Apple stopt met gebruik beladen termen zoals “blacklist”

Door: Raymon Mens - 77 reacties
(Afbeelding: Pexels)

In het kielzog van de Black Lives Matter-beweging heeft Apple besloten te stoppen met het gebruik van bepaalde beladen termen. Woorden als “blacklist” kunnen tegenwoordig als aanstootgevend worden beschouwd en zijn niet voldoende inclusief. Ze worden uit Apple’s documentatie, bestanden en ontwikkelingstools geschrapt.

Om de verandering aan te geven, heeft Apple zijn stijlgids bijgewerkt. Dit naslagwerk toont precies hoe bepaalde woorden, namen en merken in het Apple-ecosysteem geschreven moeten worden. Een handig hulpmiddel voor ontwikkelaars. Ook andere ­bedrijven zijn hier volop mee bezig, in sommige gevallen al enkele jaren.

“Blacklist” en “slave” op de uitsluitingslijst

De termen “whitelist” en “blacklist” zullen niet langer door Apple worden gebruikt. Het bedrijf uit Cupertino geeft nu officieel de voorkeur aan nieuwe terminologie, zoals “allow list” en “deny list”. Ontwikkelaars wordt geadviseerd vanaf nu hetzelfde te doen.

Dit geldt ook voor de termen “master” en “slave” die in de informatica veel worden gebruikt wanneer er een afhankelijkheidsverhouding is tussen twee apparaten of processen. Apple stelt voor om in plaats daarvan de woorden “primary” en “secondary” te gebruiken. Of “host” en “client”, of “primary” en “replica”. Als een van deze twee woorden al in code is opgenomen, stelt Apple voor om deze te behouden. In documentatie en andere teksten ziet het echter graag dat een van de meer inclusieve alternatieven wordt gebruikt.

Apple Style Guide 001
De Apple stijlgids is in de iBooks Store te vinden – Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Ten slotte is er nog het bijvoeglijk naamwoord “zwart”, waarvan Apple schrijft dat het een hoofdletter nodig heeft wanneer het wordt gebruikt voor een etnische beschrijving of om een ​​culturele identiteit aan te duiden. Eerder gaf het bedrijf al het advies om in teksten namen en achternamen te gebruiken die een verschillende en gevarieerde oorsprong hebben. “Bedenk dat mensen van over de hele wereld Apple-producten gebruiken. Vermijd culturele vooroordelen en stereotypen”, staat in de stijlgids.

Python was voorloper

Apple is niet het eerste bedrijf dat bepaalde termen in de ban doet. GitHub, de dienst voor het hosten en delen van broncode (van Microsoft) roept ook op om met name de master-en-slave-terminologie te schrappen. Enkele dagen geleden kondigde ook het team achter de Linux-kernel aan neutralere terminologie te gaan gebruiken.

Deze beweging kwam snel op gang na de demonstraties in Amerika rondom de dood van George Floyd, maar programmeertaal Python was de absolute voorloper. In 2018 wijdde Vice al een artikel aan de verdwijning van het duo “master en slave” bij de programmeertaal en de controverse die volgde. Sommigen zijn van mening dat deze initiatieven belachelijk zijn. Ze zien liever dat er goed onderscheid gemaakt wordt aan de hand van de context waarin termen zoals “blaklist” en “slave” worden gebruikt. In de muziek wordt bijvoorbeeld ook vaak over een “master” gesproken om het bestand met de definitieve opname aan te duiden.

Los Angeles is overigens al het langst woke. Al in 2003 besloot de Amerikaanse stad niet langer software te accepteren waarin de woorden “master” en “slave” gebruikt werden.

Reacties

77 reacties
 • Profielfoto
  Patrik

  Mag Darkmode wel blijven?? 🙈

 • Profielfoto
  Koezel

  Het moet niet gekker worden.  Je moet toch wel een flinke kronkel in je hoofd hebben wil je al die woorden associeren met racisme. Waar eindigt dit?

 • Profielfoto
  Frans

  Tjonge, jonge, slaan we niet helemaal door nu? ‘Master’ en ‘Slave’ hebben in deze context niets met discriminatie te maken, het slaat niet eens op personen! Hetzelfde geldt voor ‘blacklist’ en ‘whitelist’. Mogen we straks ook niet meer spreken van ‘zwarte cijfers’, ‘rode cijfers’, een ‘blanco vel’ of een ‘zwarte bladzijde’?

  Begrijp me niet verkeerd, ik vind het verschrikkelijk dat mensen gediscrimineerd worden, om wat voor reden dan ook, maar dat gaan we niet oplossen door totaal ongerelateerd woorden  uit onze taal te verbannen.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Wat een waanzin allemaal. Slaat helemaal nergens op Apple. #sociaalwenselijkgedrag

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Belachelijk dit.

