Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 15 juli 2020

Tim Cook en andere CEO’s getuigen op 27 juli tegen antitrustcommissie

Vorige week ging Tim Cook al akkoord met het afleggen van een getuigenis tegenover een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Destijds was de datum nog niet bekend, behalve dat de gebeurtenis eind juli zou plaatsvinden. Nu is bekend dat Cook en CEO’s van andere grote techbedrijven dit op 27 juli doen.

Het congres wil uitvogelen of grote techbedrijven op de één of andere manier oneerlijke praktijken toepassen, waardoor kleine techbedrijven minder kans van slagen hebben. Ook wil het achterhalen of de consumenten hiervan de dupe is. In het geval van Apple wordt er vooral gekeken naar het aandeel dat het bedrijf pakt wanneer een ontwikkelaar een app tegen betaling in de App Store uitbrengt of abonnementen of digitale aankopen aanbiedt.

Tim Cook en meer CEO’s gaan getuigen

In een gezamenlijke verklaringen laten de voorzitter van het committee, Jerrold Nadler, en de voorzitter van het antitrust-subcommittee, David Cicilline, het volgende weten:

Since last June, the Subcommittee has been investigating the dominance of a small number of digital platforms and the adequacy of existing antitrust laws and enforcement. Given the central role these corporations play in the lives of the American people, it is critical that their CEOs are forthcoming. As we have said from the start, their testimony is essential for us to complete this investigation.

Tim Cook gaat natuurlijk Apple vertegenwoordigen in deze zaak. Andere CEO’s die komen opdagen zijn Jeff Bezos van Amazon, Sundar Pichai van Google en Mark Zuckerberg van Facebook. Die CEO’s hadden al bevestigd aanwezig te zijn, waardoor Cook in feite gedwongen werd dezelfde beslissing te maken.

Dit is overigens niet de eerste keer dat Apple zijn praktijken moet verdedigen. Eerder dit jaar werd het bedrijf al onder de loep gelegd door de Europese Commissie, die onderzoek deed naar concurrentiebeperkende praktijken in het kader van de App Store en Apple Pay.

Reageer op artikel:
Tim Cook en andere CEO’s getuigen op 27 juli tegen antitrustcommissie
Sluiten