Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 25 juli 2020
Leestijd: 5 minuten

macOS 11 Big Sur: 10 interessante veranderingen en nieuwe functies

Tijdens WWDC20 toonde Apple voor het eerst macOS 11 Big Sur. Deze nieuwe versie van het besturingssysteem voor je Mac gaat later dit jaar uitgerold worden, en er gaat behoorlijk wat veranderen. Wij hebben alvast de meest interessante nieuwe functies en features voor je op een rij gezet.

Het feit dat Apple ervoor gekozen heeft om Big Sur macOS 11 te noemen, en niet macOS 10.16, geeft al aan dat er behoorlijk wat gaat veranderen. Deze nieuwe versie van het besturingssysteem is meer dan alleen een nieuwe likje verf. Big Sur brengt namelijk ook een aantal interessante nieuwe functies en verbeteringen met zich mee.

1. Een frisse look…

Herkenbaar, maar wel fris en overzichtelijk. Dat is de stijl van macOS 11 Big Sur in het kort samengevat. Vensters ogen lichter en de hoeken zijn wat ronder geworden. Daarnaast zijn ook de menu balk, symbolen en icoontjes opgefrist. Kleine aanpassingen die bij elkaar voor een net wat frissere look zorgen. Mocht je benieuwd zijn naar de nieuwe icoontjes, dan kun je ze hier downloaden voor oudere versies van macOS.

Klik/tap voor groter.

2. …en een nieuw geluid

macOS 11 Big Sur ziet er niet alleen anders uit, hij klinkt ook anders. De belangrijkste verandering is dat het opstart deuntje zijn comeback gaat maken. Daarnaast zijn ook andere geluidseffecten aangepast. Benieuwd wat je oren straks te wachten staan, klik dan hier voor een voorproefje.

3. Berichten in macOS 11 Big Sur

De berichten applicatie in macOS 11 Big Sur is nu een Mac Catalyst app. Dit betekent dat je straks ook op je Mac van alle nieuwe iOS 14 functies kunt genieten. Zo kun je makkelijker reageren op specifieke berichten, gesprekken vastzetten, komen er meer opties voor Memoji stickers, wordt de zoekfunctie sterk verbeterd en nog veel meer.

4. Widgets op je Mac

Apple gaat van geen widgets naar overal widgets. Dankzij iOS 14 komen ze naar je iPhone en macOS 11 Big Sur brengt ze naar je Mac. Zo kun je straks je agenda, het weer, je aandelen en nog veel meer nauwlettend in de gaten houden vanaf je bureaublad. In de Bèta moet je het nog doen met een wat beperkt aanbod, maar zodra macOS 11 Big Sur uit is, kunnen alle ontwikkelaars hun eigen widgets maken.

5. Het bedieningspaneel in macOS 11 Big Sur

Met de nieuwe berichten applicatie en widgets delen iOS 14 en Big Sur al twee belangrijke functies, maar daar blijft het niet bij. Ook het bedieningspaneel maakt zijn debuut op de Mac. Net als bij je iPhone kun je vanaf hier je systeemfuncties bedienen. Denk daarbij aan wifi, Bluetooth, de helderheid van je beeldscherm, etc. Daarnaast zie je hier ook hoe vol je batterij nog is en kun AirPlay apparaten beheren.

macOS 11 Big Sur
Het bedieningspaneel. Klik/tap voor groter.

6. Een flinke update voor Safari

Een belangrijk onderdeel van macOS is Safari. Ook deze browser gaat in Big Sur flink aangepakt worden. Vooral op het gebied van privacy. Zo kun je zien welke sites je proberen te volgen en ben je beter beschermd tegen trackers. Daarnaast heeft ook de iCloud Sleutelhanger een aantal nieuwe functies gekregen. Meer daarover lees je hier.

Ook visueel gaat het er het nodige veranderen. Zo hebben tabbladen een elegante nieuwe look gekregen en werken ze efficiënter. Eén van de nieuwe functies is bijvoorbeeld dat je een voorvertoning krijgt wanneer je over een tabblad beweegt. Handig om het overzicht te houden. En daar blijft het niet bij in de vernieuwde Safari. Zo hebben Safari extensions nu een eigen plek in de App Store, gaat het vertalen van pagina’s nog makkelijker, laden webpagina’s tot wel 50% sneller dan bij Chrome en nog veel meer.

7. Snellere updates zonder gedoe

Net als bij voorgaande versies van macOS gaat ook Big Sur regelmatig nieuw updates krijgen. Op dit moment kan dat updaten van macOS best wat tijd kosten. Gelukkig gaat dit veranderen in macOS 11 Big Sur. Updates worden namelijk sneller en in de achtergrond uitgevoerd. Hij moet nog wel tussentijds opnieuw opstarten, maar je zit niet meer zo lang naar een vollopende balkje te kijken.

8. macOS 11 Big Sur geeft meer inzicht in je batterijverbruik

In Big Sur krijg je meer inzicht in je batterijverbruik. Zo kun je straks tot in detail zien wat je batterij in de afgelopen periode te verduren heeft gehad. Daarnaast komt een populaire functie uit macOS Sierra weer terug. In deze versie uit 2016 kon je namelijk zien hoe lang je nog vooruit kon op je batterij. Deze optie verdween vervolgens, maar maakt dit jaar zijn comeback.

Big Sur batterij
Klik/tap voor groter.

9. Videobewerking

In voorgaande versies van macOS was het al mogelijk om foto’s te bewerken, maar in Big Sur kun je ook aan de slag gaan met video. Zo heb je straks geen aparte app meer nodig om je video’s bij te snijden of om de kleur en belichting aan te passen. Handig als je snel een vakantievideo wil maken, maar geen ervaring hebt met ingewikkelde software.

10. Verbeterde Kaarten

Tot slot heeft ook Kaarten de nodige aandacht gekregen. De applicatie maakt straks beter gebruik van het grote schermen en heeft een aantal nieuwe functies. Zo krijg je nog meer informatie over bepaalde gebieden en wordt het nog gemakkelijker om een reis te plannen. Ook zijn er nieuwe opties toegevoegd voor mensen die gebruik maken van een elektrische voertuig.

Aan de slag met Big Sur

macOS 11 Big Sur gaat dus een behoorlijk aantal verbeteringen naar je Mac brengen. Daar moet je alleen nog wel even op wachten. De verwachting is dat de update ergens in oktober voor iedereen beschikbaar zal zijn. Mocht je echt niet kunnen wachten, dan kun je ook al met de Bèta aan de slag. Houd er dan wel rekening mee dat deze versie nog niet af is. Het testen van macOS 11 Big Sur kun je dan ook beter doen op een apparaat dat je niet dagelijks nodig hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuw, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
macOS 11 Big Sur: 10 interessante veranderingen en nieuwe functies
Sluiten