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  Man man man. Vroeger profileerde Apple zich als rebels. Tegenwoordig zijn ze het allerbraafste (en saaiste) jongetje van de klas.

 • Profielfoto
  Apple Sap

  Net vanavond nog een ‘slave’-disk aangesloten. Werkt als een trein

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Frans op 17 juli 2020 22:57
  Tjonge, jonge, slaan we niet helemaal door nu? ‘Master’ en ‘Slave’ hebben in deze context niets met discriminatie te maken, het slaat niet eens op personen! Hetzelfde geldt voor ‘blacklist’ en ‘whitelist’. Mogen we straks ook niet meer spreken van ‘zwarte cijfers’, ‘rode cijfers’, een ‘blanco vel’ of een ‘zwarte bladzijde’?

  Begrijp me niet verkeerd, ik vind het verschrikkelijk dat mensen gediscrimineerd worden, om wat voor reden dan ook, maar dat gaan we niet oplossen door totaal ongerelateerd woorden  uit onze taal te verbannen.

  Het gaat niet om de inhoudelijke (technische) betekenis, maar waarom ooit voor de benaming ‘master’ ‘slave’ is gekozen.

  Vermoedelijk om de vergelijking met meesters en de slaven. Een ingebakken cultuur fenomeen dat uitgebakken moet worden.

   

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  “Vermoedelijk” alleen in de geest van een ziek persoon

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  “Uitgebakken moet worden” volgens wie dan? “Vermoedelijk” dezelfde zieke personen….

 • Profielfoto
  Durendal

  Koezel op 17 juli 2020 22:47
  Het moet niet gekker worden.  Je moet toch wel een flinke kronkel in je hoofd hebben wil je al die woorden associeren met racisme. Waar eindigt dit?

  Je zou ook kunnen zeggen dat je een flinke kronkel in je hoofd moet hebben om ‘al die woorden’ te bedenken en als ‘normaal’ te beschouwen…

   

 • Profielfoto
  Durendal

  Ik vooronderstel dat de negatieve commentaren hier vooral komen van bleekscheten en kaaskoppen die zich dermate superieur voelen dat ze zelfs menen dat ze voor de slachtoffers kunnen bepalen of die ergens aanstoot aan mogen nemen.

  En waarschijnlijk stemmen ze op Blonde Geert of Jerry Bidet.

 • Profielfoto
  Gielius

  Durendal op 18 juli 2020 09:15

  Koezel op 17 juli 2020 22:47
  Het moet niet gekker worden.  Je moet toch wel een flinke kronkel in je hoofd hebben wil je al die woorden associeren met racisme. Waar eindigt dit?

  Je zou ook kunnen zeggen dat je een flinke kronkel in je hoofd moet hebben om ‘al die woorden’ te bedenken en als ‘normaal’ te beschouwen…

   

  Hear hear!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  ‘Bleekscheten en kaaskoppen’ mogen alleen nog maar op handen en voeten door het stof en zich verontschuldigen, voor verleden, heden en toekomst.

  En boeten voor onze zonden tot in de eeuwigheid.

  (Gauw nog even een paar afleveringen ‘Soap’ kijken, voordat die allemaal verwijderd worden. Waarin Zwarte bediende Benson zowel de Witte als Zwarte cultuur behoorlijk hard op de korrel neemt. (Zie je wat ik daar deed met hoofdletters?)).

 • Profielfoto
  Di May

  Ik vermoed dat de meeste mensen
  verre van  racistische connotaties hebben
  bij het gebruik van dergelijke ‘beladen’ termen.

  Waarom dat nu dan wel zo gevoelig ligt ?

  Ik denk dat dit in de eerste plaats
  een Amerikaans probleem is.

  In ieder geval is het een zoveelste overreactie.
  Zoals bvb de reactie van de BBC op Fawlty Tower.
  Niettemin met alle begrip erover.

  Eerlijk gezegd ?

  De Zwarte Piet uit mijn kinderjaren ?
  Nooit vereenzelvigd met een zwarte medemens …

   

 • Profielfoto
  Frans

  Durendal op 18 juli 2020 09:29
  Ik vooronderstel dat de negatieve commentaren hier vooral komen van bleekscheten en kaaskoppen die zich dermate superieur voelen dat ze zelfs menen dat ze voor de slachtoffers kunnen bepalen of die ergens aanstoot aan mogen nemen.

  En waarschijnlijk stemmen ze op Blonde Geert of Jerry Bidet.

  Dat vooronderstellen en etiketteren van mensen en groepen is precies het probleem dat uitgebannen moet worden.

