Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 22 juli 2020

Apple onthult hyper ambitieuze groene plannen voor de toekomst

Apple is een innovatief bedrijf dat op alle fronten voorop wil lopen. Niet alleen als het gaat om producten, maar ook om de natuur. Volgens Apple moeten we echt zuiniger zijn met de planeet. Daarom wil het bedrijf dat de supply chain en alle producten vanaf 2030 volledig klimaatneutraal zijn. Hoe ze dat gaan doen onthulde Apple deze week.

Het doel om binnen tien jaar 100% klimaatneutraal te zijn is behoorlijk ambitieus. De meeste bedrijven die hun ecologische voetafdruk drastisch willen verkleinen gaan ook voor volledig klimaatneutraal, maar denken dit doel pas in 2050 te gaan halen. Apple vindt dit te lang duren en wil in 2030 al helemaal om zijn. Sommige afdelingen van het bedrijf zijn al volledig klimaatneutraal.

Apple gaat voor volledig klimaatneutraal

Toch ligt de grootste uitdaging bij de supply chain en de producten. Het produceren en transporteren van smartphones, tablets en meer kost enorm veel energie. Om dit volledig klimaatneutraal te kunnen doen, is een enorme uitdaging. Toch loopt Apple niet weg voor hun verantwoordelijkheid en onthullen ze nu hun Climate Roadmap.

Apple klimaatneutraal toekomst groen
Alle data centers van Apple draaien al sinds 2014 op hernieuwbare energie.

Apple wil door middel van innovatie hun ecologische voetafdruk verkleinen. Hierbij ligt de focus vooral op recycling. Zo heeft het bedrijf een nieuwe robot genaamd Dave. Deze is nog beter in staat is om de Taptic Engine van de iPhone uit elkaar te halen zodat belangrijke materialen opnieuw gebruikt kunnen worden. Dankzij dit soort ontwikkelingen heeft Apple, in de afgelopen 11 jaar, de hoeveelheid energie die nodig is om producten te maken met 73% weten terug te brengen.

Efficiënt en duurzaam

Daarnaast wil Apple nog efficiënter omgaan met energie. Dit geldt voor zowel de bedrijfspanden, als voor de gehele supply chain. Apple heeft hiervoor het Apple’s Supplier Energy Efficiency Program opgezet. Daarnaast is er een partnerschap aangegaan met het US-China Green Fund. Zij gaan 100 miljoen dollar investeren in energiebesparende projecten voor leveranciers van Apple.

En alle de energie die gebruikt wordt, moet duurzaam zijn. Dit is grotendeels al het geval, maar er gaan nieuwe projecten gestart worden om nog meer schone energie te genereren. Op dit moment komt 80% van de duurzame energie die Apple gebruikt uit projecten die ze zelf gestart zijn. Dit gaat alleen nog maar meer worden. Zo gaat Apple één van de grootste zonneparken opzetten in Scandinavië.

Apple klimaatneutraal toekomst groen
Apple investeert in verschillende projecten.

Daarnaast zijn er ook interessante ontwikkelingen in het productieproces. Zo steunt Apple twee van hun leveranciers die werken aan een klimaatneutrale manier om aluminium om te smelten. Dit loopt zeer voorspoedig. Zo kondigde Apple deze week aan dat het eerste ‘low carbon aluminum’ gebruikt gaat worden in de productie van de 16-inch MacBook Pro.

Wat consumenten gaan werken

Naast het verlagen van de uitstoot van CO2, investeert Apple ook in het schoonmaken van onze lucht. Zo kondigt het bedrijf aan dat ze een fonds hebben opgezet. Het geld dat hierin zit wordt gebruikt om te investeren in het herstellen en beschermen van bossen en ecosystemen. Deze spelen een belangrijke rol in het schoonhouden van onze lucht.

Dit zijn allemaal maatregelen waar je als consument waarschijnlijk weinig van gaat merken. Toch is er een kans dat Apple in de toekomst ook dingen gaat veranderen die wel voor ons voelbaar zijn. Zo worden de geruchten steeds sterker dat Apple gaat stoppen met het meeleveren van een oplader. Meer daarover lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple onthult hyper ambitieuze groene plannen voor de toekomst
Sluiten