Night
Night Nieuws 13 juli 2020

Gassée: ‘Windows PC’s moeten ook overstappen op ARM om Apple bij te kunnen houden’

Volgens voormalig Apple kopstuk Jean-Louis Gassée zullen Windows PC’s uiteindelijk ook moeten overschakelen op ARM-CPU’s om in pas te blijven met Apple.

Gassée zei dit in reactie op Apple’s overstap van Intel naar Apple Silicon. De voormalige Mac-chef beweert dat Windows PC’s uiteindelijk de overstap naar ARM-CPU’s zullen moeten maken. Microsoft zal moeten overschakelen op nieuwere hardware of achter moet blijven.

De vroegere Apple chef zegt dat Apple’s aangepaste ARM-processors meer prestaties en een langere batterijduur zullen bieden. Gassée baseert zijn relaas op de Geekbench-resultaten van eerste A12Z Bionic ARM processor in de Mac mini. Deze mini is puur bedoeld voor ontwikkelaars die hun apps testen. Hij stelt dat de A12Z Bionic het bewijs levert dat toekomstige Macs een aanzienlijk lagere TDP zullen hebben, zonder concessies te doen aan de prestaties.

Volgens Geekbench-tests komen de prestaties van de A12Z overeen met of overtreffen die van mijn MacBook Pro. Apple maakt de TDP voor de A12Z-processor niet bekend, maar we kunnen vertrouwen op een indirect getal: de output van de 18W-lichtnetadapter van de iPad Pro. Dit geeft ons een idee van wat we in toekomstige Macs van Apple Silicon kunnen verwachten: een aanzienlijk lagere TDP zonder verlies van verwerkingskracht.

A12Z Bionic ARM
A12Z Bionic (klik/tap voor groter).

Concurrentie zal ook moeten overschakelen op ARM

Gassée zegt verder dat ‘de concurrentie’ uiteindelijk zal moeten overschakelen op ARM-CPU’s om bij te kunnen blijven.

Wat gaan Dell, HP, Asus en anderen doen als Apple aanzienlijk betere laptops en desktops aanbiedt? En wat als Microsoft zijn Windows op ARM Surface-apparaten blijft verbeteren? Om te kunnen concurreren, zullen PC-fabrikanten dit voorbeeld moeten volgen. ZE zullen dus ook over moeten schakelen op ARM. Apple en Microsoft hebben laten zien de x86-architectuur op dit moment eigenlijk is: oud.

Er zijn twee belangrijkste voordelen voor Apple door over te schakelen naar zijn A-serie chipsets. Dat zijn de verbeterde prestaties en batterijduur. Je denkt misschien dat de A12Z Bionic niet zo goed presteerde als in de iPad Pro 2020. Dat komt met name door Apple’s vertaallaag Rosetta 2. We zijn ervan overtuigd dat Apple deze  kleine problemen zal gladstrijken voordat het zijn eerste ARM-gebaseerde Mac zal onthullen. Naar verluidt zal dat een 13-inch MacBook Pro zijn. De productie ervan zou in het vierde kwartaal van 2020 beginnen.

Volgens Gassée zal Microsoft nu een beslissing moeten nemen na Apple’s overstap naar ARM.

Dit laat Microsoft een keuze: vergeet Windows op ARM en sta de markt voor moderne PC’s af aan Apple of ga door, los de app-compatibiliteitsproblemen op en bied een op ARM gebaseerd alternatief aan voor Apple’s nieuwe Macs. Dit is natuurlijk een scheef dilemma. Microsoft zal zijn eigen toekomst bepalen … met alle gevolgen voor de rest van de Windows-PC industrie.

Maar wat denk jij? Heeft Gassée gelijk? Moet ‘de rest’ van de PC industrie ook overstappen op ARM processors om Apple bij te kunnen houden? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Reageer op artikel:
Gassée: ‘Windows PC’s moeten ook overstappen op ARM om Apple bij te kunnen houden’
Sluiten