Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 27 juli 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoorzitting met Tim Cook over monopoliepositie techbedrijven verplaatst

Tim Cook zou vandaag aanwezig zijn bij een hoorzitting van een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Deze commissie onderzoekt of grote techbedrijven misbruik maken van hun monopoliepositie. Een interessant vraagstuk, maar daar gaan we nog geen antwoord op krijgen. De hoorzitting is namelijk verschoven.

Dit verhoor is onderdeel van een groter onderzoek naar de monopoliepositie van grote techbedrijven. Er wordt beweerd dat bedrijven als Apple en Amazon misbruik maken van hun machtspositie. Hun enorme macht en aanwezigheid zou leiden tot een oneerlijk voordeel ten opzichte van andere bedrijven. Tim Cook zou Apple vandaag gaan verdedigen tijdens deze hoorzitting, maar moet nu wachten tot woensdag.

Apple eert John Lewis

De hoorzitting werd verschoven omdat er vandaag een herdenkingsdienst is voor de onlangs overleden John Lewis. De Amerikaans mensenrechtenactivist en politicus had in de jaren zestig een leidende rol in de burgerrechtenbeweging van Martin Luther King. Ook vocht hij vanuit de politiek tegen rassenscheiding.

Ter nagedachtenis haalde Apple eerder alle product promotie van hun homepage en verving deze met een foto van John Lewis met daarbij zijn bekendste quote: “Never, ever be afraid to make some noise and get in good trouble, necessary trouble.”

Apple John Lewis
Het eerbetoon aan John Lewis.

Tim Cook zal nu aankomende woensdag moeten komen opdraven voor de hoorzitting. Deze begint om 12:00 lokale tijd (18:00 in Nederland). Tim Cook is niet de enige topman die aanwezig zal zijn. Ook Mark Zuckerberg van Facebook, Jeff Bezos van Amazon en Sundar Pichai van Google worden op het matje geroepen.

Pittige vragen voor Tim Cook

Welke vragen de heren kunnen verwachten is niet bekend. Toch kan Tim Cook zich maar beter goed voorbereiden op het onderwerp: de App Store. Er worden al langere tijd vraagtekens gezet bij het verdienmodel dat Apple hanteert. Niet alleen in Amerika, maar ook in Europa. Zo is de Europese commissie bezig met een onderzoek naar de App Store.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoorzitting met Tim Cook over monopoliepositie techbedrijven verplaatst
Sluiten