macOS 11 Big Sur: 10 interessante veranderingen en nieuwe functies

Door: Thomas Aalderink - 20 reacties
Apple macOS 11 Big Sur WWDC20
(Afbeelding: screenshot Apple)

Tijdens WWDC20 toonde Apple voor het eerst macOS 11 Big Sur. Deze nieuwe versie van het besturingssysteem voor je Mac gaat later dit jaar uitgerold worden, en er gaat behoorlijk wat veranderen. Wij hebben alvast de meest interessante nieuwe functies en features voor je op een rij gezet.

Het feit dat Apple ervoor gekozen heeft om Big Sur macOS 11 te noemen, en niet macOS 10.16, geeft al aan dat er behoorlijk wat gaat veranderen. Deze nieuwe versie van het besturingssysteem is meer dan alleen een nieuwe likje verf. Big Sur brengt namelijk ook een aantal interessante nieuwe functies en verbeteringen met zich mee.

1. Een frisse look…

Herkenbaar, maar wel fris en overzichtelijk. Dat is de stijl van macOS 11 Big Sur in het kort samengevat. Vensters ogen lichter en de hoeken zijn wat ronder geworden. Daarnaast zijn ook de menu balk, symbolen en icoontjes opgefrist. Kleine aanpassingen die bij elkaar voor een net wat frissere look zorgen. Mocht je benieuwd zijn naar de nieuwe icoontjes, dan kun je ze hier downloaden voor oudere versies van macOS.

Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

2. …en een nieuw geluid

macOS 11 Big Sur ziet er niet alleen anders uit, hij klinkt ook anders. De belangrijkste verandering is dat het opstart deuntje zijn comeback gaat maken. Daarnaast zijn ook andere geluidseffecten aangepast. Benieuwd wat je oren straks te wachten staan, klik dan hier voor een voorproefje.

3. Berichten in macOS 11 Big Sur

De berichten applicatie in macOS 11 Big Sur is nu een Mac Catalyst app. Dit betekent dat je straks ook op je Mac van alle nieuwe iOS 14 functies kunt genieten. Zo kun je makkelijker reageren op specifieke berichten, gesprekken vastzetten, komen er meer opties voor Memoji stickers, wordt de zoekfunctie sterk verbeterd en nog veel meer.

4. Widgets op je Mac

Apple gaat van geen widgets naar overal widgets. Dankzij iOS 14 komen ze naar je iPhone en macOS 11 Big Sur brengt ze naar je Mac. Zo kun je straks je agenda, het weer, je aandelen en nog veel meer nauwlettend in de gaten houden vanaf je bureaublad. In de Bèta moet je het nog doen met een wat beperkt aanbod, maar zodra macOS 11 Big Sur uit is, kunnen alle ontwikkelaars hun eigen widgets maken.

5. Het bedieningspaneel in macOS 11 Big Sur

Met de nieuwe berichten applicatie en widgets delen iOS 14 en Big Sur al twee belangrijke functies, maar daar blijft het niet bij. Ook het bedieningspaneel maakt zijn debuut op de Mac. Net als bij je iPhone kun je vanaf hier je systeemfuncties bedienen. Denk daarbij aan wifi, Bluetooth, de helderheid van je beeldscherm, etc. Daarnaast zie je hier ook hoe vol je batterij nog is en kun AirPlay apparaten beheren.

macOS 11 Big Sur
Het bedieningspaneel. Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

6. Een flinke update voor Safari

Een belangrijk onderdeel van macOS is Safari. Ook deze browser gaat in Big Sur flink aangepakt worden. Vooral op het gebied van privacy. Zo kun je zien welke sites je proberen te volgen en ben je beter beschermd tegen trackers. Daarnaast heeft ook de iCloud Sleutelhanger een aantal nieuwe functies gekregen. Meer daarover lees je hier.

Ook visueel gaat het er het nodige veranderen. Zo hebben tabbladen een elegante nieuwe look gekregen en werken ze efficiënter. Eén van de nieuwe functies is bijvoorbeeld dat je een voorvertoning krijgt wanneer je over een tabblad beweegt. Handig om het overzicht te houden. En daar blijft het niet bij in de vernieuwde Safari. Zo hebben Safari extensions nu een eigen plek in de App Store, gaat het vertalen van pagina’s nog makkelijker, laden webpagina’s tot wel 50% sneller dan bij Chrome en nog veel meer.

