Coronanoodwet aangepast door kabinet: app verdwijnt uit plannen

De coronanoodwet wordt aanzienlijk aangepast. Eerder uitten de Raad van State en de Autoriteit Persoonsgegevens heel wat kritiek op de noodwet. Dit heeft nu als resultaat dat de corona-app voor contactonderzoek uit de wet gehaald wordt. Hiermee hoopt het kabinet dat een Kamermeerderheid voor de noodwet stemt.

Dat schrijven zowel het AD als de NOS. Het is verder niet bekend wat er nog meer aangepast wordt; dat horen we waarschijnlijk vrijdag. Mogelijk komt er wel een apart wetsvoorstel voor de corona-app. Daar wordt duidelijk vermeld dat het gebruik vrijwillig is. Voorheen leefde de gedachte dat dat niet het geval was, juist omdat de applicatie in de coronanoodwet genoemd werd. Ook al stond daarin wel vermeld dat het gebruik van die app niet verplicht is.

Corona Covid19 contact tracing apps 16x9 privacy
Klik/tap voor groter

Kritiek op de coronanoodwet

In een eerder stadium uitten de Nationale ombudsman, gemeenten, de Raad van State en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) al hun kritiek op de coronanoodwet. De privacywaakhond zei dat de wet inging tegen Europese regelgeving. In de EU-wetgeving staat dat het verzamelen van telecomdata alleen kan wanneer het noodzakelijk is. Je kunt invullen dat de noodzaak hier het stoppen van de pandemie is, maar de AP meldt dat het kabinet dat nog niet goed genoeg aangetoond heeft.

Dat is niet de enige kritiek. De privacywaakhond stelde al eerder dat er te weinig waarborgen zijn dat het kabinet de verzamelde gegevens anoniem houdt en beveiligd opslaat. Bovendien wordt de bewaartermijn van een jaar gezien als een te lange periode.

Dan is er nog de kritiek dat de coronanoodwet de overheid te veel macht zou geven. Als voorbeeld wordt gegeven dat de overheid zomaar een woning kan binnentreden. Dit zou noodzakelijk zijn in het kader van het voorkomen van de verspreiding van COVID-19. Hoewel in de Memorie van Toelichting beschreven staat dat terughoudendheid geboden is, bestaan er toch nog zorgen over de algemene beperking van het huisrecht.

Ook bestaan er nog twijfels over de proportionaliteit van de sancties op het moment dat iemand de coronanoodwet overtreedt. Zo staat er maximaal een maand hechtenis op het overtreden van de veilige afstandsnorm.

Reageer op artikel:
Coronanoodwet aangepast door kabinet: app verdwijnt uit plannen
Sluiten