macOS Big Sur maakt met deze update einde aan tijdrovende irritatie

Door: Thomas Aalderink - 10 reacties
macOS Big Sur update
(Afbeelding: Apple / Bewerking: OMT)

Tijdens WWDC20 toonde apple macOS Big Sur vol trots aan het publiek. We maakten kennis met een frisse look, nieuwe features zoals widgets en het controlcenter, en nog veel meer. Toch is dat bij lange na niet het enige wat gaat veranderen. Apple pakt met macOS Big Sur namelijk ook het installeren van nieuwe updates aan.

Het is belangrijk om je iMac of MacBook up to date te houden. Toch kan een update ook heel vervelend zijn. Vooral wanneer je eigenlijk de tijd niet hebt. Een update kan namelijk behoorlijk lang duren en in de tussentijd kun je niks doen. Hierdoor blijf je maar op ‘vraag morgen’ klikken wanneer macOS je eraan herinnert om een nieuw update te installeren.

macOS Big Sur gaat updaten sneller maken

Dat gaat veranderen in Big Sur. Op de website van Apple is namelijk te lezen dat het update proces sneller zal verlopen en, nog belangrijker, dat dit op de achtergrond gebeurt. Op deze manier moet het makkelijker worden om je Mac up te date te houden.

Once macOS Big Sur is installed, software updates begin in the background and complete faster than before — so it’s easier than ever to keep your Mac up to date and secure.

In voorgaande versies van macOS is het zo dat de voorbereiding en de installatie zelf grotendeels plaatsvinden tijden het opstart proces. Dit betekent dat je bij het opstarten tegen een balkje dat langzaam volloopt zit te staren. Maar daar zul je ongetwijfeld bekend mee zijn.

Op de achtergrond

Hoe het updaten binnen macOS Big Sur er in de praktijk uit gaat zien, wordt niet vermeld. De verwachting is dat het wat meer gaat lijken op het updaten van iOS. Op je iPhone worden de update en alle benodigde bestanden op de achtergrond klaargezet en voorbereid. Uiteindelijk zul je het apparaat wel opnieuw moeten starten, maar het meeste werk is dan al gedaan.

Zelf aan de slag met macOS Big Sur

De nieuwste versie van macOS is op dit moment in beta voor developers. De verwachting is dat de eerste publieke beta later deze maand beschikbaar komt. Geen zin om in de weer te gaan met een beta? Dan zul je nog even moeten wachten. Big Sur wordt namelijk in het najaar verwacht.

Benieuwd wat er allemaal nieuw gaat zijn in macOS Big Sur? Klik dan hier.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  A KLERK

  Wat is de huidige versie? Voor niet-ontwikkelaars bedoel ik. Dan kan ik controleren of er al een update is geweest.

 • Profielfoto
  Buzz

  Is zo’n irritante nietszeggende clickbait titel boven dit artikel nou echt nodig?

 • Profielfoto
  serum

  Dus eigenlijk..

  “macOS Big Sur maakt einde aan irritatie tijdens tijdrovende updates”

  Of komt er als Big Sur gelanceerd is een update die tijdrovende irritaties in de breedste zin oplossen? zoals bijvoorveeld onnodig linksrijders? zijn deze dan verleden tijd?

  Nog even en het zit hier op het niveau van nu.nl ..

  Of is de irritatie tijdrovend? Beetje oorzaak/gevolg toch? ik maak met de schaarse vrienden die ik rijk ben foto’s van de zwarte schermen met de beloftes van apple dat de klus met ’34 minuten’ oid geklaard is. En we maken wat grappen over windows 98 ‘weet je nog, dat we de PC een poos niet konden gebruiken omdat je weer een update door de strot gedrukt werd’ 22 jaar later doet Apple hetzelfde. Met ruwweg dezelfde (kennelijk tijdrovende) irritatie. Op zich is dat appen voor mij dan meer tijdrovend dan de update. (wat in essentie voor 99% van het appen opgaat)..

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Misschien toch even afgekeken bij Microsoft hoe die het doen? Beetje van de zotte dat je pakweg elke 2 maanden je computer 30 à 40 minuten kwijt bent aan een ‘minor’ update (als er niet nog een supplemental “oh we fucked up-date” achteraankomt).

  De grote updates die Microsoft 2 maal jaars uitbrengt installeren lekker op de achtergrond, vervolgens even rebooten en in nog geen 10 minuten mag je weer.

  Zou tijd worden dat “’s werelds meest geavanceerde besturingssysteem” dit trucje ook eens leert;-)

 • Profielfoto
  RW076

  MacOS Big Sur brengt een hoop grote vernieuwingen met zich mee.
  Niet alleen widgets en een likje verf, maar ook functies waar je echt wat aan hebt.

  Weer lekker kopje (not). Denk dat de Thomas Aalderink dit zelf ook wel weet, en het daarom in het artikel zelf niet meer terug laat komen.

  Stop nou eens met dat popiejopie wannebe gedoe! We zijn hier geen kinderen.

 • Profielfoto
  donut

  dit artikel is idd een “tijdrovende irritatie…” maar maakt daar helaas geen einde aan…

 • Profielfoto
  Gabriel

  Ze hoeven alleen de herstart eruit te halen.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Gabriel op 4 juli 2020 16:14
  Ze hoeven alleen de herstart eruit te halen.

  Dat kan helaas niet. Die is noodzakelijk.

 • Profielfoto
  monty python

  Nou met Parallels toch perfect mogelijk om de updates te vergelijken met Microsoft. En die zijn en blijven veel en veel talrijker en erger. En mislukken zeer vaak zodat je pas echt met miserie zit. Telkens opnieuw blij dat ik weer uit die Windows omgeving kan.

 • Profielfoto
  serum

  monty python op 5 juli 2020 19:55
  Nou met Parallels toch perfect mogelijk om de updates te vergelijken met Microsoft. En die zijn en blijven veel en veel talrijker en erger. En mislukken zeer vaak zodat je pas echt met miserie zit. Telkens opnieuw blij dat ik weer uit die Windows omgeving kan.

  Denk dat je toch het windows 8 los moet laten en moet upgraden naar 10. Ik draai 4 windows 10 pc’s en 2 macs en herken frustratie/irritatie voor mac-os voor de updates. Windows 10 loopt soepel. Zelfs wanneer je het een jaar niet gebruikt hebt lopen de updates gesmeerd is mijn ervaring.  Windows 10 is ondertussen een soepel draaiend OS.