Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 16 juli 2020

Publieke iOS 14-bèta schakelt corona-app Apple uit in Europa

Mocht je nog niet zeker weten of je de bèta van iOS 14 wil installeren, dan kan dit nieuws mogelijk je besluit in een bepaalde richting opsturen. Wat blijkt: wanneer je de bèta van de nieuwste versie van het besturingssysteem installeert, dan schakel je daarmee alle corona-apps uit wanneer ze gebruikmaken van de api van Apple.

Apple is al op de hoogte van dit voorval en heeft hem zelfs gemarkeerd als een bekend probleem met de bèta. Mocht je de bèta nu al geïnstalleerd hebben op je iPhone, dan kun je het voor jezelf controleren. Je gaat hiervoor naar de instellingen, het kopje privacy en dan naar de instellingen voor gezondheid. Daar zie je staan dat het onderdeel voor het contactonderzoek in het kader van de verspreiding van covid-19 uitgeschakeld is. Wanneer je de schakelaar de andere kant opduwt en hem dus probeert te activeren, dan geeft het systeem aan dat dit niet kan. Want blijkbaar is de functie niet beschikbaar in onze regio.

iOS 14 iPadOS
Widgets in iOS 14.

iOS 14 schakelt functies contactonderzoek uit

Hoewel een aantal mensen niet zitten te wachten op zo’n app voor contactonderzoek, zijn er ook mensen die hier wel degelijk mee aan de slag willen gaan. Voor hen is het belangrijk om te weten dat iOS 14 hier geen melding van geeft. Wanneer je de bèta nu installeert, dan komt er niet in een pop-up of waarschuwing in beeld dat de functies voor het contactonderzoek uitgeschakeld worden. Daar kom je dus pas achter wanneer je zo’n app opent of de instellingen controleert.

De meeste Europese landen zijn inmiddels overgegaan op de api’s die Google en Apple uitgebracht hebben. Daardoor is het nu zo dat de corona-apps in de meeste landen (waar ze al beschikbaar zijn) niet werken wanneer je de bèta van iOS 14 installeert. Het gaat nu wellicht om een relatief kleine groep mensen die al toegang hadden tot zo’n corona-app, die daar nu niet meer gebruik van kunnen maken — maar laten we hopen dat Apple de problemen wel rechttrekt voor de finale release.

Reageer op artikel:
Publieke iOS 14-bèta schakelt corona-app Apple uit in Europa
Sluiten