iPhone SE 2020 heeft precies gedaan waar Apple zo vurig op hoopte

Door: Thomas Aalderink - 3 reacties
iPhone SE (2020)
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Een nieuwe doelgroep bereiken is één van de grootste uitdagingen voor smartphonefabrikanten. Consumenten zijn veelal gewoontedieren die niet zomaar een overstap maken. Zeker niet van Android naar Apple. Meestal is de prijs daarin een grote drempel. Om onder andere die reden kwam Apple dit jaar met de iPhone SE 2020. En die heeft precies gedaan waar op gehoopt werd.

Het marktonderzoeksbureau Counterpoint Research is in de Amerikaanse Q2 cijfers van smartphonefabrikanten gedoken. Daarin vielen een aantal dingen op, maar de iPhone SE was het opvallendst. Om verschillende redenen. Het onderzoeksbureau heeft de kopers van een iPhone SE van wat dichterbij bekeken en kwam tot een aantal interessante bevindingen.

iPhone SE doet waar Apple op hoopte

Het meest opvallende was dat 26 procent van de mensen die een iPhone SE 2020 kocht, daarvoor gebruik maakte van een Android-toestel. Bij iedere nieuwe iPhone lancering stappen er mensen over vanaf de grote concurrent, maar dat percentage ligt vaak lang niet zo hoog als in dit geval. Een grote overwinning voor Apple, want het toestel is deels in de markt gezet om Android-gebruikers een beter alternatief te geven.

Een andere reden waarom Apple voor de tweede keer een SE model op de markt bracht, was om gebruikers van een oudere iPhone een betaalbare upgrade aan te bieden. Ook dat doel is bereikt. Meer dan 30 procent van de iPhone SE kopers maakten daarvoor gebruik van een iPhone 6s of ouder.

iPhone SE (2020) Apple
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Counterpoint Research noemt de iPhone SE 2020 één van de weinige lichtpunten in een zwaar kwartaal voor smartphonefabrikanten. De verkoop van smartphones daalde namelijk met 25% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Apple bleef met een daling van 23% in de buurt van het gemiddelde.

Flinke klappen voor smartphonefabrikanten

Andere merken hadden het een stuk zwaarder te verduren. OnePlus (62%), LG (35%) en Motorola (62%) deden het aanzienlijk slechter. Geen enkel merk kreeg het voor elkaar om meer smartphones dan een jaar eerder te verkopen. Alleen Samsung en Alcatel wisten met respectievelijk 10 en 11 procent de schade enigszins beperkt te houden.

Benieuwd of de iPhone SE 2020 ook iets voor jou is? Lees dan hier onze review.

9to5Mac

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  McQueen

  Switchen tussen iOS en Android is niet zo heel zeldzaam, in een artikel van vorig jaar werd weer vermeld dat iPhones “massaal” werden verruild voor Samsung toestellen. Het is een proces dat continu bezig is, de éne keer richting iOS, dan weer richting Android/Samsung.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Het is de beste prijs/prestatie verhouding van iPhones. Nadeel is dat het nieuwe iOS er gedrongen uitziet op het compacte scherm.

 • Profielfoto
  Sunshine

  Tja, ik heb net een nieuwe 11 gekocht omdat ik mijn 6 kapot liet vallen. Maar ik heb toch echt serieus naar Android alternatieven zitten kijken. Een Xiaomi tab9 voor 275 euries. Een heleboel foon voor weinig ping. En je kunt er precies dezelfde mensen mee bellen. En ook andere dingen doet hij heel goed. Maar ja, verder is alles hier in huis voorzien van een afgekloven appeltje dus heb ik toch maar 3x zoveel uitgegeven. En ja, die camera is prachtig hoor. En het is een heel fijn apparaat met een prachtig scherm. Maar het blijft een hoop geld