Een strakker uiterlijk voor macOS Big Sur: deze icon packs moet je proberen!

Door: Wesley Akkerman - 6 reacties
Apple macOS 11 Big Sur WWDC20
(Afbeelding: screenshot Apple)

Apple kondigde macOS Big Sur vorige maand aan. Het besturingssysteem krijgt een nieuwe interface en geheel nieuwe iconen onderin. Echter, niet alle programma’s kunnen rekenen op nieuwe iconen, dus doe je er goed aan zelf voor consistentie te zorgen. Doe dat bijvoorbeeld met deze icon pack.

Wanneer Apple zelf nieuwe iconen uitbrengt, dan doet het bedrijf dat natuurlijk alleen voor zijn eigen apps. Wil je ook dat de andere iconen in je dock dezelfde stijl hanteren, dan moet je wachten totdat de third-party appmakers een update doorgevoerd hebben. Dat kan nog wel even duren. MacOS Big Sur is namelijk nu alleen beschikbaar in bèta en de publieke release laat nog enkele maanden op zich wachten. Maak je (straks) dus gebruik van de bèta, dan ziet je dock er mogelijk minder slick uit dan normaal gesproken het geval is. Gelukkig hebben we nog designer Stijn de Vries, die dit probleem aangepakt heeft.

Icon pack voor macOS Big Sur

De Vries heeft namelijk een icon pack ter download beschikbaar gesteld. In die pack zitten iconen voor populaire programma’s, zoals Twitter, Pages, Keynote en Visual Studio Code, maar dan geheel volgens de nieuwe stijl. De iconen volgen dus de richtlijnen van Apple. Daardoor beschikken ze over schaduweffecten en andere 3D-effecten. De Vries laat op Reddit weten dat er in de toekomst meer iconen worden toegevoegd aan de pack.

Mocht je interesse hebben in deze icon pack, dan kun je hem hier downloaden voor Big Sur. Twitteraar Bas van der Ploeg heeft eveneens iconen uitgebracht voor het besturingssysteem, voor apps als Slack, Sketch, Skype, Telegram, Tweetbot en meer. Dat pakket kun je hier downloaden.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Maarten

  Nu nog een icon pack om alles bij het oude te houden

 • Profielfoto
  RW076

  Icon Packs? Wat is dit voor maf advies? Het icoontje is gewoon het icoontje.
  Vind dit meer iets voor Windows of Android gebruikers. Al vond ik het wel fijn dat Windows (iig vroeger) een classic functie had. Liefs zo min mogelijk poespas.

 • Profielfoto
  pimoomen

  RW076 op 7 juli 2020 19:39
  Icon Packs? Wat is dit voor maf advies? Het icoontje is gewoon het icoontje.
  Vind dit meer iets voor Windows of Android gebruikers. Al vond ik het wel fijn dat Windows (iig vroeger) een classic functie had. Liefs zo min mogelijk poespas.

  Ik ben deze jongens heel dankbaar dat ze er voor gezorgd hebben dat ik als macOS beta gebruiker eindelijk af ben van die nogal in het oog springende niet passende icoontjes. Heb nu de icoontjes van mijn meest gebruikte apps kunnen updaten naar een Big Sur versie. Dock en Application map zien er nu een stuk rustiger uit!

 • Profielfoto
  KeKo

  RW076 op 7 juli 2020 19:39
  Icon Packs? Wat is dit voor maf advies? Het icoontje is gewoon het icoontje.
  Vind dit meer iets voor Windows of Android gebruikers. Al vond ik het wel fijn dat Windows (iig vroeger) een classic functie had. Liefs zo min mogelijk poespas.

  In tijden van Macos 7.5/8/9 waren er talloze icon packs voor de Mac. Destijds vaak gebruikt en ook zelf gemaakt. Windows had toen alleen een classic look:)

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Samen met / voor een vriend ooit deze ‘icon pack’ gefabriceerd op Mac OS X 10.6 https://youtu.be/21PR3klXTrU

  Pokédex aldus Finder, pokéballs als folders …

 • Profielfoto
  Vilscon

  Om alles consistent te maken, ben ik zelf ook aan de slag gegaan met een aantal iconen. Als iemand nog een andere wilt, roep maar!

  Vrij te gebruiken – https://sjee.fr/sharing/icons