Gassée: ‘Windows PC’s moeten ook overstappen op ARM om Apple bij te kunnen houden’

Door: Night - 17 reacties
ARM CHIP LAPTOP

Volgens voormalig Apple kopstuk Jean-Louis Gassée zullen Windows PC’s uiteindelijk ook moeten overschakelen op ARM-CPU’s om in pas te blijven met Apple.

Gassée zei dit in reactie op Apple’s overstap van Intel naar Apple Silicon. De voormalige Mac-chef beweert dat Windows PC’s uiteindelijk de overstap naar ARM-CPU’s zullen moeten maken. Microsoft zal moeten overschakelen op nieuwere hardware of achter moet blijven.

De vroegere Apple chef zegt dat Apple’s aangepaste ARM-processors meer prestaties en een langere batterijduur zullen bieden. Gassée baseert zijn relaas op de Geekbench-resultaten van eerste A12Z Bionic ARM processor in de Mac mini. Deze mini is puur bedoeld voor ontwikkelaars die hun apps testen. Hij stelt dat de A12Z Bionic het bewijs levert dat toekomstige Macs een aanzienlijk lagere TDP zullen hebben, zonder concessies te doen aan de prestaties.

Volgens Geekbench-tests komen de prestaties van de A12Z overeen met of overtreffen die van mijn MacBook Pro. Apple maakt de TDP voor de A12Z-processor niet bekend, maar we kunnen vertrouwen op een indirect getal: de output van de 18W-lichtnetadapter van de iPad Pro. Dit geeft ons een idee van wat we in toekomstige Macs van Apple Silicon kunnen verwachten: een aanzienlijk lagere TDP zonder verlies van verwerkingskracht.

A12Z Bionic ARM
A12Z Bionic (klik/tap voor groter). Afbeelding: Apple Inc.

Concurrentie zal ook moeten overschakelen op ARM

Gassée zegt verder dat ‘de concurrentie’ uiteindelijk zal moeten overschakelen op ARM-CPU’s om bij te kunnen blijven.

Wat gaan Dell, HP, Asus en anderen doen als Apple aanzienlijk betere laptops en desktops aanbiedt? En wat als Microsoft zijn Windows op ARM Surface-apparaten blijft verbeteren? Om te kunnen concurreren, zullen PC-fabrikanten dit voorbeeld moeten volgen. ZE zullen dus ook over moeten schakelen op ARM. Apple en Microsoft hebben laten zien de x86-architectuur op dit moment eigenlijk is: oud.

Er zijn twee belangrijkste voordelen voor Apple door over te schakelen naar zijn A-serie chipsets. Dat zijn de verbeterde prestaties en batterijduur. Je denkt misschien dat de A12Z Bionic niet zo goed presteerde als in de iPad Pro 2020. Dat komt met name door Apple’s vertaallaag Rosetta 2. We zijn ervan overtuigd dat Apple deze  kleine problemen zal gladstrijken voordat het zijn eerste ARM-gebaseerde Mac zal onthullen. Naar verluidt zal dat een 13-inch MacBook Pro zijn. De productie ervan zou in het vierde kwartaal van 2020 beginnen.

Volgens Gassée zal Microsoft nu een beslissing moeten nemen na Apple’s overstap naar ARM.

Dit laat Microsoft een keuze: vergeet Windows op ARM en sta de markt voor moderne PC’s af aan Apple of ga door, los de app-compatibiliteitsproblemen op en bied een op ARM gebaseerd alternatief aan voor Apple’s nieuwe Macs. Dit is natuurlijk een scheef dilemma. Microsoft zal zijn eigen toekomst bepalen … met alle gevolgen voor de rest van de Windows-PC industrie.

Maar wat denk jij? Heeft Gassée gelijk? Moet ‘de rest’ van de PC industrie ook overstappen op ARM processors om Apple bij te kunnen houden? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Monday Note

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  AT024

  Neen

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Waarom zou het verhaal van deze man gewicht in de schaal leggen bij Microsoft?

 • Profielfoto
  gipsman

  Hm, mag wel eens voor een keertje.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Windows PC’s moeten ook overstappen op ARM om Apple bij te kunnen houden…

  Papa en mama staan bij de Mediamarkt; zien Windows laptop vanaf 200,-, en vlak daarachter MacBooks vanaf 1100,-. Hoe belangrijk zullen die bovenstaande regel vinden denk je?

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  doen !

  het is nu toch een vreemde tijd… dus waarom niet.

 • Profielfoto
  arjaan

  Ehm, Microsoft heeft al een jaar geleden een laptop op ARM uitgebracht. De surface pro x.

 • Profielfoto
  gipsman

  Een Windows pc is eigenlijk een Office pc. Voor privé en vooral in het bedrijfsleven. Zonder Office stelt Windows niets voor. Een mac of iPad heeft ook Office nodig buiten de eigen bubbel. Ik merk het bij het schoolwerk van mijn vrouw: iedereen gebruikt Word en Excel. Wee u als je een niet geconverteerd Pages document doorstuurt. Google doet de communicatie: Drive, Hangouts, Classroom etc. Apple is er voor de fun, en voor wie het kan betalen. Maar anderzijds: goedkoop is duurkoop.

 • Profielfoto
  polansky

  Wat een flut titel weer….

  De Surface Pro van Microsoft werkt alweer bijna 2 jaar op een ARM processor, dus veel hoeft Microsoft er niet voor te doen.