7. Snellere updates zonder gedoe

Net als bij voorgaande versies van macOS gaat ook Big Sur regelmatig nieuw updates krijgen. Op dit moment kan dat updaten van macOS best wat tijd kosten. Gelukkig gaat dit veranderen in macOS 11 Big Sur. Updates worden namelijk sneller en in de achtergrond uitgevoerd. Hij moet nog wel tussentijds opnieuw opstarten, maar je zit niet meer zo lang naar een vollopende balkje te kijken.

8. macOS 11 Big Sur geeft meer inzicht in je batterijverbruik

In Big Sur krijg je meer inzicht in je batterijverbruik. Zo kun je straks tot in detail zien wat je batterij in de afgelopen periode te verduren heeft gehad. Daarnaast komt een populaire functie uit macOS Sierra weer terug. In deze versie uit 2016 kon je namelijk zien hoe lang je nog vooruit kon op je batterij. Deze optie verdween vervolgens, maar maakt dit jaar zijn comeback.

Big Sur batterij
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Macrumors)

9. Videobewerking

In voorgaande versies van macOS was het al mogelijk om foto’s te bewerken, maar in Big Sur kun je ook aan de slag gaan met video. Zo heb je straks geen aparte app meer nodig om je video’s bij te snijden of om de kleur en belichting aan te passen. Handig als je snel een vakantievideo wil maken, maar geen ervaring hebt met ingewikkelde software.

10. Verbeterde Kaarten

Tot slot heeft ook Kaarten de nodige aandacht gekregen. De applicatie maakt straks beter gebruik van het grote schermen en heeft een aantal nieuwe functies. Zo krijg je nog meer informatie over bepaalde gebieden en wordt het nog gemakkelijker om een reis te plannen. Ook zijn er nieuwe opties toegevoegd voor mensen die gebruik maken van een elektrische voertuig.

Aan de slag met Big Sur

macOS 11 Big Sur gaat dus een behoorlijk aantal verbeteringen naar je Mac brengen. Daar moet je alleen nog wel even op wachten. De verwachting is dat de update ergens in oktober voor iedereen beschikbaar zal zijn. Mocht je echt niet kunnen wachten, dan kun je ook al met de Bèta aan de slag. Houd er dan wel rekening mee dat deze versie nog niet af is. Het testen van macOS 11 Big Sur kun je dan ook beter doen op een apparaat dat je niet dagelijks nodig hebt.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  novae

  Ik hoop dat je die auto-updates kan uitzetten. Daar zit ik absoluut niet op te wachten!

 • Profielfoto
  sedikit

  Eénmaal per vijf jaar een nieuwe auto

  Eénmaal in de vijf jaar een nieuw keuken (“kookeiland”)

  Eénmaal in de vijf jaar een nieuwe bank

  Eens in de twee jaar een nieuwe iPhone

  enz.

  En ik zweer je, voor al die opgepoetste toeters en bellen heb je ook weer een nieuwe Mac nodig, en/of moet je de nieuwe (extra) applicaties weer kopen, evenals de printers.

  Dit heet eufemistisch het “verdienmodel”. Zorg vooral dat je er weer bijhoort!

   

 • Profielfoto
  RW076

  Ik blijf toch nog lekker een versietje op Mojave.
  Ben te verknocht aan sommige software.

 • Profielfoto
  donut

  punt 1 frisse look: nieuw icoontjes…punt 2 ; nieuwe geluidjes…

  is dat echt het belangrijkste?

  widgets_ binnen gehaald ( 10.6?) – de nek omgedraaid- opnieuw uitgevonden…

  net als dat toetsenbord…

  ik blijf ook bij Mojave – ook al laat de finder soms lege mappen zien .. die toch echt gevuld zijn!   aarchh!

   

   

   

 • Profielfoto
  Elduderino

  sedikit op 25 juli 2020 17:02
  En ik zweer je, voor al die opgepoetste toeters en bellen heb je ook weer een nieuwe Mac nodig, en/of moet je de nieuwe (extra) applicaties weer kopen, evenals de printers.

  Dit heet eufemistisch het “verdienmodel”. Zorg vooral dat je er weer bijhoort!

   

   

  Zweer je het? Ook wanneer Apple heeft aangekondigd dat deze gewoon op alle Macs draaien welke ook Catalina draaien?

  men hoeft niet te upgraden, sommigen zijn schijnbaar niet blij met iets nieuws.  Anderen zijn er erg blij mee (ik ook) dit noemt men namelijk vooruitgang, met de tijd mee gaan. Stel dat Apple zou zeggen “ de komende 5 jaar brengen we geen grote updates meer uit….”  dan kunnen ze wel inpakken en de deuren sluiten.

