Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 8 juli 2020
Leestijd: 2 minuten

Intel komt met meer details over Thunderbolt 4

Thunderbolt is ooit ontwikkeld door Intel maar is sindsdien een open standaard geworden. Om die reden zullen de komende ARM Macs, ondanks dat deze geen Intel processor hebben, waarschijnlijk toch ook een Thunderbolt aansluiting hebben. En wie weet wordt dat een Thunderbolt 4 aansluiting.

‘Moederbedrijf Intel’ heeft vandaag enkele nieuwe details gedeeld over de aanstaande lancering van Thunderbolt 4, dat later dit jaar zijn debuut moet maken. We zetten de specificaties even voor je op een rijtje.

Geen snelheidswinst

Voor degenen die hadden gehoopt op een flinke snelheidstoename is er geen goed nieuws. Maar hoewel Thunderbolt 4 niet sneller zal zijn dan de maximale 40 Gb/s van de huidige Thunderbolt 3, zijn er toch enkele opmerkelijke verbeteringen.

Thunderbolt 4 met langere kabels en hubs overweg

De nieuwe standaard zal bijvoorbeeld universele kabels tot twee meter lang ondersteunen. Je hoeft dan dus geen actieve kabels meer te gebruiken, die ondersteuning voor langzamere USB-standaarden weglaten, zoals nu bij Thunderbolt 3 nog het geval is. Thunderbolt 4 biedt verder de mogelijkheid om docks en andere accessoires te ondersteunen met maximaal vier Thunderbolt 4-poorten (één upstream, drie downstream) en meer.

thunderbolt_4_accessoires
Thunderbolt 4 accessoires (klik/tap voor groter)

De specificaties op een rijtje

De certificeringsvereisten voor Thunderbolt 4 omvatten o.a.:

  • Verdubbeling van de minimale video- en gegevensvereisten t.o.v. Thunderbolt 3
    – Video: ondersteuning voor twee 4K-schermen of één 8K-scherm
    – Gegevens: PCIe met 32 ​​Gbps voor opslagsnelheden tot 3.000 MBps
  • Ondersteuning voor docks met maximaal vier Thunderbolt 4 poorten
  • Computers met één of meer Thunderbolt 4 poorten laden op ten minste één poort op
  • Computers kunnen uit de sluimerstand worden gehaald via het toetsenbord of de muis, als deze is aangesloten op een Thunderbolt dock.
  • Direct Memory Access (DMA) beveiliging die fysieke DMA-aanvallen helpt voorkomen

Thunderbolt 4 poorten en kabels zijn volledig achterwaarts en cross-compatibel met USB4, Thunderbolt 3 en andere USB-standaarden. Ook het fysieke USB-C connector-ontwerp dat we kennen van Thunderbolt 3 blijft in Thunderbolt 4 ongewijzigd.

Apple Silicon Macs met Thunderbolt?

Apple heeft tijdens de WWDC aangekondigd dat het de komende jaren zal overstappen van Intel-processors naar zijn eigen Apple Silicon-chip. Voor Thunderbolt 4 zal daarom een aparte controller-chip nodig zijn. Het is dus even afwachten hoe Apple in de toekomst met de Thunderbolt implementatie zal omgaan. Het bedrijf zegde in ieder geval wel toe dat de komende ARM Macs Thunderbolt ondersteuning zullen bieden, volgens The Verge. De op de A12Z gebaseerde Mac mini die Apple aan ontwikkelaars distribueerde, om hen te helpen hun apps voor te bereiden op de overgang naar ARM, bevatte in ieder geval nog geen Thunderbolt aansluiting.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Intel komt met meer details over Thunderbolt 4
Sluiten