Microsoft topman maakt zich grote zorgen om werkwijze App Store

Door: Thomas Aalderink - 23 reacties
Brad Smith Microsoft App Store
(Afbeelding: EPA / Erin Schaff)

Op dit moment onderzoekt een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden of grote techbedrijven misbruik maken van hun monopoliepositie. Onderdeel daarvan is een hoorzitting die aankomende maandag plaats gaat vinden. Tim Cook is aanwezig om Apple te verdedigen. Het zal daar vooral gaan over de App Store, want daar maken veel partijen zich zorgen om. Waaronder ook Microsoft.

Niet alleen Tim Cook wordt op matje geroepen. Ook Mark Zuckerberg van Facebook, Jeff Bezos van Amazon en Sundar Pichai van Google zullen aanwezig zijn. Microsoft ontbreekt in dit rijtje, maar is wel onderdeel van het onderzoek. Onlangs werd Microsoft topman Brad Smith door de commissie uitgenodigd om zijn visie te delen.

Kritiek op de App Store van Apple

Brad Smith staat bovenin het organogram van Microsoft en is daarnaast de chief legal officer. De commissie wilde hem graag spreken om een beeld te krijgen hoe andere grote techbedrijven kijken naar de werkwijze van de bedrijven die bij de hoorzitting zullen verschijnen. Tegenover The Information liet Brad Smith weten wat hij gesproken heeft en het ging onder andere over de App Store van Apple.

Vooral het flinke percentage dat Apple eist van alle verkocht apps en abonnementen is iets waar hij geen fan van is. Ook spreekt hij zich uit over het ‘willekeurige’ toelatingsproces van nieuwe apps en de voorwaarden waar ontwikkelaars aan moeten voldoen om gebruik te maken van een in-app aankoop systeem.

Microsoft topman maakt zich zorgen

Dit is niet de eerste keer dat hij zijn zorgen uitspreekt. Een maand geleden liet de Microsoft topman ook al van zich horen. Toen riep hij de EU en Amerika op om dit in de gaten te houden. Het is volgens hem tijd om een goed gesprek te voeren over de regels, prijzen en het idee achter de App Store.

Microsoft Office voor iOS
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Microsoft)

Er is op dit moment maar één manier om in de App Store te komen en dat is door de poort die Apple gemaakt heeft. Dat is niet het probleem, maar Brad Smith zet vraagtekens bij de eisen en de prijs die betaald moet worden om naar binnen te mogen.

Apple verdient goed aan Microsoft

Als topman van Microsoft heeft Brad Smith ook zelf last van de werkwijze van Apple. Microsoft biedt verschillende apps aan in de App Store van Apple. Wanneer een gebruiker via één van deze apps een abonnement neemt op Office 365, dan gaat 15% tot 30% van de opbrengsten naar Apple. Dat zullen ze bij Microsoft ongetwijfeld graag anders willen zien.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Di May

  Brad Smith spreekt voor Micro.

  Apple bepaalt zijn prijzen zelf, dacht ik.
  Het is toch niet de winkel van Micro ?

 • Profielfoto
  bassbug

  Is gewoon jaloezie dat hun telefoon is mislukt met alle bijbehorende verdienmodellen

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …maakt zich grote zorgen…

  Lol. Ja, uiteraard. Hij zag ook gewoon graag 100% van de inkomsten van hun apps en abonnementen bij hen terecht komen.

 • Profielfoto
  sjoerdl

  If you can’t join them.. sue them

 • Profielfoto
  Ruurd

  Misschien moet deze halve zool op zijn eigen winkel passen. Waar bemoeit ie zich mee. Nee de Windows Store dat is fijn. Continu word je ge-nickel-and-dimed als je een document wil bekijken. En maar pushen en maar douwen. Voor dat walgelijke bedrag aan licentiekosten krijg je gewoon een permanente Ster-reclame op je beelscherm.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Zeg Albert Heijn, wat vinden jullie van Jumbo?

  Ik hoop dat die commissie geen plank voor het hoofd heeft.

   

   

 • Profielfoto
  Chuck

  De App Store heeft sinds 2008 inmiddels $ 519 Miljard omzet gegenereerd. In een persbericht van Apple -15 juni 2020- staat dat 85% van die omzet naar ontwikkelaars gaat.
  Over digitale aankopen rekent Apple inderdaad een percentage. Maar dan sta je wel in de interessantste digitale etalage die er is.