 • Profielfoto
  tomc

  Hé jongens, Apple is een bedrijf en een bedrijf moet af en toe met wat nieuws op de proppen komen om relevant te blijven. Zelf coca-cola brengt zo nu en dan eens een nieuw smaakje of naampje uit. En dat is uiteindelijk, om het met de woorden van Steve Jobs te zeggen, gewoon suikerwater (maar dan van het Pepsi).

  Er is natuurlijk niemand die je verplicht het laatste nieuwe te kopen, installeren, gebruiken.. Dat moet je maar lekker zelf weten.

 • Profielfoto
  sedikit

  @Elduderino  “Stel dat Apple zou zeggen “ de komende 5 jaar brengen we geen grote updates meer uit….” dan kunnen ze wel inpakken en de deuren sluiten.”

  Inderdaad (dat zei ik al): de updates/upgrades zijn een verdienmodel, De “vernieuwing” om de “vernieuwing”. Om daaraan mee te doen moet je zelf weten. Van mij hoeft dat niet. Ik ben 100% tevreden met Mavericks en El Capitan. En ik heb geen zin, vanwege de geproclameerde “vernieuwingen”  weer nieuwe printers en nieuwe(re) programma’s aan te moeten schaffen.

 • Profielfoto
  polansky

  Je ziet het met steeds meer producten tegenwoordig.
  Ze zijn zo goed, dat je geen nieuwe meer nodig hebt.

  Dit is ook precies de reden dat je software tegenwoordig steeds minder vaak kunt kopen (bezit), maar dat de verdienmodellen worden omgezet naar een servicemodel.

  Ik vrees dat ook hardware uiteindelijk ten prooi zal vallen aan dat laatste verdienmodel en dat bezit iets wordt dat we steeds minder vaak zullen gaan zien.

  Je kunt dan zeggen ‘dan kap ik met het kopen van dat product’, maar op het moment dat het kapot gaat of niet meer wordt ondersteund wordt je uiteindelijk toch gedwongen om met zo’n verdienmodel mee in te stemmen.

 • Profielfoto
  Frans

  sedikit op 25 juli 2020 17:02
  Eénmaal per vijf jaar een nieuwe auto

  Eénmaal in de vijf jaar een nieuw keuken (“kookeiland”)

  Eénmaal in de vijf jaar een nieuwe bank

  Eens in de twee jaar een nieuwe iPhone

  enz.

  Auto is van 1992, doet het nog prima en levert me nog steeds veel rijplezier

  Keuken is van 2011, toen ik mijn appartement kocht, mankeert niets aan

  Ook de bank is uit 2011, toen nieuw gekocht omdat oude bank niet paste. Zit nog prima, alleen de hoes heb ik een paar keer moeten reinigen en dan is de bank weer als nieuw

  iPhone 6 is van 2014, doet nog alles wat ik nodig heb, wordt mogelijk eind dit jaar vervangen door een 12 of een SE

  Ik doe zo lang mogelijk met mijn spullen. Alleen als iets stuk gaat of voor mij belangrijke functies het niet meer doen als ik niet upgrade koop ik iets nieuws. Het zal me een worst zijn of ik er bij hoor, ik ontleen mijn geluk niet aan wat anderen van mij denken. Ik kies voor consuminderen omdat dat niet alleen prettiger is voor de portemonnaie, het is ook beter voor de planeet. Ik hoef maar 4 dagen per week te werken en nog houd ik geld over. Zo heb een hele fijne werk/privé balans en zit ik heel lekker in mijn vel.

  Kortom, wees blij met wat je hebt (en dat geldt niet alleen voor spullen) en vooral, ben blij met jezelf en zoek het geluk in jezelf!

   

 • Profielfoto
  Hans

  Ik vind die alsmaar meer ‘afgeronde’ stijl vreselijk. Afgeronde hoeken vind ik zo lelijk. Ook Apple Watch vind ik zo lelijk. Liever perfecte cirkels of vierkanten. Ben wellicht van de oude stempel en ’t zal wel aan mij liggen.

 • Profielfoto
  Ree

  sedikit op 26 juli 2020 10:36
  de updates/upgrades zijn een verdienmodel,

  kun je het wel een verdienmodel noemen als de updates/upgrades gratis zijn?

 • Profielfoto
  sedikit

  Het gaat mij niet om de upgrade zèlf, maar om de consequenties daarvan. Je wordt indirect verleid, door het oppoetsen van toeters en bellen, tot het kopen van een nieuwe Mac, omdat je oude niet meer aan de systeemeisen voldoet.

