Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 21 juli 2020

Microsoft topman maakt zich grote zorgen om werkwijze App Store

Op dit moment onderzoekt een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden of grote techbedrijven misbruik maken van hun monopoliepositie. Onderdeel daarvan is een hoorzitting die aankomende maandag plaats gaat vinden. Tim Cook is aanwezig om Apple te verdedigen. Het zal daar vooral gaan over de App Store, want daar maken veel partijen zich zorgen om. Waaronder ook Microsoft.

Niet alleen Tim Cook wordt op matje geroepen. Ook Mark Zuckerberg van Facebook, Jeff Bezos van Amazon en Sundar Pichai van Google zullen aanwezig zijn. Microsoft ontbreekt in dit rijtje, maar is wel onderdeel van het onderzoek. Onlangs werd Microsoft topman Brad Smith door de commissie uitgenodigd om zijn visie te delen.

Kritiek op de App Store van Apple

Brad Smith staat bovenin het organogram van Microsoft en is daarnaast de chief legal officer. De commissie wilde hem graag spreken om een beeld te krijgen hoe andere grote techbedrijven kijken naar de werkwijze van de bedrijven die bij de hoorzitting zullen verschijnen. Tegenover The Information liet Brad Smith weten wat hij gesproken heeft en het ging onder andere over de App Store van Apple.

Vooral het flinke percentage dat Apple eist van alle verkocht apps en abonnementen is iets waar hij geen fan van is. Ook spreekt hij zich uit over het ‘willekeurige’ toelatingsproces van nieuwe apps en de voorwaarden waar ontwikkelaars aan moeten voldoen om gebruik te maken van een in-app aankoop systeem.

Microsoft topman maakt zich zorgen

Dit is niet de eerste keer dat hij zijn zorgen uitspreekt. Een maand geleden liet de Microsoft topman ook al van zich horen. Toen riep hij de EU en Amerika op om dit in de gaten te houden. Het is volgens hem tijd om een goed gesprek te voeren over de regels, prijzen en het idee achter de App Store.

Microsoft Office voor iOS
Klik/tap voor groter.

Er is op dit moment maar één manier om in de App Store te komen en dat is door de poort die Apple gemaakt heeft. Dat is niet het probleem, maar Brad Smith zet vraagtekens bij de eisen en de prijs die betaald moet worden om naar binnen te mogen.

Apple verdient goed aan Microsoft

Als topman van Microsoft heeft Brad Smith ook zelf last van de werkwijze van Apple. Microsoft biedt verschillende apps aan in de App Store van Apple. Wanneer een gebruiker via één van deze apps een abonnement neemt op Office 365, dan gaat 15% tot 30% van de opbrengsten naar Apple. Dat zullen ze bij Microsoft ongetwijfeld graag anders willen zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Microsoft topman maakt zich grote zorgen om werkwijze App Store
Sluiten