Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 31 juli 2020

Back to the future: Mac OS 8 is terug op basis van JavaScript

Hoewel macOS met Big Sur binnenkort aan versie 11.0 toe is, kun je ook gemakkelijk heel wat jaren terug met Mac OS 8. Ontwikkelaar Felix Rieseberg heeft een Electron-applicatie (!) gemaakt die het besturings­systeem uit 1997 in JavaScript emuleert.

In dit geval wordt een Macintosh Quadra 900 uit 1991 ge├źmuleerd. Het geheel kan op een Mac worden ge├»nstalleerd, maar werkt ook onder Windows en zelfs Linux. Dat komt omdat de basis Electron is, een framework dat door het gebruik van webtechnologie vrijwel overal draait.

Mac OS 8: levendige platina-interface

Het resultaat is behoorlijk indrukwekkend. Niet alleen draait Mac OS 8 met zijn levendige platina-interface best soepel, er is ook bekende software ge├»ntegreerd. Denk aan Photoshop 3, Premi├Ęre 4, Illustrator 5.5, StuffIt Expander en zelfs games zoals Oregon Trail, Civilization II (die meteen na het opstarten crasht) of Duke Nukem 3D (die prima draait ?).

macos 8 vm 001
Klik/tap voor groter.

Internet Explorer en Netscape Navigator zijn ook ge├»ntegreerd in de virtuele machine. Verwacht echter niet dat je kunt surfen, want het internet van vandaag is helemaal incompatibel met software uit de jaren ’90. Niet alles gaat perfect, want we moesten Mac OS 8 verschillende keren afsluiten en opnieuw opstarten vanwege bedieningsproblemen. Net als vroeger?

macos 8 vm 002
Klik/tap voor groter.

Extra software installeren

De virtuele machine ondersteunt ook de overdracht van bestanden en applicaties. In de praktijk lijkt het echter niet erg goed te werken, maar de ontwikkelaar verzekert dat het mogelijk is om oude Macintosh-software te installeren (die bijvoorbeeld te vinden is in de Macintosh Repository). Hoe dan ook, er is genoeg standaard aanwezig om het eens te proberen.

macos 8 vm 003
Klik/tap voor groter.
macos 8 vm 004
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Back to the future: Mac OS 8 is terug op basis van JavaScript
Sluiten