Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 17 juli 2020

Apple stopt met gebruik beladen termen zoals “blacklist”

In het kielzog van de Black Lives Matter-beweging heeft Apple besloten te stoppen met het gebruik van bepaalde beladen termen. Woorden als “blacklist” kunnen tegenwoordig als aanstootgevend worden beschouwd en zijn niet voldoende inclusief. Ze worden uit Apple’s documentatie, bestanden en ontwikkelingstools geschrapt.

Om de verandering aan te geven, heeft Apple zijn stijlgids bijgewerkt. Dit naslagwerk toont precies hoe bepaalde woorden, namen en merken in het Apple-ecosysteem geschreven moeten worden. Een handig hulpmiddel voor ontwikkelaars. Ook andere ­bedrijven zijn hier volop mee bezig, in sommige gevallen al enkele jaren.

“Blacklist” en “slave” op de uitsluitingslijst

De termen “whitelist” en “blacklist” zullen niet langer door Apple worden gebruikt. Het bedrijf uit Cupertino geeft nu officieel de voorkeur aan nieuwe terminologie, zoals “allow list” en “deny list”. Ontwikkelaars wordt geadviseerd vanaf nu hetzelfde te doen.

Dit geldt ook voor de termen “master” en “slave” die in de informatica veel worden gebruikt wanneer er een afhankelijkheidsverhouding is tussen twee apparaten of processen. Apple stelt voor om in plaats daarvan de woorden “primary” en “secondary” te gebruiken. Of “host” en “client”, of “primary” en “replica”. Als een van deze twee woorden al in code is opgenomen, stelt Apple voor om deze te behouden. In documentatie en andere teksten ziet het echter graag dat een van de meer inclusieve alternatieven wordt gebruikt.

Apple Style Guide 001
De Apple stijlgids is in de iBooks Store te vinden – Klik/tap voor groter.

Ten slotte is er nog het bijvoeglijk naamwoord “zwart”, waarvan Apple schrijft dat het een hoofdletter nodig heeft wanneer het wordt gebruikt voor een etnische beschrijving of om een ​​culturele identiteit aan te duiden. Eerder gaf het bedrijf al het advies om in teksten namen en achternamen te gebruiken die een verschillende en gevarieerde oorsprong hebben. “Bedenk dat mensen van over de hele wereld Apple-producten gebruiken. Vermijd culturele vooroordelen en stereotypen”, staat in de stijlgids.

Python was voorloper

Apple is niet het eerste bedrijf dat bepaalde termen in de ban doet. GitHub, de dienst voor het hosten en delen van broncode (van Microsoft) roept ook op om met name de master-en-slave-terminologie te schrappen. Enkele dagen geleden kondigde ook het team achter de Linux-kernel aan neutralere terminologie te gaan gebruiken.

Deze beweging kwam snel op gang na de demonstraties in Amerika rondom de dood van George Floyd, maar programmeertaal Python was de absolute voorloper. In 2018 wijdde Vice al een artikel aan de verdwijning van het duo “master en slave” bij de programmeertaal en de controverse die volgde. Sommigen zijn van mening dat deze initiatieven belachelijk zijn. Ze zien liever dat er goed onderscheid gemaakt wordt aan de hand van de context waarin termen zoals “blaklist” en “slave” worden gebruikt. In de muziek wordt bijvoorbeeld ook vaak over een “master” gesproken om het bestand met de definitieve opname aan te duiden.

Los Angeles is overigens al het langst woke. Al in 2003 besloot de Amerikaanse stad niet langer software te accepteren waarin de woorden “master” en “slave” gebruikt werden.

Reageer op artikel:
Apple stopt met gebruik beladen termen zoals “blacklist”
Sluiten