  Als iedereen daar nu eens mee zou stoppen en onze samenleving zou benaderen vanuit de gedachte dat we allemaal gelijkwaardig zijn en dat we met onze diversiteit samen meer kunnen bereiken als we elkaar met respect benaderen en behandelen, zou dat geen mooi begin zijn van een betere samenleving?

 • Profielfoto
  morwatz

  Durendal op 18 juli 2020 09:29
  Ik vooronderstel dat de negatieve commentaren hier vooral komen van bleekscheten en kaaskoppen die zich dermate superieur voelen dat ze zelfs menen dat ze voor de slachtoffers kunnen bepalen of die ergens aanstoot aan mogen nemen.

  En waarschijnlijk stemmen ze op Blonde Geert of Jerry Bidet.

  Als jij nu even snel opflikkerd naar joop.nl, zak.

 • Profielfoto
  mhoeve

  Net het 2e seizoen van de bekende TV-serie “The Blacklist” op Blu-ray gezien. Gaan ze daarvan de naam nu ook veranderen? Echt, een aantal mensen (en vooral aan de andere kant van de oceaan) is compleet doorgeslagen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Frans op 18 juli 2020 10:33
   
  Dat vooronderstellen en etiketteren van mensen en groepen is precies het probleem dat uitgebannen moet worden.
  Als iedereen daar nu eens mee zou stoppen en onze samenleving zou benaderen vanuit de gedachte dat we allemaal gelijkwaardig zijn…

  Dat zou mooi zijn, en zo zou het moeten zijn. Het probleem is nu een beetje dat ‘Wit’ op voorhand fout is. Wit is het kamp dat alle ellende van de wereld heeft veroorzaakt. En dat nu met alle macht van de wereld (waarmee ze feitelijk dezelfde fout maken als die ze proberen te corrigeren) probeert recht te trekken.

  We hoeven niet met terugwerkende kracht alles te veranderen. Geschiedenis is geschiedenis. Jij en ik hebben geen moer te maken met de ideeën die onze voorouders er op na hielden, laat staan dat we ons daar voor moeten verantwoorden. Jij en ik gaan gewoon met elkaar om als mensen. Welk ras of gender dat dan ook moge zijn.

  Als we met zijn allen in een stuiptrekking proberen de wereld vrij te maken van elke verwijzing naar ras of gender die een mogelijke pijnlijke reactie zou kunnen veroorzaken, gaan we onszelf steeds vaker voorhouden dat er verschillen ZIJN. Waar je anders zelfs niet vaag over nagedacht zou hebben. Ofwel het tegenovergestelde wordt bereikt van wat je zou willen bereiken; een wereld waarin iedereen gelijk is.

 • Profielfoto
  Koezel

  @Durendal.

  Ik ben gekleurd!

  En jouw reacties zijn toch wel triest. Wie discrimineert hier?

 • Profielfoto
  Bonte

  Het volgende is het bannen van mannelijk en vrouwelijk in de elektriciteit, dat stopcontact zou zichzelf wel eens anders kunnen identificeren.

 • Profielfoto
  donut

  Ik ben het eens met de mensen die tegen de cancel cultuur zijn…

  Het is onmogelijk en onwenselijk om 100% correct te zijn. Het is dood in de pot en draagt bij aan een ander type discriminatie. Het bemoeilijkt communicatie, het anders zijn.

  Wie heeft de waarheid in pacht? Facebook en Apple ? Of komen de waarden en normen uit Iran?

  De hele zwarte Piet discussie is ook veel te beladen gevoerd. Natuurlijk is onze taal gevormd in een verleden met andere normen en waarden. Deze woorden hebben nu echter een andere betekenis dan vroeger. Om ons bewust daarvan te maken is prima en ook om te kiezen voor nieuwe termen, maar op zich zijn woorden niet racistisch- het is hoe ze gebruikt worden.

  De racistische koren bij voetbal wedstrijden zijn verwerpelijk, ook al zijn die wellicht ook niet direct racistisch bedoeld, maar in eerste instantie bedoeld om  zo effectief mogelijk te stangen wat ook verwerpelijk is.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Google eens op slavernij en ashanti. Rapper Akwasie en Kick out zwarte Piet voorman Afriyie stammen beiden van die stam af. En juist deze Ashanti stam verkochten slaven lang voordat Columbus Amerika ontdekte (wat niet klopt maar dat is een ander verhaal). Dus met welk recht mogen dit soort mensen een standbeeld van Piet Hein bekladden (terwijl Hein juist tegen slavernij was!) of mogen ze een standbeeld van Columbus omver halen terwijl deze ontdekkingsreiziger die in eerste instantie dacht dat hij in India was aangeland (en daarom de inwoners indianen noemde) en al 270 jaar dood was toen in Amerika de slavernij begon.