  Nog steeds actueel:, meer dan 60 jaar na dato het boek “The hidden persuaders” van Vance Packard

 • Profielfoto
  RW076

  Ree op 26 juli 2020 15:52

  sedikit op 26 juli 2020 10:36
  de updates/upgrades zijn een verdienmodel,

  kun je het wel een verdienmodel noemen als de updates/upgrades gratis zijn?

  Ze zorgen er voor dat je hardware niet meer werkt op de software, hierdoor koop je nieuwe hardware. tada verdienmodel.

 • Profielfoto
  zwartevijvers

  Weet iemand of je bij die widgets of in dat bedieningspaneel ook het batterij niveau van je andere devices (iphone, airpods) gaat kunnen checken? Lijkt me handig.

 • Profielfoto
  donut

  Het zou geen slecht idee zijn om eens 2 jaar te doen over een nieuw systeem en het een keer perfectioneren – Vooral Catalina is behoorlijk buggy gebleken.

  Ik snap dat Big Sur echt een nieuwe stap zet voor Apple, en dat ze hier naartoe geleefd hebben. Ook de nieuwe processors die in ieder geval energie zuiniger zullen zijn. Intel heeft het laten afweten met hun problemen om 10 en 7nm chips te bakken- terwijl ze toch ook klant zijn van ASML net zoals TMC die het wel lukt.

  Wat betreft de ‘oude ‘ OSX systemen: mijn voorkeur gaat uit naar 10.6 – 10.9 -10.13 en ik zit op 10.14 omdat het het laatste 32 bits systeem is en daarmee voor mij het laatste systeem voor de komende 3 jaar minstens.

 • Profielfoto
  Bas

  Eenmaal geüpgrade naar Big Sur kun je toekomstige updates niet langer dan 90 dagen uitstellen, allemaal op 1 versie, heerlijk toch!

 • Profielfoto
  novae

  @bas niet echt! Ik ben als studiotechnicus afhankelijk van bijv. Avid Pro Tools en die hebben meer tijd nodig om de updates uitvoerig te testen en aanpassingen te maken in hun software voordat wen nieuwe versie ondersteund wordt. Al meer dan eens ervaren dat ik onnadenkend de laatste update draai, om vervolgens mijn werk niet meer te kunnen doen omdat Pro Tools niet goed werkt met de nieuwe update. Soms kan dit wel een half jaar of langer duren. Dus een volledig auto-update is een dikke nee voor mij! Als je dat niet in de hand hebt, dan zo lang mogelijk geen Big Sur voor mij.

 • Profielfoto
  donut

  @novae

  Dat geld voor iedereen die serieus met computers werkt.

  Apple heeft vaak genoeg laten zien dat het lak heeft aan iedereen als het om veranderingen gaat en vaak genoeg nieuwe bugs introduceert die programma’s om zeep helpt.

  Eigenlijk doet de pro- markt er niet toe. De Mapro 2019 kruipt bij veel programma’s waarvoor hij gekocht is. Meer dan 10.000 euro uitgeven om te ontdekken dat een simple iMac/ windos bak sneller is. Apple heeft dat ding gemaakt voor high end final Cut Pro en de rest zoekt het maar uit.

   

 • Profielfoto
  novae

  @donut
  Daarom heb ik afgelopen week mijn 2010 Mac Pro 5,1 geupgrade naar een 12-core 3,64 Ghz met 128Gb ram en NVME SSD op PCIe. Met Catalina er op, draait ‘ie als een zonnetje!

 • Profielfoto
  Sunshine

  Nou nou, het maakt wel wat los zo’n update. En voor het eerst sinds lang een grote want we gaan van 10 naar 11. Er zijn maar weinig artikelen die zoveel reacties hebben.
  Nou, ik installeer iedere update. Gewoon omdat ik, terecht of niet, denk dat het een verbetering is. Je houdt de vooruitgang nou eenmaal niet tegen. 95% van alle nieuwe functies gaan wellicht aan mij voorbij want mij main device is toch mijn ipad. De MBP gebruik ik hoofdzakelijk voor video editing en muziek opnemen. Toch hou ik wel van al die nieuwigheden. En ja, hardware wordt ook oud. Mijn iMac ging ruim 8 jaar mee, mijn MBP nu al weer ruim 4. Idd, die van die generatie met dat fantastische nieuwe vlinder toetsenbord dat ik niet heb laten vernieuwen omdat het prima werkt.

  Mijn enige wens is nog dat we ook in de finder terug kunnen swipen. Waarom gaat dat wel in safari en moet ik in de finder steeds op dat stomme pijltje klikken. Onbegrijpelijk.