 • Profielfoto
  Night

  Lezen…tja… het blijft lastig. maar zie dus het 2e citaat. Dat Microsoft ARM in de Surface gebruikt is dus bekend. Het gaat hier om de mainstream PC’s. Gassée stelt verder puur de vraag of Microsoft zich moet concentreren op ARM bij de verdere ontwikkeling van Windows.

 • Profielfoto
  steveb

  Moet het ARM zijn? geen idee
  Maar dat Intel al jaren te weinig vooruitgang boekt, valt niet te ontkennen.

 • Profielfoto
  Hydræ

  De vroegere Apple chef zegt dat Apple’s aangepaste ARM-processors meer prestaties en een langere batterijduur zullen bieden.

  Apple staat al langer bekend om throttling van haar processors, zowel in laptop als mobiel. Dus eerst maar eens zien.

 • Profielfoto
  Fred

  De vraag is, wat betekent dit voor alle professionals die werken op Apple devices, maar ook soms gebruik moeten maken van software die alleen ontwikkelt is voor Microsoft. Gaan die bedrijven dan eindelijk ook die professionele software geschikt maken om onder OS te draaien? Als ze dat doen ,dan zal Microsoft echt een klap krijgen!

 • Profielfoto
  yourt

  gipsman op 14 juli 2020 09:55
  Een Windows pc is eigenlijk een Office pc. Voor privé en vooral in het bedrijfsleven. Zonder Office stelt Windows niets voor. Een mac of iPad heeft ook Office nodig buiten de eigen bubbel. Ik merk het bij het schoolwerk van mijn vrouw: iedereen gebruikt Word en Excel. Wee u als je een niet geconverteerd Pages document doorstuurt. Google doet de communicatie: Drive, Hangouts, Classroom etc. Apple is er voor de fun, en voor wie het kan betalen. Maar anderzijds: goedkoop is duurkoop.

  Het is inderdaad allemaal nog niet top. Niet alleen de compatibiliteit, maar ook de online meuk draait verre van ideaal. Als ik via de VPN van mijn werk een Office document open vanuit Office 365 (bijlage in een mail of via Teams of zo), krijg ik geregeld de boodschap dat mijn pdf mogelijk niet helemaal correct wordt weergegeven ( en dus moet ik Adobe op de laptop gebruiken). Zlefde verhaal voor Word documenten, hetzij via Google (nog te begrijpen, zeker via die eigen plugins), hetzij via Office 365. En daar kan ik helemaal niet bij. Als je van een authentiek Word document (formulier) geen “print to pdf” kan maken om door te sturen via mail, of je afdruk wordt anders omdat je via app of online opent….??? Sorry, maar daar mogen ze eerst werk van maken, dat stoort me meer dan even aan de wisselstroom moeten gaan hangen, of 0,1 seconde tragere laadtijden hebben.

 • Profielfoto
  yourt

  Hydræ op 14 juli 2020 21:30

  De vroegere Apple chef zegt dat Apple’s aangepaste ARM-processors meer prestaties en een langere batterijduur zullen bieden.

  Apple staat al langer bekend om throttling van haar processors, zowel in laptop als mobiel. Dus eerst maar eens zien.

  Surface pro 7 heeft ook last van throttle. Notebookcheck schrijft daarover: “Surface Pro 7 Core i5-1035G4 performance can throttle by as much as 27 percent to be slower than the Core i7-8565U”.

 • Profielfoto
  waterbies

  Apple blijft gewoon te duur voor de doorsnee consument. Wat zou die nieuwe Imac moeten gaan kosten? Niet alleen de leeftijd van mijn Imac is nu in het geding maar Apple heeft ook de vervelende gewoonte de IOS telkens zo op te schroeven dat je oude Imac vanzelf wel onbruikbaar wordt. Al je vergaarde apps in de loop der jaren kan je ook weggooien.

 • Profielfoto
  Macman

  waterbies op 16 juli 2020 12:31
  Apple blijft gewoon te duur voor de doorsnee consument. Wat zou die nieuwe Imac moeten gaan kosten? Niet alleen de leeftijd van mijn Imac is nu in het geding maar Apple heeft ook de vervelende gewoonte de IOS telkens zo op te schroeven dat je oude Imac vanzelf wel onbruikbaar wordt. Al je vergaarde apps in de loop der jaren kan je ook weggooien.

   

 • Profielfoto
  Macman

  waterbies op 16 juli 2020 12:31
  Apple blijft gewoon te duur voor de doorsnee consument. Wat zou die nieuwe Imac moeten gaan kosten? Niet alleen de leeftijd van mijn Imac is nu in het geding maar Apple heeft ook de vervelende gewoonte de IOS telkens zo op te schroeven dat je oude Imac vanzelf wel onbruikbaar wordt. Al je vergaarde apps in de loop der jaren kan je ook weggooien.

  waterbies op 16 juli 2020 12:31
  Apple blijft gewoon te duur voor de doorsnee consument. Wat zou die nieuwe Imac moeten gaan kosten? Niet alleen de leeftijd van mijn Imac is nu in het geding maar Apple heeft ook de vervelende gewoonte de IOS telkens zo op te schroeven dat je oude Imac vanzelf wel onbruikbaar wordt. Al je vergaarde apps in de loop der jaren kan je ook weggooien.

  Ik heb nog een iMac uit 2012 die nog prima draait op de laatste software, probeer jij maar eens op een 8 jaar oude laptop te werken waar de plastic casing al vanaf brokkelt, al eens geprobeerd?