosten bijgekomen. Daarnaast wil Cook laten zien dat Apple juist gereduceerde tarieven voor abonnementen geïntroduceerd en uitzonderingen voor apps en diensten gemaakt heeft.

De hoorzitting vindt vandaag plaats. Naast Tim Cook moeten ook Mark Zuckerberg (Facebook), Jeff Bezos (Amazon) en Sundar Pichai (Alphabet/Google) zich melden.

Apple (.pdf)

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Appler

  Uiteindelijk kies je er zelf voor om je app te plaatsen in de appstore.
  Niemand dwingt je..

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ja grapjas. Je bedoelt: uiteindelijk kies je er zelf voor überhaupt voor iOS te ontwikkelen. De App Store is een gegeven. Andere winkels zijn er niet. Maar goed genoeg stuurlui aan wal: eens zien of die hoorzittingen iets opleveren. Ik hoop vooral ‘het’ daarna gewoon duidelijk is. Dat gekakel over welles/nietes verveelt me intussen behoorlijk.

 • Profielfoto
  Apple Sap

  Gelukkig maar dat er maar 1 appstore is op iOS. Door de strenge regels en controle verschijnen er relatief weinig schadelijke apps in de appstore. Als je kijkt naar android, waar iedereen zomaar elke willekeurige .apk kan installeren….

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Gaat er niet om hoeveel Apps stores er zijn … Het gaat er om dat met een product als iOS er een flinke verantwoordelijkheid komt. Er wordt van alles geroepen over kosten, maar de facto vraagt Apple de hoofdprijs.

  Ik ken Apple nog uit een andere tijd. Daarnaast ben ik oud genoeg om ook bedrijven als Sun, Nokia, Blackberry, Polaroid en vele anderen te kennen die jarenlang dachten dat ze alles konden maken of niet hoefden mee te veranderen met de marktvraag.

  Ik durf hier een baute voorspelling te maken dat om vele redenen, waaronder de teruglopende economie, veranderende prioriteiten en een generatie die niet opgegroeid is met Apple als underdog, maar als Apple als monopolist en grote boze mobiele telefoonwolf (het “nieuwe Microsoft’), dat Apple nog een flinke knauw gaat krijgen.

  Is niet erg, zal ze ongetwijfeld (dan pas) aan het denken zetten.

  De cyclus van groei is redelijk universeel. Ik verwacht overigens in eerste instantie helemaal niets van de comissie, wat ik wel verwacht dat deze hoorzitting een spreekwoordelijk zaadje plant bij de politiek (en publiek) dat men best eens de macht van grote IT bedrijven ter discussie mag stellen en Apple wordt daarbij genoemd. Bij “the Evil” side, zoals Facebook.

  Ik weet zeker dat mettertijd de echo steeds harder zal weerklinken: is Apple wel zo’n “good guy” temidden van al die tech bedrijven?

  Komend decenium wordt nog hartstikke leuk, met veel nieuwe ontwikkelingen en verschuivingen vermoed ik. Is dat erg? Nope. Zal ongetwijfeld (voor de consument) het nodige goeds brengen.

   

 • Profielfoto
  Di May

  Jaloezie ? …

  Het is in ieder geval een menselijke reflex.
  Indien matig, zelfs gezond.

   

 • Profielfoto
  Di May

  Ik weet zeker dat mettertijd de echo steeds harder zal weerklinken: is Apple wel zo’n “good guy” temidden van al die tech bedrijven?

  Time will tell.

  Ik ben er in ieder geval redelijk gerust in.

 • Profielfoto
  Soneraxx

  Apple Sap op 29 juli 2020 18:29
  Gelukkig maar dat er maar 1 appstore is op iOS. Door de strenge regels en controle verschijnen er relatief weinig schadelijke apps in de appstore. Als je kijkt naar android, waar iedereen zomaar elke willekeurige .apk kan installeren….

  Dus?

  Mijn persoonlijke mening is dat er keuze moet zijn.

  Stel je de situatie voor dat een derde partij (bv. Microsoft, Epic Games,..) de mogelijkheid zou krijgen om ook zelf een app store te ontwikkelen. Wat zou dit voor u persoonlijk veranderen? Ik durf te zeggen niets, je blijft gewoon de appstore gebruiken omdat je vertrouwen hebt in dit systeem. Andere mensen willen misschien wel een ander systeem gebruiken.

  Anders gezegd: breng het systeem van Mac Os naar iOS. Als ik iets buiten de appstore wil installeren, dan krijg ik een zeer uitdrukkelijke melding of ik zeker ben dat ik de bron waarvan het bestand afkomstig is vertrouw. In dat geval kies ik zelf uitdrukkelijk om iets te installeren…

  Iedereen gelukkig (buiten Apple uiteraard) toch in dat geval, of zie ik iets over het hoofd?

 • Profielfoto
  polansky

  Appler op 29 juli 2020 13:44
  Uiteindelijk kies je er zelf voor om je app te plaatsen in de appstore.
  Niemand dwingt je..

  En hoe wil jij anders jouw app op je iOS apparaat krijgen?
  Er is geen andere keuze – dus niet zo dom lullen graag!