  Die boot heeft Microsoft gemist.

   

 • Profielfoto
  mmww

  Grappig dat iedereen zo heerlijk blind opkomt voor Apple 😅😂😂😂 Terwijl de Apple gebruiker vaak 15 tot 30% extra betaald voor Apps! 💶🧟‍♂️

 • Profielfoto
  RV

  @ mmww, misschien vinden apple gebruikers het gewoon logisch dat apple met de app store ook wil verdienen. Zij bieden een platform voor app ontwikkelaars en daar moet je nu eenmaal voor betalen. De wereld is niet gratis

 • Profielfoto
  Pete.Z

  mmww op 21 juli 2020 20:58

  Grappig dat iedereen zo heerlijk blind opkomt voor Apple 😅😂😂😂 Terwijl de Apple gebruiker vaak 15 tot 30% extra betaald voor Apps! 💶🧟‍♂️

  Klein maar niet onbelangrijk detail, voor apps die werken.

 • Profielfoto
  okkehel

  De vergelijking die Tee Loo maakt biedt een aanknopingspunt voor discussie (zeg AH, wat vinden jullie van Jumbo?). Het gaat om concurrentie en het smoren daarvan. Het ontwikkelen van apps is iets waar potentieel alle gebruikers van een computer baat bij hebben. Dat moet je dus niet zo weinig mogelijk belemmeren want dat is niet in het belang van de consument. Of dat nou een Apple consument is (hardware) of een andere. Apple legt eisen op aan ontwikkelaars van apps en dat mag. Maar wanneer verandert een eis een in een belemmering? Is het vragen van een fee van 30% een eis of een potentiele belemmering voor het ontwikkelen van apps. Als het een belemmering wordt is dat niet in het belang van consumenten, ook niet in het belang van consumenten die en Apple hebben gekocht en daar apps op willen gebruiken die niet door Apple maar door andere partijen zijn ontwikkeld.

 • Profielfoto
  Mehk

  Klein maar niet onbelangrijk detail, voor apps die werken.

  Wat is het meer en deel van de mensen naïef hier. Het heeft niks te maken met apps die “werken” of de kwaliteit daarvan. Iedere halve zool kan een app plaatsen in de iOS store, er is echt geen mega kwaliteitskeurmerk wat Apple oplegt. Het gaat erom dat bedrijven en gebruikers van deze apps worden gedwongen om hoge bedragen te betalen, a 100 euro p.j. aan een licentie en vervolgens ook een behoorlijk percentage van hun omzet moeten afstaan als ze dat geld proberen terug te verdienen d.m.v. in-app aankopen.

  Dat is misschien niet zo’n probleem als groot bedrijf, maar startups en developers hebben hier last van en ondertussen spekken al die apps de kas van Apple, de percentages zijn gewoon echt buiten proportie.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  In de jaren ‘80 was het heel normaal om software gratis te kopiëren.

  In de jaren ‘90 kocht je op de ‘rommelmarkt’ voor een paar gulden hele dure software.

  In de jaren ‘00 kocht je misschien éénmalig originele software.

  In de jaren ‘10 betaal je maandelijks voor goede software.

  Laten we eerlijk zijn. We zijn opgevoed met gratis/ goedkope software. De bedrijven met ICT behoefte betaalden de rekening. Nu wij als consument echt afhankelijk worden van ICT moeten we ook gewoon gaan betalen.

  Je hebt muziekanten, schrijvers en winkeliers.

  Je hebt ‘platen’maatschappijen, uitgevers en verhuurders, allemaal worden ze betaald voor een dienst.

  Apple wordt betaald voor een (schijnbaar onzichtbare) dienst.

  Denk je dat je bij Albert Heijn gratis je nieuwe product in de schappen mag zetten? ….

   

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Tee Loo op 22 juli 2020 09:00
  In de jaren ‘80 was het heel normaal om software gratis te kopiëren.

   

  Volgens mij was dat in de jaren ’80 net zo “gewoon” als nu hoor: niet. Tegenwoordig wordt er volgens mij meer dan ooit software, muziek en films illegaal gedownload/gekopieerd dan ooit.

