Mark Hofman
Mark Hofman OMT Specials 1 juli 2020
Leestijd: 4 minuten

Swift Student Challenge winnaar Rick Wierenga: ‘doen is erg belangrijk’

Rick Wierenga: 17 jaar, afkomstig uit Delfgauw en winnaar van de Swift Student Challenge 2020. Geen onbekend terrein voor de jonge ontwikkelaar, want ook in 2019 wist hij te winnen. Zo werd hij door Apple uitgenodigd voor WWDC19 en stond hij ook tijdens WWDC20 in de belangstelling.

De Swift Student Challenge winnen, dat doe je niet zomaar. Laat staan twee keer op een rij. Toch wist Rick het te flikken en dus stond hij dit jaar weer als winnaar op de lijst. Dit, terwijl hij hard bezig is om VWO 5 uit te spelen en zijn bedrijf WEP Media van de grond te laten komen. Reden genoeg om kennis te maken met Rick en zijn verhaal aan te horen.

Winnaar van de Swift Student Challenge 2020

Een aantal jaar geleden kwam Rick Wierenga een app tegen waarmee je eigen websites in elkaar kan zetten. Destijds wist de jonge jongen nog niet heel veel van computers, daardoor was de verbazing groot. Verbazing over het feit hoe makkelijk dit voor hem te doen was. Hij wilde apps voor op zijn iPhone bouwen, leerde Xcode en had zijn passie gevonden. Hij bouwde software die tot de dag van vandaag op zijn school en door meer dan 20 miljoen mensen op Reddit gebruikt wordt. Hij won programmeerwedstrijden van Apple en Google, en was tijdens WWDC19 aanwezig in San Jose.

Dat hij gemaakt is voor het wereldje lijkt overduidelijk te zijn, maar de Swift Student Challenge voor de tweede keer winnen verwachtte niemand. Zo ook Rick zelf niet, die het “een hele grote verrassing” vond om te horen dat hij weer op het erepodium stond.

“Ik heb vorig jaar WWDC mogen bijwonen als een Scholar en het gebeurt weinig dat mensen de wedstrijd meer dan eens winnen. Het was dus een ontzettend grote eer om nog eens te winnen.”

WWDC20

Het was een bijzondere editie van WWDC dit jaar. Vanwege het coronavirus werd San Jose gepasseerd en waren alle activiteiten alleen online bij te wonen. Voor Rick ook erg jammer, gezien zijn hoogtepunt van WWDC19 voornamelijk met het sociale aspect te maken had. “Het hoogtepunt van WWDC19 was voor mij sowieso het ontmoeten van mensen van over de hele wereld”, zo laat hij aan me weten. Dat het plaatje er in 2020 iets anders uitzag was uiteraard jammer, “maar gezien de omstandigheden is het natuurlijk wel verstandig”.

Ondanks de beperkingen en maatregelen, was het wel degelijk een interessante week voor Rick. Tussen “de voorbereidingen voor de toetsweek door’ was er genoeg om van te genieten. “Apple heeft veel nieuwe technologieën geïntroduceerd en ik kan niet wachten om daar in de zomervakantie alles over te leren.” Wat dat betreft is een online WWDC20 niet onaardig, want “gelukkig kan iedereen thuis de sessies en voorbeeldcode later nog bekijken”.

Swift Student Challenge
Klik/tap voor groter

Plannen voor de toekomst

Rick sprak er net zelf al even over: hij maakte WWDC20 tussen de voorbereidingen van zijn toetsweek mee. Zoals gezegd is de ontwikkelaar pas 17 jaar oud en ligt er nog een heel leven voor hem. Maar wat zijn de plannen voor dat leven? Wat gaat Rick doen nadat hij de middelbare school afmaakt?

Voor iemand van 17 heeft Rick zijn toekomst al redelijk uitgestippeld. Naast het feit dat hij bezig is met zijn eigen bedrijf WEP Media, kijkt hij ook verder dan dan dat. “Als ik klaar ben met het VWO zou ik het liefst in de Verenigde Staten studeren”, zegt hij. Al hangt dat volgens hem zelf natuurlijk wel af van de financiën. Maar het is vooral zijn doel voor daarna dat mijn interesse wekt:

“Na mijn studie wil ik graag werken aan problemen in de wereld, zoals onderwijs en gezondheidszorg”

Er zijn wat Rick betreft nog een hoop mogelijkheden op het gebied van “automatisering en de inzet van technologie en AI”.

“Doen is erg belangrijk”

Het wordt inmiddels wel duidelijk dat Rick een bijzonder verhaal is. De vraag is dan ook hoe hij alles voor elkaar heeft gekregen. Wat kunnen mensen doen die in zijn voetsporen willen treden?

Swift Student Challenge Rick Wierenga
De trotse Rick!

Het woord voetsporen “klinkt als een groot woord”, maar advies heeft Rick wel degelijk. “Ik denk dat het belangrijk is dat mensen weten dat er geen hoge drempel is om te beginnen met programmeren“, zo begint hij. “Er zijn duizenden gratis websites en videos met uitleg online te vinden en op websites als StackOverflow of Reddit beantwoorden mensen zelfs je vragen.” Zelfs een superkrachtige computer is volgens Rick niet vereist: “Met Swift Playgrounds en websites als repl.it kun je al een heel eind komen”.

“Maar ik zou vooral iedereen die begint met programmeren willen aanraden om vooral bezig te zijn met zélf dingen bouwen. De meeste vaardigheden leer je niet door boeken te lezen of filmpjes te kijken; vooral doen is erg belangrijk.”

De Swift Student Challenge van Apple

Voor de mensen die het niet weten: de Swift Student Challenge geeft student-ontwikkelaars een kans. De kans om hun liefde voor programmeren te laten zien door een eigen Swift-speeltuin te creëren als onderdeel van WWDC20. De studenten maken een interactieve scène die binnen drie minuten ervaren kan worden.

Wereldwijd zijn er 350 winnaars uitgekozen uit 41 verschillende landen. Deze winnaars ontvangen een exclusieve WWDC20-jas en -pin set. Rick behoort voor het tweede jaar op rij tot de winnaars.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Swift Student Challenge winnaar Rick Wierenga: ‘doen is erg belangrijk’
Sluiten