Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Diensten 15 juli 2020

Boek verkocht op Bol.com? Dan kan je woonadres zijn gelekt!

Particuliere verkopers op Bol.com opgelet: het kan namelijk zijn dat je woonadres gelekt is, omdat die inzichtelijk was voor anderen, voor een maand lang. De online retailer heeft het lek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De gedupeerden zijn eerder al op de hoogte gebracht van het lek.

Bol.com heeft het nieuws bevestigd tegenover de redactie van RTL Nieuws. Eerder werd de winkelketen door zijn eigen klanten op de hoogte gebracht van het nieuws. De webwinkel laat verder weten dat er geen reden is om te denken dat iemand misbruik gemaakt heeft van de gelekte gegevens.

In totaal gaat het om de woonadressen van ongeveer 9000 verschillende verkopers op het platform. Het betreffen tweedehandsverkopers, die spullen als boeken, cd’s en dvd’s aanbieden. Tussen 15 juni en 8 juli waren de gegevens voor iedereen inzichtelijk, mits er gebruikgemaakt werd van de Bol.com-app. Dit adres krijg je normaliter te zien wanneer je daadwerkelijk iets gekocht hebt, omdat het ook vaak dienstdoet als een retouradres.

Technische fout bij Bol.com

In de bijna vier weken dat de adressen door derden te zien waren, zijn ze ongeveer 2,5 keer bekeken door mensen die niets met de verkoper te maken hadden. In een e-mail aan de verkopers laat het platform weten dat Bol.com “de privacy en het beschermen van persoonsgegevens van onze klanten en verkopers uiterst serieus” nemen, waardoor het “betreurenswaardig” is dat dit kon gebeuren.

De woordvoerder laat tegenover RTL Nieuws weten dat dit komt vanwege een technische fout in het systeem. Het ging ergens mis bij het splitsen zakelijke en particuliere verkopers. Bij zakelijke verkopers zijn we verplicht de contactgegevens te publiceren. Bij particuliere verkopers is dat uiteraard niet de bedoeling”, aldus de woordvoerder tegenover de publicatie.

Niet alleen zijn de verkopers op de hoogte gebracht, ook het de online winkelketen zijn excuus aangeboden.

Het is overigens niet de eerste keer dat Bol.com persoonsgegevens lekt. Eind vorig jaar lekten ook al de gegevens van ongeveer tienduizend klanten in België en Nederland. Zij hadden online speelgoed gekocht bij Toppie Speelgoed. Die speelgoedwinkel is een externe partner van de online retailer.

Reageer op artikel:
Boek verkocht op Bol.com? Dan kan je woonadres zijn gelekt!
Sluiten