‘Nieuwe Apple Pencil neemt kleuren over vanuit de echte wereld’

Door: Wesley Akkerman - 2 reacties
Apple Pencil 3e generatie
(Afbelding: Unsplash / Mukul Joshi)

Het lijkt erop dat Apple een nieuw idee voor de Apple Pencil wil uitproberen. Uit een recent gepubliceerd patent blijkt dat toekomstige modellen mogelijk een sensor krijgen die kleuren kunnen overnemen uit de echte wereld. Die kleuren kun je vervolgens gebruiken voor je digitale kunstwerken.

Het patent dook eind vorige week op bij de United States Patent and Trademark Office, het patentenbureau van de Verenigde Staten. De titel van het patent is Computer System With Color Sampling Stylus. En in het patent wordt een computerstylus beschreven die “mogelijk een kleurensensor” aan boord heeft. De sensor op de Apple Pencil moet dan beschikken over verschillende fotodetectors, die licht kunnen meten voor verscheidende kleurenkanalen. Zo zou een kleur van een fysiek object overgenomen kunnen worden en kunnen worden gebruikt in een digitale omgeving, zoals bijvoorbeeld binnen een app op je iPad.

iPad Pro (2020) preview Magic Keyboard
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Apple-patent toont bijzondere Apple Pencil

De rest van het patent beschrijft een Apple Pencil-achtig apparaat met een lange body en een punt dat werkt op een touchscreen. De kleurensensor zou op één van twee plekken kunnen zitten. Bijvoorbeeld aan de bovenkant, maar ook in de punt van de accessoire.

Mocht dit patent straks leiden tot een product, dan kunnen Apple Pencil-gebruikers straks kleuren rechtstreeks uit het leven trekken door de stylus er tegenaan te houden. Niet alleen kun je zo mogelijk fotorealistische tekeningen maken, ook kun je de unieke kleur van bijvoorbeeld het gras of enkele bloemen vastleggen.

Wanneer de toekomstige Pencil de kleur gespot heeft, wordt die aangeboden in een kleurenpalet binnen een tekenprogramma of -app. Daar kan die kleur worden toegewezen aan een kwast. De kleurensensor zou mogelijk ook voor andere dingen gebruikt kunnen worden, beschrijft Apple in het patent. Denk dan aan het kalibreren van displays of printers. Maar ook aan gezondheidsgerelateerde metingen of het identificeren van verfkleuren voor je huis.

Apple-patenten beloven wel eens vaker toffe technologieën of producten en helaas is het zo dat ze niet altijd in een product verwerkt worden. Ook hier moeten we dus nog maar afwachten of we daadwerkelijk ooit zo’n Apple Pencil te zien krijgen, hoe tof dit ook klinkt.

USPTO

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  Maarten

  Zou gaaf zijn. Ik hoop dat het dan ook gebruikt kan worden om schermen te calibreren

 • Profielfoto
  lord anubis

  Klopt, zou idd gaaf zijn. Maar van scherm lijkt me moeilijk.

  je hebt n.l. meerdere scherm pixels nodig om een kleur te maken. Zo’n, oneerbiedig, zuignap leest meerdere pixels.