Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Diensten 27 juli 2020

Instagram heeft altijd toegang tot je camera, maar dat wordt gefixt!

iOS 14 laat zien dat een app een bepaalde functie op je iPhone gebruikt. En Instagram gebruikt vaak zonder reden ineens je fotocamera… De afgelopen weken hebben we ook al heel wat apps voorbij zien komen die gewoon maar data uit je klembord kopiëren. Het is dus maar goed dat Apple maatregelen tegen dit soort praktijken neemt. Of is er nu iets anders aan de hand?

Niet iedereen doet het, maar sommige iPhone-gebruikers installeren (op eigen risico) de publieke bèta van iOS 14. Helemaal prima natuurlijk, want zo krijg je toegang tot nieuwe functies (maar ook mogelijke softwarefouten). En die gebruikers melden nu op sociale media dat Instagram raar gedrag vertoond. De camera-indicator, een nieuwe functie van iOS 14, blijft namelijk actief wanneer de app geopend is. Zelfs wanneer er geen foto of video gemaakt wordt en de gebruiker lekker door z’n feed scrolt. Je mag verwachten dat een app alleen een functie raadpleegt wanneer je zelf iets activeert of ingesteld hebt.

Waar is Instagram mee bezig?

Er blijkt gelukkig weinig aan de hand te zijn. Tegenover The Verge laat het bedrijf namelijk weten dat het gaat om een bug, een softwarefout. Of de app nou daadwerkelijk de camera gebruikt of niet op dat moment, is nu niet helemaal duidelijk. Maar Instagram laat vooralsnog dus de camera-indicator zien wanneer je de publieke bèta van iOS 14 op je iPhone hebt staan. Het bedrijf laat in elk geval weten dat er niets op de achtergrond opgenomen of vastgelegd wordt.

Ook belooft het bedrijf achter de populaire fotodeeldienst dat er binnenkort een update uitkomt die het probleem verhelpt. In de afgelopen weken zijn er in elk geval apps betrapt op malafide gedrag, bedoeld en onbedoeld. Zo zijn er heel wat apps die de data uit je klembord lezen.

Reageer op artikel:
Instagram heeft altijd toegang tot je camera, maar dat wordt gefixt!
Sluiten