   

 • Profielfoto
  Bhzgzzbzzg

  Microsoft je betaalt miljoenen per jaar om updates te draaien en wat maakt die 100 euro nou uit?

   

 • Profielfoto
  monty python

  Slack maakt zich ook zorgen (en stapt naar de rechter) om machtsmisbruik Microsoft. Dat laatste woord is al decennia bijna synoniem voor machtsmisbruik. Alleen Google onttroonde ze later.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Elke app die ik koop in de Appstore, gaat 15 tot 30% % naar het goede doel: Apple

  Omdat ik een iPhone heb gekocht, kom ik zonder jailbreak echt niet aan een app zonder die store. Marketingtechnieken over de rug van de consument en de ontwikkelaar.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Het gevaar schuilt erin dat Netflix die 15% tot 30% moet betalen. AppleTV hoeft dat natuurlijk niet.

  Het gevaar schuilt erin dat Spotify die 15% tot 30% moet betalen. AppleMuziek hoeft dat natuurlijk niet.

  Het gevaar schuilt erin dat MSOffice die 15% tot 30% moet betalen. AppleOffice hoeft dat natuurlijk niet.

  ETC Etc etc.  Uiteindelijk groeit het markaandeel van Apple nog verder omdat eerlijke concurrentie nauwelijks meer mogelijk is. Dat heet misbruik van monopoliepositie

 • Profielfoto
  waterbies

  Ik lees nog steeds dat ene winkel zich beklaagd over een concurrerende andere winkel die hem nota bene de gelegenheid biedt zijn produkten in die gastwinkel te kunnen verkopen. Dus de ene concurrent (Apple) zegt dus, kom maar bij ons in de winkel en je bent welkom om jouw eigen produkten via ons te verkopen. Stel dat dit een fysieke winkel zou zijn dan heb je het over huurprijzen, gas, licht, water, personeel etc etc. (In deze virtuele winkel kun jezelf de kosten bedenken.) Ik snap de ophef niet, ik zou als concurrent helemaal geen spullen van een ander verkopen, maar goed daar zal Apple wel zijn reden voor hebben. Waarvoor besteedt Brad Smith geen aandacht aan zijn eigen toko en verkoopt hij geen Apple spullen?

   

   

 • Profielfoto
  niwagin

  Misschien moet Microsoft zich eerst zorgen maken over hun gebrek aan veiligheid van hun systeem. Windows is zo lek als een mandje. Je hebt per jaar een paar honderd euro’s nodig om te beveiligen.

 • Profielfoto
  alexvandersluijs

  Hoor ik nou de partij die oorspronkelijk de software van Apple gestolen heeft en daar na vele jaren enorme claims voor heeft moeten aftikken, en de partij die zelf in de jaren 90 monopoly speelde, nu ineen huilie huilie doen?

 • Profielfoto
  Ken

  Tee Loo op 22 juli 2020 09:00
  Denk je dat je bij Albert Heijn gratis je nieuwe product in de schappen mag zetten? ….

  Dat is twee verschillende dingen vergelijken. Albert Heijn moet voor zijn winkels tal van kosten maken, denk aan personeel, transport, huur, etc. Het enige wat Apple hoeft te verzorgen voor de App Store zijn de serverkosten. Verder zijn het de ontwikkelaars die al het werk doen voor het ontwikkelen en onderhouden van de apps en ondertussen pakt Apple, terwijl het daar vrijwel niks voor hoeft te doen, 30% van de omzet mee.

  Iedereen die dit verdedigt met argumenten als dat de wereld ‘niet gratis’ is en dat Apple alles zelf maar mag bepalen omdat het ‘hun platform’ is, snappen niet hoe de regels van onze economie zijn. Apple heeft zichzelf met de App Store op iOS tot monopolist verheven op het gebied van de App-verkoop. Ontwikkelaars moeten het maar slikken dat Apple een deel van de omzet meepakt. Hoog tijd dat daar onderzoek naar wordt gedaan en er verandering komt in deze situatie.

 • Profielfoto
  mrbaantjer

  @pjotr; ook Apple zal commissie afdragen voor hun apps lijkt me, maar indirect komt dat in dezelfde zaken terecht. Maar bedrijfsmatig zal het verstandig zijn om door te belasten aan bedrijfsonderdelen.