Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 8 juli 2020

LinkedIn reageert en stopt per direct met meegluren op je iPhone

Dankzij een nieuwe functie in de bètaversie van iOS 14 is aan licht gekomen dat vele apps het klembord van je iPhone uitlezen. Van TikTok tot Reddit en van Google News tot LinkedIn. Allemaal blijken ze mee te kijken. Gelukkig heeft LinkIn inmiddels gereageerd en stoppen ze met gluren.

Sinds testers aan de slag kunnen met de testversie van iOS 14 regent het applicaties die meekijken op je telefoon. Stuk voor stuk worden ze ontmaskerd en dat is maar goed ook. Veel iPhone gebruikers maken gebruik van het klembord om daar wachtwoorden, pincodes of hun burgerservicenummer op te slaan. Deze gegevens wil je uiteraard niet delen met derde partijen.

LinkedIn verwijdert “gluurcode” uit de app

Toch konden een behoorlijk aantal apps meekijken als je wat op het klembord plaatste. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen, maakte Don Morton hier als één van de eersten melding van. Hij ontving in iOS 14 namelijk een melding dat de Microsoft app LinkedIn de inhoud van zijn klembord na elke toetsaanslag kopieerde.

LinkedIn reageerde en liet weten dat het om een bug ging. Erran Berger, VP van LinkedIn, zei: “We bewaren of verzenden de inhoud van het klembord niet.” Inmiddels heeft het bedrijf ook stappen ondernomen om het probleem te verhelpen. Zo staat er nu een nieuwe versie van de LinkedIn app in de App Store. De code die meekijkt op je klembord is in deze versie verwijderd.

De mogelijk gevaren van deze apps

Het is te hopen dat andere apps dit voorbeeld gaan volgen. Volgens Don Morton is het namelijk echt een probleem. Hij is bang dat er ‘phishing-apps’ opduiken die als doel hebben het buitmaken van klembordgegevens. Tot hier een oplossing voor is raden we je dan ook aan om op te passen met welke apps je download. Daarnaast is het misschien beter om voorlopig even geen gebruik te maken van je klembord.

Reageer op artikel:
LinkedIn reageert en stopt per direct met meegluren op je iPhone
Sluiten