iPad gebruiken om te lezen? Dan zijn deze modellen je beste opties!

Door: Wesley Akkerman - 10 reacties
iPad Pro (2020)
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

We kunnen ons voorstellen dat je tijdens de zomermaanden lekker wil lezen in de tuin of op het balkon. Dat kan ook prima op een iPad. In dit artikel kijken we naar de beste iPads van dit moment waar je goed op kunt lezen. Er zit voor iedereen wel iets tussen.

iPad (2019)

De eerste optie die we bekijken is de iPad uit september 2019. Dit is het eerste model met een scherm van 10,2 inch. Hoewel dit een goede leestablet is, is het ook een prima tablet voor z’n prijs. Je krijgt namelijk veel van de functies die we ook aantreffen op de iPad Air (2019) en die tablets zijn behoorlijk prijzig. Ze hebben een prima camera achterop en beschikken over een Touch ID-vingerafdrukscanner die in de thuisknop gebouwd zit. De batterijduur is ook vergelijkbaar: je kunt gemakkelijk tien uur lezen, surfen of video’s kijken. De interne hardware is misschien wat gedateerd, maar voor het lezen van (digitale) boeken en artikelen hebben je toch geen grote hoeveelheid rekenkracht nodig.

iPad Air 3 (2019)

Mag het allemaal net een beetje meer kosten of zoek je gewoon een razendsnelle Apple-tablet, dan kun je ook de iPad Air 3, eveneens uit 2019, overwegen. Dit model beschikt over een 10,5 inch scherm, heeft een betere processor en meer geheugen dan het model hierboven. Bovendien is het scherm volledig gelamineerd met een antireflectielaag en is er een TrueTone-display aanwezig. Daardoor moet je er buiten beter op kunnen lezen. Bovendien is er een Smart Connector, waardoor je hem ook prima als laptop kunt inzetten.

nieuwe ipad air en ipad mini met apple pencil
iPad-familie

iPad Mini (2019)

De iPad Mini heeft bijna alles wat de nieuwe Air ook aanbiedt, maar dan in een kleinere verpakking. We zien dezelfde processor, hetzelfde gelamineerde scherm en hetzelfde TrueTone-display voorbijkomen. Dat scherm is echter ietsjes kleiner, namelijk 7,9 inch. Bovendien kun je de Mini kopen met genoeg interne opslagruimte (tot 256 GB) en is er Apple Pencil-ondersteuning. Het enige dat echt mist, is de Smart Connector.

iPad Pro (2020)

Een model dat we niet mogen vergeten is de iPad Pro uit 2020. De 11 inch variant is namelijk één van de meest geavanceerde iPads van dit moment. Je kunt ook voor het grotere model gaan, maar je krijgt dan geen betere specs voorgeschoteld. Bovendien is 11 inch ook een stuk handzamer. Je krijgt niet alleen de nieuwste Apple-processor (A12Z Bionic), ook krijg je toegang tot het Liquid Retina-display met ProMotion- en True Tone-technology. Ook is er ondersteuning voor Face ID en zit er een usb-c-aansluiting op. Laten we ook niet vergeten dat het scherm voorzien is van dezelfde antireflectielaag als op de iPad Air (2019). Het grootste nadeel: je moet diep in de buidel tasten.

Conclusie

Het is altijd hetzelfde verhaal: je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Zoek je gewoon een goede Apple-tablet waar je lekker op kunt lezen in de tuin, dan hoef je daar niet de hoofdprijs voor de betalen. Dan kom je prima uit de voeten met de iPad uit 2019. Ben je toch op zoek naar iets meer of vind je die antireflectielaag belangrijk, dan kan de Air (2019) uitkomst bieden. De Mini- en Pro-modellen hebben ook zo hun voordelen, maar houd er dan wel rekening mee dat je meer geld uitgeeft.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Maarten

  Ehm volgens mij is dit weer puur een artikel om in Googles zoekresultaten goed naar boven te komen

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dan zijn deze modellen je beste opties!

  En dan gewoon ALLE iPads noemen. .:)

  Bovendien lezen met een iPad in de tuin? Wel onder een parasolletje dan, of op een bewolkte dag.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Er mist nog eentje in de lijst.. Oh wacht, je hebt alle modellen al genoemd.

 • Profielfoto
  Rickje

  Hoe kan ik nu weer een weloverwogen keuze maken als er geen enkele prijs wordt genoemd?

 • Profielfoto
  csteelooper

  Iets met SEO, iets met clickbait en iets met een tang en een varken. Da’s wel ongeveer wat dit artikel is.

   

  Lezen is wel ongeveer het meest basale wat er is en kan met zo’n beetje elk goed scherm prima; zeker met een iPad. Welk bouwjaar of model maakt daarvoor ongelooflijk weinig uit en al helemaal niet zolang je een retina-model hebt. Om er een te noemen die niet in de lijst staat: de iPad Pro uit 2018. Qua display precíes dezelfde als het 2020-model en dus méér dan overkill als het op lezen aankomt (maar het leest desondanks super, kan ik uit eigen ervaring zeggen). Al geldt dat volgens mij wel zo’n beetje voor elke iPad Pro en idem voor de meeste niet-Pro iPads. TrueTone is een welkome aanvulling, maar zeker geen dealbreaker als je het níet op je model hebt zitten. Als je display maar helder genoeg kan voor gebruik buiten (dat lukt mijn 2018 iPad Pro wel, maar dat geldt niet voor alle iPads).

 • Profielfoto
  Pieter1968

  Lezen doe je op een ereader. En anders op een ipad mini. De rest is te zwaar (tenzij het een krant of tijdschrift is en de (grote) ipad voor je op tafel ligt). En wat is in vredesnaam het nut van de smartconnector in relatie tot lezen op een ipad?

 • Profielfoto
  gipsman

  Ik gebruik een iPad mini. Een echte ereader lijkt meer geschikt vanwege de (veel) langere batterijduur, de ‘papieren’ tekstweergave,  de betere zichtbaarheid in zonlicht. Meer focus ook, want al die andere apps zijn er niet. Maar algemeen is er het drm probleem, bij Apple uiteraard, maar ook bij een kindle bv.. Je kan een digitaal boek niet zomaar verkopen of uitlenen.

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Ik gebruik al vele jaren iPads om boeken te lezen, sinds kort op mijn nieuwe 12,9″ iPad Pro. Het is werkelijk ideaal, vinden mijn ogen ook ;-). Ik lees voornamelijk Engels en wat minder Duits. De voorzieningen om begrippen op te zoeken en internet referenties na te trekken maken het helemaal af.

  Apple Books is mijn favoriete reader, Kindle een verre tweede vanwege de duidelijk mindere interface en de echt klungelige synchronisatie van gekochte boeken. Maar er is bij Amazon nogal wat dat niet bij Apple te koop is, helaas.

 • Profielfoto
  SvS

  @Planeten Paultje En Bol kobo?

 • Profielfoto
  pruus

  Voor de volgende keer. Welke iPhone kun je het best gebruiken voor het bellen…