Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 8 juli 2020
Leestijd: 2 minuten

iPhone-reparaties met officiële onderdelen bij meer winkels

Apple gaat het leven van kleine winkels die iPhone-reparaties uitvoeren een stuk makkelijker maken. Momenteel kunnen winkels die geen erkende Apple Authorized Service Provider (AASP) zijn namelijk geen officiële onderdelen aanschaffen. Dat leidt vaak tot het gebruik van minder kwalitatieve onderdelen uit het grijze circuit. Hier komt nu verandering in.

Vanaf nu kan ieder Europees bedrijf dat iPhone-reparaties uitvoert zich namelijk aanmelden als Independent Repair Provider. Dat geeft niet alleen toegang tot officiële Apple-onderdelen, maar bevat ook gratis technische trainingen, schema’s en reparatie­handleidingen.

Apple flexibeler met iPhone-reparaties

Dit is niet alleen goed voor de kleinere winkels, maar ook voor consumenten. Het aantal punten waarop je iPhone met officiële onderdelen gerepareerd kan worden, stijgt hierdoor namelijk aanzienlijk. Apple legt de kleinere reparateurs verder ook weinig verplichtingen op. Het blijft nog steeds toegestaan om naast de officiële Apple-onderdelen reparaties met onderdelen uit het grijze circuit aan te bieden. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan ons weten dat ondernemers gewoon twee opties met verschillende prijzen aan kunnen bieden. Apple bemoeit zich niet met de rest van de bedrijfsvoering.

Over prijzen gesproken, de kleine reparateurs betalen dezelfde aanschafprijs voor de onderdelen als een AASP of Apple Store. Er zijn wel twee andere beperkingen: reparaties binnen de garantie kunnen niet door kleine reparateurs worden uitgevoerd. Daarvoor moet je nog steeds naar een AASP of de Apple Store. Het gaat alleen om reparaties buiten de garantie, bijvoorbeeld wanneer je het scherm van je iPhone breekt of na drie jaar een nieuwe batterij nodig hebt. Een andere beperking is dat winkels de onderdelen die zijn vervangen terug naar Apple moeten sturen. Ze kunnen wel een voorraadje aanhouden om klanten snel te helpen.

iphone gebarsten scherm reparatie
Een gebarsten scherm laten repareren kan straks ook bij kleinere winkels met officiële Apple-onderdelen – Klik/tap voor groter.

Winkels kunnen zich nu aanmelden

Deze regeling bestaat al langer in de Verenigde Staten en komt nu naar Europa en Canada. Iedere iPhone-reparateur, groot of klein, kan zich via een formulier op de site van Apple aanmelden. Checken of er een Independent Repair Provider in de buurt zit, kan ook via de website van Apple.

Ben of ken je een winkel die iPhone-reparaties uitvoert en wil je deelnemen aan dit programma? We zouden graag horen hoe de ervaring van ondernemers die met dit programma gaan werken is. Stuur een e-mail en we houden contact.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone-reparaties met officiële onderdelen bij meer winkels
Sluiten