iOS 14 publieke bèta is nu beschikbaar, zo installeer je ‘m veilig

Door: Thomas Aalderink - 14 reacties
iOS 14 privacy tracking adverteerders
(Afbeelding: Apple / Bewerking: OMT)

Tijdens WWDC20 onthulde Apple het veelbelovende iOS 14. Sindsdien mochten ontwikkelaars al aan de slag met alle nieuwe functies en nu is ook het grote publiek aan de beurt. Apple heeft namelijk de publieke bèta officieel uitgerold en dat betekent dat ook jij nu aan de slag kan met widgets, de App Library, picture-in-picture video en meer.

Als je een Apple apparaat hebt dat draait op iOS 13, dan kun je daar nu ook iOS 14 op uitproberen. Of bekijk hier de lijst met alle iPhone en iPad modellen die iOS 14 ondersteunen. Staat je apparaat ertussen, dan kun je direct aan de slag met alle nieuwe functies. Er zijn alleen wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

De risico’s van een publieke bèta

De publieke bèta is een vroege versie van iOS 14. Hij is weer een stap verder dan de bèta voor ontwikkelaars, maar het blijft een proefversie. De kans dat je bugs of problemen tegen gaat komen is dus zeker aanwezig. Zo zullen sommige apps minder goed of zelfs helemaal niet werken. Ook moet je rekening houden met mindere batterijprestaties en vastlopers.

iOS 14 iPadOS
Widgets in iOS 14. (Afbeelding: screenshot Apple)

Dit zijn dingen waar je tegenaan kan lopen bij een publieke bèta. Daarom is het verstandig om de testversie van iOS 14 eerst op een ouder apparaat te installeren. Dan kun je daar rustig kijken of al je apps werken voordat je de stap zet met je dagelijkse iPhone of iPad.

Nu binnenhalen? Of nog even wachten?

Toch moet je altijd rekening houden met problemen. Apple blijft werken aan de publieke bèta, dus er is altijd een kans dat je later tegen een nieuw probleem aanloopt. Daarom kan het verstandig zijn om nog even te wachten met het installeren van de publieke iOS 14 bèta. Als Apple verder in het proces zit, is de kan op problemen minder groot. Meestal is alles redelijk stabiel tegen de vierde of vijfde publieke bèta.

iOS 14 picture-in-picture iPhone 16x9
Picture-in-picture in iOS 14. (Afbeelding: OMT/Raymon Mens)

Omdat er altijd iets mis kan gaan, is het belangrijk dat je een back-up maakt. Je kunt je iPhone of iPad namelijk alleen terugzetten naar iOS 13 door het apparaat terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Het is daarbij belangrijk om te weten dat iCloud backups die je gemaakt hebt in iOS 14 niet gebruikt kunnen worden binnen iOS 13. Daarom wordt aangeraden om een backup te maken via de Finder op Mac of iTunes op PC.

Zo installeer je de publieke iOS 14 bèta

Vind je dat de nieuwe functies opwegen tegen de eventuele nadelen en heb je een back-up gemaakt? Dan ben je klaar om de publieke iOS 14 bèta op je iPhone of iPad te zetten. Dit doe je door onderstaande stappen te volgen.

 1. Ga naar de Apple’s Beta Software programma website en schrijf je in (of log in als je al ingeschreven bent)
 2. Kies iOS of iPadOS en volg de stappen om het profiel te installeren
 3. Nadat het profiel gedownload is ga je naar ‘Instellingen → Profiel’ om het profiel te activeren
 4. Zet je iPhone of iPad uit en weer aan
 5. Ga vervolgens naar ‘Instellingen → Algemeen → Software-update’ en je zult zien dat iOS 14 voor je klaar staat

Meer weten over iOS 14? Klik dan hier voor alles wat je moet weten over het nieuwe besturingsysteem.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  RW076

  Een de-installatie handleiding zou ook welkom zijn.
  Maar zeker niet als kritiek op dit stukje bedoeld.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Gezien de batterij problemen met iOS 13 (https://www.macrumors.com/2020/07/08/iphone-users-report-music-app-battery-drain/), waarbij het bijna onmogelijk is om de dag rond te krijgen zonder tussendoor op te laden, de public beta gedownload and geïnstalleerd.

  Enige probleem waar ik tegenaan liep was het feit dat ik in eerste instantie de installer niet kon downloaden:

  op de iPhone moet je even zeggen dat je de desktop versie van de website wilt hebben, anders blijft de installer “greyed-out”.

  Verder tot nu toe geen problemen tegengekomen.

  De fiets-keuze in Maps doet het nu (ook hier in China)!

  De ABNAMRO-app doet het ook (er waren wat issues onder anderen omtrent sommige bank apps die het niet meer zouden doen na installatie van iOS14 Beta, mogelijk vanwege het feit dat die apps de installatie zien als een jailbreaking installatie.

