Gebruik je een camera-cover op je MacBook? Pas dan op!

Door: Night - 9 reacties
MacBook Air camera-cover
Afbeelding: Apple Inc.

Gebruik je een camera-cover op je MacBook, MacBook Pro of MacBook Air? Let dan even op, want Apple waarschuwt dat het gebruik ervan ervoor kan zorgen dat je beeldscherm beschadigd raakt, of zelfs zal kan barsten.

Dat komt omdat de ruimte tussen het toetsenbord-gedeelte en het scherm heel erg klein is wanneer de laptop is gesloten.

Apple waarschuwt

Apple zegt dat je beter geen camera-cover over de webcam van je MacBook kan plaatsen. Althans, niet zonder deze eerst te verwijderen bij het sluiten van de laptop. Anders loop je het risico dat je scherm beschadigd raakt.

De waarschuwing komt van een support-pagina op de website van Apple, die ontdekt werd door MacRumors. Het probleem lijkt te zijn gekoppeld aan berichten die zijn binnenkomen van sommige MacBook-bezitters. Zij klaagden dat er barstjes in hun scherm waren gekomen.

Camera-cover
Camera-cover kan je display beschadigen (klik/tap voor groter). Afbeelding: YouTube

MacRumors meldt dit ook aan gebruikers op hun eigen forum. Ook Reddit heeft voorbeelden van mensen die een of andere camera-cover hebben gebruikt waardoor het scherm barsten is gaan vertonen.

Apple noemt op zijn site als reden dat er schade zou kunnen optreden, dat de constructie van zijn dunne MacBooks niet veel ruimte overlaat tussen het scherm en het toetsenbord als de laptop is gesloten. te weinig, in ieder geval, voor bepaalde typen camera-cover.

Apple legt uit: “Als je een Mac-notebook met een geïnstalleerde camera-afdekking sluit, kun je het beeldscherm beschadigen, want de ruimte tussen het beeldscherm en toetsenbord is ontworpen met zeer krappe toleranties.”

Een camera-cover voor privacy

Waarom zou je überhaupt je webcam willen afdekken? Sommige gebruikers doen dit om privacyredenen. Ze vermoeden dat hun camera op de een of andere manier kan worden gehacked. Voorbeelden die de media haalden – ook op OMT – versterken dat gevoel. Denk bijvoorbeeld aan de het geval waarin Mark Zuckerberg en plein publique zijn webcam afplakte, en ook aan een uitspraak van de directeur van de FBI).

Apple legt echter uit dat er een duidelijk zichtbaar groen lampje brandt wanneer je camera actief is. Zelfs als deze is gehackt.

Volgens de support pagina van Apple is op een Mac laptop echter helemaal geen camera-cover nodig:

De in uw Mac-computer ingebouwde FaceTime HD-camera is ontworpen met uw privacy in het achterhoofd en gebruikt een indicatielampje voor de camera dat groen brandt zodra de camera actief is. Zo weet u altijd wanneer de camera is ingeschakeld.

De camera is zo ontworpen dat deze niet kan worden geactiveerd zonder dat het indicatielampje van de camera ook aan gaat. Zo weet u of de camera is ingeschakeld.

 

Verder merkt Apple op dat, als je de camera afdekt, sommige functies van de laptop mogelijk ook niet meer zullen werken. het gaat hier dan om functies als automatische helderheid en True Tone.

Als je tóch een webcam-cover wil gebruiken, adviseert Apple dat deze niet dikker mag zijn dan een velletje printerpapier (0,1 mm). Als je desondanks een dikkere cover gebruikt, zorg er dan voor dat je deze verwijdert vóórdat je de MacBook sluit. Anders bestaat het risico dat het scherm barst. Verder is het ook niet verstandig om camera-covers te gebruiken die lijmresten op of rond je camera achterlaten. Klinkt logisch.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Bacillus

  Ojee zeg. Ik kan er dus beter ook geen zoomlens, roeptoeter, rolluik of koekkoek op plaatsen ?

 • Profielfoto
  KeKo

  Ik ben niet para, maar hou niet van camera’s in mijn huis. Als je iets wilt hacken, dan kan dat. Je kunt dus ook het groene lampje hacken en zorgen dat die niet aangaat. Enige optie zou zijn dat de voeding voor het lampje en de camera in serie geschakeld zouden zijn. Daar zal echter geen sprake van zijn, want dit artikel stelt dat de camera nog wel voor andere functies gebruikt wordt zoals de automatische helderheid (en die automatische helderheidcheck zorgt er dus niet voor dat het lampje aanstaat terwijl de camera wel actief is).

 • Profielfoto
  Frans

  KeKo op 12 juli 2020 22:17
  Ik ben niet para, maar hou niet van camera’s in mijn huis. Als je iets wilt hacken, dan kan dat. Je kunt dus ook het groene lampje hacken en zorgen dat die niet aangaat. Enige optie zou zijn dat de voeding voor het lampje en de camera in serie geschakeld zouden zijn. Daar zal echter geen sprake van zijn, want dit artikel stelt dat de camera nog wel voor andere functies gebruikt wordt zoals de automatische helderheid (en die automatische helderheidcheck zorgt er dus niet voor dat het lampje aanstaat terwijl de camera wel actief is).

  Het artikel stelt nergens dat de camera gebruikt wordt voor functies als automatische helderheid. Waarom zou het afdekken van de camera die functies dan kunnen verstoren? Simpel, omdat de sensoren die daarvoor zorgen vlak naast de camera zitten en zo’n camera afdek gevalletje mogelijk over die sensoren geplakt wordt. Je mag er in dit geval op vertrouwen dat Apple er echt wel voor gezorgd heeft dat het activeren van de camera hardwarematig gekoppeld is aan het indicatielampje.

 • Profielfoto
  pruus

  Een simpel post-it blaadje is genoeg. Dun genoeg en toch opvallend. Nu de microfoon nog zien af te sluiten…..

 • Profielfoto
  Sannetju

  Ach ze mogen mijn gezicht zien hoor 😜

 • Profielfoto
  iDeMi

  pruus op 13 juli 2020 07:31
  Een simpel post-it blaadje is genoeg. Dun genoeg en toch opvallend. Nu de microfoon nog zien af te sluiten…..

  Je haalt de woorden uit mijn mond. Ik gebruik ook post-it blaadjes. Makkelijk weg te halen zonder plaksporen achter te laten.

  Ik ben wel altijd mijn notities kwijt als ik niet achter mijn laptop zit 🤪

 • Profielfoto
  Di May

  Tiens, niemand die zich
  nog in zijn blootje wil laten zien.

  Wat zijn de zeden toch verwilderd.

 • Profielfoto
  Pizzakoerier

  Di May op 13 juli 2020 10:02
  Tiens, niemand die zich
  nog in zijn blootje wil laten zien.

  Wat zijn de zeden toch verwilderd.

  Poëtisch 🙂

  Overigens, op Macs met een touchbar wordt de microfoon hardwarematige uitgeschakeld als je de laptop dichtklapt, door diezelfde touchbar. Maar natuurlijk niet zo lang de laptop open is… weinig aan te doen vrees ik.

   

 • Profielfoto
  polansky

  Gewoon simpel stukje tape volstaat.