Night
Night Nieuws 4 juli 2020

Rosetta2 verbazingwekkend snel

Tijdens de WWDC 2020 presenteerde Apple de weg die het bedrijf gaat inslaan voor hun processors. Apple Silicon maakt gebruik van Apple’s eigen ARM SoC’s. Doordat veel software nog alleen werkt op Intel processors, maakt Apple gebruik van een vertaal-laag – Rosetta2. Daarmee wordt als het ware een Intel omgeving geëmuleerd voor deze software. Naar nu blijkt is deze emulatie zeer effectief.

Softwareontwikkelaars kunnen via Apple de beschikking krijgen over een Mac mini met zo’n ARM processor, de A12Z Bionic. Deze A12Z Bionic verschilt niet veel van de A12X Bionic, zoals we al deze kennen uit de iPad Pro van twee jaar geleden. De SoC heeft echter de beschikking over een extra ingeschakelde GPU-kern, waardoor het totaal op acht kernen komt.

Zoals te verwachten houdt het doorlopen van Apple’s vertaallaag Rosetta2 in, dat er enig prestatieverlies zal optreden bij het uitvoeren van macOS 11. Dat is ook terug te zien in eerder gelekte benchmark resultaten:

Mac mini met A12Z Bionic - Geekbench resultaten
De Geekbench resultaten van een Mac mini met A12Z Bionic (klik/tap voor groter).

Rosetta2 zorgt voor razendsnelle vertaalslag

Ondanks het feit dat Rosetta klaarblijkelijk maar vier van de acht GPU kernen gebruikt, blijkt de A12Z Bionic GPU in een OpenCL-test nog steeds krachtig genoeg om een aantal native GPU’s te verslaan. Zelfs met de Rosetta2 vertaalslag komen de resultaten van de GPU in de A12Z uit, ergens in de buurt van bijvoorbeeld de Ryzen 5 4500U en de Core i7-1065G7 iGPU’s. Sterker nog: de A12Z Bionic heeft beiden overtroffen.

Tim Cook zei tijdens de WWDC 2020 presentatie al, dat Rosetta2 ‘razendsnel’ zou zijn. Toch zien we altijd liever cijfertjes, die dat bewijzen. En dat is nu het geval. Er zijn namelijk nu twee resultaten gedeeld door twitteraar _rogame.

In één test neemt de A12Z Bionic GPU het op tegen de Ryzen 5 4500U iGPU met in totaal zes cores die werken op 1500 MHz. De CPU werd getest in een 15-inch HP Envy x360 Convertible. De GPU in de WIndows machine moest het echter nipt afleggen tegen de GPU van de A12Z Bionic. Het uitvoeren van dezelfde test op de Microsoft Surface Book 3 met een Intel Core i7-1065G7 leverde dezelfde resultaten op. De A12Z Bionic won ook hier, hoewel slechts met een marginale voorsprong.

A12Z-Bionic-GPU-benchmarks
De A12Z prestaties t.o.v. een Ryzen 5 GPU (klik/tap voor groter).

 

A12Z-Bionic-GPU-benchmarks-2
De A12Z prestaties t.o.v. een Core i7-1065G7 iGPU (klik/tap voor groter).

Houd in je achterhoofd dat dit niet de native versie van Geekbench 5’s OpenCL-test is. In plaats daarvan werd Rosetta2 gebruikt om de x86-versie van de benchmark app te emuleren. Eerder, toen de eerste snelheidstests uitkwamen, behaalde de A12Z Bionic in de Mac mini niet dezelfde resultaten als de 2020 iPad Pro omdat de test alleen de prestatiekernen gebruikte, die ook nog op een iets langzamere kloksnelheid liepen.

Twitteraar _rogame heeft niet bevestigd of hetzelfde prestatieverlies in deze tests ook werd gezien. Als dat zo is, dan is de GPU die de A12Z Bionic draait behoorlijk indrukwekkend. En wat het nog spannender maakt, is dat het beste nog moet komen. Volgens een eerder rapport zullen de eerste ARM-gebaseerde Mac een 12-core 5nm SoC hebben. Deze heeft de beschikking over acht prestatie-kernen (codenaam Firestorm) en vier energiezuinige kernen (codenaam Icestorm). Daardoor zouden we een enorme toename van GPU- en CPU-gebaseerde tests mogen verwachten, wanneer deze op een officiële ARM-gebaseerde Mac voor consumenten worden uitgevoerd. We zijn benieuwd…

➔ Weten wat er nog meer tijdens de WWDC 2020 werd besproken? Bekijk dan ons overzicht.

Reageer op artikel:
Rosetta2 verbazingwekkend snel
Sluiten