 • Profielfoto
  polansky

  Een ‘beta’ installeren van iets dat je dagelijks gebruikt….
  Hmmm niet aan mij besteed. Ik ga wel Big Sur installeren op een oude Mac, maar die is niet bedrijfskritisch.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Even opletten als je van de dev-beta afkomt: de beta voor watchOS 7 is nog niet beschikbaar.

 • Profielfoto
  pruus

  Ik heb deze beta geladen, en ik vind deze eerste beta IOS 14 behoorlijk goed lopen. Ik dacht hetzelfde mee te maken als bij IOS13. Maar deze beta zit gewoon strakker in elkaar. Kleine dingen moeten we ALLEMAAL melden via de Feedback app die mee geïnstalleerd wordt. Wat heb ik gezien? Ik zag dat het gebruikt geheugen gegroeid is. Voor installatie had ik nog 22GB vrij. En nu…nog maar 7GB. Is al fors ook al gesignaleerd. En feedback ligt bij Apple. In Safari kom ik nog wat dingen tegen. De apps die ik gebruik werken allemaal. Dus een erg positieve ervaring dus. Complimenten Apple. Widgets etc en sommige dingen wat schoonheidsfoutjes. Erg handig is de handschriftherkenning met de IPad. Ik kan zelfs in Safari een webadres schrijven. Herkenning soms moeilijk bij aan elkaar schrijven. De “ij” is zo’n probleem. Maar losse letters en figuren gaan erg goed. Dus wederom complimenten. Qua snelheid merk ik geen verandering, ook met de accu nog niet. Dus wederom complimenten. Ben benieuwd wat nog extra vrij geschakeld gaat worden aan functies.

 • Profielfoto
  Jamaco1947

  @Powermac

  op de iPhone moet je even zeggen dat je de desktop versie van de website wilt hebben, anders blijft de installer “greyed-out”.

  hoe doe ik dat?

 • Profielfoto
  bartb112

  Valt 100% mee op een reserve SE geïnstalleerd, ding blijft verbluffend soepel draaien. zie vertaalfouten en andere kleine dingen. maar tot nu toe tevreden.

   

 • Profielfoto
  editsuite

  Waardeloos.

  Beta iOS14 voor de iPad geïnstalleerd, uiteraard eerst een backup gemaakt via iTunes. Beta stel zwaar teleur. Geen app Library op de iPad, geen widgets op je homescreens, alleen in Today zoals ook al in iOS 13. Widgets zijn bovendien lelijker. Kortom nauwelijks veranderingen, laat staan verbeteringen tegenover iOS 13. Bijna alle apps werken wel bij mij, op een na.

  Dus terug naar iOS 13 via de restore functie. Helaas na elke poging krijg ik een foutmelding van iTunes kon je iPad niet terugzetten vanwege een fout.

  Ja, daar heb ik wat aan, had dus net zo goed de moeite van de backup kunnen besparen.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Gisteravond gedownload en geïnstalleerd over de air.

  Alleen de agenda app werkt niet in landscape modes.

  Verder bij Hé Siri, is deze assistent niet te verstaan.

  De ING en RABO bank app werken ook. Tot nu toe ben ik tevreden over iOS 14.

  mijn iPhone 6S kan nog een jaartje mee

 • Profielfoto
  MacToob

  Draait hier nu een dag en eigenlijk doet alles het prima. Nog geen gedoe tegengekomen!

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Agenda in landschapsmodus werkt bij mij gewoon. Installatie gewoon via softwareupdate net als altijd na installatie van betacertificaat uit het seed portal.

  moest even zoeken hoe je widgets in je beginscherm krijgt (Wijzig bescherm > plusje links boven) maar werkt goed.

  Apple Mail wil de multi-factor-procedure met MS Exchange niet meer doorkomen en ik kan met de beheerders nog niet uitsluiten dat het aan iOS 14 ligt.

  maar ben vooral veel tijd aan vernieuwing van wachtwoorden kwijt geweest. 107 meldingen maar liefst. Ben er bijna doorheen. Ik dacht dat ik een aantal jaar geleden al zo’n opruiming had gedaan dus was goede wake-up-call

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Heb het beta profiel geinstalleerd maar zie nog geen ios14 om te downloaden….

 • Profielfoto
  Gosephe

  Veel less buggy dan IOS 13. Alleen creditcard app doet nie. Over Pokémon tsja…. Laadsnelheid apps enorm toegenomen, alles loopt veel soepeler.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Beta iOS14 geïnstalleerd maar nog weinig veranderingen gemerkt. Homescreen veranderingen vindt ik weinig bruikbaar. Draait redelijk stabiel.