Samsung blikt vooruit op 6G: hologrammen, 16K video en meer

Door: Mark Hofman - 5 reacties
Samsung algemeen 16x9
(Afbeelding: Samsung)

De wereld is op het moment ontzettend druk bezig met 5G. Het ene deel is bezig om het zo snel mogelijk in de lucht te krijgen, waar het andere deel de komst er liever niet van ziet. Toch kijken bedrijven als Samsung al verder dan dat.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf zit niet stil en kijkt alvast naar de mogelijkheden van 6G. Vorig jaar werd meer onderzoek naar het netwerk aangekondigd en nu brengt Samsung een witboek naar buiten met de bevindingen.

Samsung blikt vooruit naar 6G

In het witboek kijkt Samsung naar de toekomst. Het Zuid-Koreaanse bedrijf voorspelt wat het gloednieuwe netwerk ons als consument, maar ook de gehele markt, zou kunnen bieden. Lang verhaal kort: het gat wordt net zo groot als het gat tussen 4G en 5G.

Samsung lijkt niet van plan te zijn heel lang te wachten op de komst van 6G. Eind dit decennium moet het giga-snelle netwerk al in de lucht zijn. Sterker nog “Voor 6G verwachten we dat ITU-R zijn 6G visie vanaf 2021 al vorm gaat geven”, zo is te lezen in het witboek.

“We verwachten dat het voltooien van een 6G standaard, en de volledige commercialisatie ervan, al in 2028 plaats kan vinden. Dit om vervolgens in 2030 het volledig netwerk uit te kunnen rollen.”

Dat is  volgens Samsung zelf niet teveel gevraagd. Zeker niet gezien het inmiddels de trend is om ontwikkelingen van technische standaarden steeds sneller te laten gaan.

6G gaat volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf veel verbeteringen met zich mee brengen. Zo zullen voornamelijk snelheid, vertraging en betrouwbaarheid een positieve boost krijgen in de transitie van 5G naar 6G.

“Waar 5G ontworpen is om maximaal een snelheidspiek van 20Gbps te behalen, zal 6G pieken op een snelheid van 1000Gbps.

Samsung denkt ook dat 6G veel minder vertraging met zich meebrengt. In het witboek wordt er gesproken over minder dan tien milliseconden.

Waar kunnen we het voor gebruiken?

Er is duidelijk een verwachting van het netwerk zelf, maar wat kunnen we ermee? Waar kunnen we het nieuwe 6G netwerk nu precies voor gaan gebruiken in de toekomst?

Samsung spreekt onder andere over XR, wat een combinatie moet zijn tussen AR/VR en Mixed Reality. 8K content in Augmented Reality streamen moet een mogelijkheid worden. Net als 16K VR overigens. Daarbij wordt er gesproken over de komst van hologrammen van uiterst hoge kwaliteit en Digital Twin technologie. Die laatste zou mensen, apparaten, plekken en nog heel veel meer digitaal kunnen repliceren.

Het is duidelijk dat de komst van 6G nog ver bij ons vandaan is, maar de eerste stappen zijn al gemaakt. Ondanks het feit dat dit slechts het topje van de ijsberg is, zijn ze er dus wel degelijk. Naast Samsung werken ook Ericsson, Huawei en Xiaomi aan een visie voor een volgende generatie op het gebied van netwerk.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  TheBigZ

  Volgende week: Samsung blikt vooruit op 7G: Time Travel en meer.:-)

 • Profielfoto
  Ruwepit

  “Toch kijken bedrijven als Samsung al verder dan dat”

  Ach nee…. bedrijven als? Elk normaal bedrijf is bezig met innovatie en ontwikkelen op lange termijn.. De consument krijgt iets wat al jaren op de plank ligt…Beetje voor beetje zodat ze alles goed kunnen uitmelken. Daar is Samsung dus niet uniek in..

 • Profielfoto
  csteelooper

  Is dit nu echt nodig? Vodafone biedt ‘5G’, net als KPN en straks T-Mobile ook. De term staat tussen aanhalingstekens omdat het feitelijk 4.5G is. Er is een reden voor dat de twee standaarden naast elkaar op dezelfde frequenties kunnen draaien. Ja, ‘5G’ gebruikt éxtra frequenties, maar werkt ook op de huidige 4G-frequenties, zónder dat 4G daarvoor hoeft te worden uitgeschakeld. Echt 5G komt pas van de grond met de mmWave banden. En voordat we dat (in Europa) gaan meemaken zijn we ook nog wel een paar jaar verder. Laat ons eerst maar eens de overgang naar écht 5G (mmWave) meemaken. Daarna praten we wel weer verder.

 • Profielfoto
  Odie

  Witboek mag niet meer. Het is nu een book without color.

 • Profielfoto
  Bhzgzzbzzg

  Mooi he een artikel 6g hologrammen en 16 k maar eigenlijk alleen 6g