iPhone-reparaties met officiële onderdelen bij meer winkels

Door: Raymon Mens - 4 reacties
(Afbeelding: Pexels)

Apple gaat het leven van kleine winkels die iPhone-reparaties uitvoeren een stuk makkelijker maken. Momenteel kunnen winkels die geen erkende Apple Authorized Service Provider (AASP) zijn namelijk geen officiële onderdelen aanschaffen. Dat leidt vaak tot het gebruik van minder kwalitatieve onderdelen uit het grijze circuit. Hier komt nu verandering in.

Vanaf nu kan ieder Europees bedrijf dat iPhone-reparaties uitvoert zich namelijk aanmelden als Independent Repair Provider. Dat geeft niet alleen toegang tot officiële Apple-onderdelen, maar bevat ook gratis technische trainingen, schema’s en reparatie­handleidingen.

Apple flexibeler met iPhone-reparaties

Dit is niet alleen goed voor de kleinere winkels, maar ook voor consumenten. Het aantal punten waarop je iPhone met officiële onderdelen gerepareerd kan worden, stijgt hierdoor namelijk aanzienlijk. Apple legt de kleinere reparateurs verder ook weinig verplichtingen op. Het blijft nog steeds toegestaan om naast de officiële Apple-onderdelen reparaties met onderdelen uit het grijze circuit aan te bieden. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan ons weten dat ondernemers gewoon twee opties met verschillende prijzen aan kunnen bieden. Apple bemoeit zich niet met de rest van de bedrijfsvoering.

Over prijzen gesproken, de kleine reparateurs betalen dezelfde aanschafprijs voor de onderdelen als een AASP of Apple Store. Er zijn wel twee andere beperkingen: reparaties binnen de garantie kunnen niet door kleine reparateurs worden uitgevoerd. Daarvoor moet je nog steeds naar een AASP of de Apple Store. Het gaat alleen om reparaties buiten de garantie, bijvoorbeeld wanneer je het scherm van je iPhone breekt of na drie jaar een nieuwe batterij nodig hebt. Een andere beperking is dat winkels de onderdelen die zijn vervangen terug naar Apple moeten sturen. Ze kunnen wel een voorraadje aanhouden om klanten snel te helpen.

iphone gebarsten scherm reparatie
Een gebarsten scherm laten repareren kan straks ook bij kleinere winkels met officiële Apple-onderdelen – Klik/tap voor groter. (Afbeelding: PicJumbo)

Winkels kunnen zich nu aanmelden

Deze regeling bestaat al langer in de Verenigde Staten en komt nu naar Europa en Canada. Iedere iPhone-reparateur, groot of klein, kan zich via een formulier op de site van Apple aanmelden. Checken of er een Independent Repair Provider in de buurt zit, kan ook via de website van Apple.

Ben of ken je een winkel die iPhone-reparaties uitvoert en wil je deelnemen aan dit programma? We zouden graag horen hoe de ervaring van ondernemers die met dit programma gaan werken is. Stuur een e-mail en we houden contact.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Dapaool

  Daarom kwam Coolblue paar dagen geleden met een tv reclame, dat zij ook Apple spul repareren.

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Mocht eens tijd worden! Je moet er voor naar de store in de grote steden of je moet het doen met een reparatie met B onderdelen, wat soms verminderde functionaliteit oplevert (touch-id b.v.)

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Uitstekend!! Ik zie hier naar uit. Momenteel moet ik voor een iPhone batterij naar Amsterdam toegaan (2 uur met de auto), of per post (telefoon week kwijt). Super onhandig! Mooi!

 • Profielfoto
  bluap

  Via https://locate.apple.com/nl/nl/ kan je nu al een locatie dichterbij vinden. Behoorlijk landelijke dekking met Amac in Groningen, Card in Zwolle, Genius Bar in Amsterdam, ivizi in Maastricht, Amac in Rotterdam en een Genius Bar in Den Haag. Kan me geen plek snel in Nederland voorstellen waar je 2 uur moet rijden. O ja, Amac in Middelburg voor inleveren of Zes in Goes.