   

  Niet alleen weten deze mafkezen de geschiedenis te verdraaien in hun voordeel maar ze denken dat ze dan ook nog eens onze geschiedenis mogen veranderen. Want noem nu eens één persoon uit die bewuste roerige zeehelden periode die perfect was? Die zijn er niet en dat geldt voor elke geschiedenis van elk land. Maar is dat een reden om die mensen alleen dáár op te beoordelen? Want niet perfect zijn betekend niet automatisch dat alles wat ze deden slecht was.

   

  Moeten we dan maar toestaan dat alle beelden straks weg zijn of alleen in een museum te zien zijn? Als je dat doet verdwijnen ze ook uit het collectieve geheugen en hebben deze ‘activisten’ juist het omgekeerde bereikt want dan weet straks niemand nog dat die zeeheld ook slechte dingen heeft gedaan omdat hij niet perfect was in een tijd die wij ons niet kunnen voorstellen.

   

  Maar niet alleen zien deze mafketels in alles racisme (terwijl de meeste niet eens de definitie hebben gelezen) maar geven wij er nog gehoor aan ook:

  Negerzoenen, Jodenkoeken, gapers, Efteling poppetjes van Afrikanen en Chinezen, kerstbomen, zwarte piet, en nog veel meer. Nergens kunnen die verdomde activisten nog positief naar kijken en zien ze in alles racisme of discriminatie alsof alles en iedereen met dat idee een kunstwerk maakt of term gebruikt. Laten ze oprotten met hun gezeik en een normaal leven beginnen want je krijgt maar één kans en die moet je niet gebruiken om anderen te vertellen wat goed of slecht is alleen maar omdat je je eigen gemoedsrust wil sussen vanwege je eigen voorouders die ook niet perfect waren.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Durendal op 18 juli 2020 09:15

  Koezel op 17 juli 2020 22:47
  Het moet niet gekker worden.  Je moet toch wel een flinke kronkel in je hoofd hebben wil je al die woorden associeren met racisme. Waar eindigt dit?

  Je zou ook kunnen zeggen dat je een flinke kronkel in je hoofd moet hebben om ‘al die woorden’ te bedenken en als ‘normaal’ te beschouwen…

   

  Het feit dat sommige woorden al heel lang bestaan maakt ze automatisch normaal. Want al die ‘foute’ woorden zijn niet zo gekozen met ‘racisme’ in het achterhoofd. Wat niet normaal is, is dat er dan vervolgens mensen zijn die er alleen het negatieve van inzien omdat dat hun levenswerk is geworden. Toen b.v. de lekkernij negerzoen op de markt verscheen was er niemand die daar aanstoot aan nam. In tegendeel: Het was populair in vele landen. En het oorspronkelijke gebakje dateert uit 1820 en toen was de slavernij nog niet helemaal verdwenen.

   

  Je hebt een kronkel in je hoofd als je dit soort namen racistisch vindt want je zou het eigenlijk als een compliment moeten zien vanwege het woord ‘zoen’ en niet vanwege het woord ‘neger’. Door dit soort malloten is nu het woord neger zogenaamd een scheldwoord terwijl het eerst de aanduiding van een ras was. Nu mogen ze van mij best het woord neger verwijderen maar hoe noem ik dat ras dan? Want “donker persoon’ of ‘gekleurd persoon’ dekt de lading niet.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  De meeste reacties hier maken duidelijk waarom. Probeer dat is te snappen.

  En ja, ik vindt het persoonlijk misschien ook onzin, maar wat maakt het uit om die termen te veranderen als het sommige mensen wel hindert?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  donut op 18 juli 2020 14:12
  De racistische koren bij voetbal wedstrijden zijn verwerpelijk, ook al zijn die wellicht ook niet direct racistisch bedoeld, maar in eerste instantie bedoeld om  zo effectief mogelijk te stangen wat ook verwerpelijk is.

  Over woorden gesproken: “stangen” is per definitie niet verwerpelijk. Het is een uiting om iets uit te lokken. Volkomen normaal bij ieder mens. Als dan vervolgens de zwarte speler in zo’n club zwaar beledigd is of zeer verontwaardigd en het veld afloopt omdat hij niet tegen een stootje kan is het doel bereikt. Net als bij pesten op school. Maar wordt er niet gereageerd en gaat de wedstrijd gewoon door dan is de lol voor de ‘stangers’ er snel af. Dus denk nu niet dat de fout maar bij één kant ligt want dat is nooit waar.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Pete.Z op 18 juli 2020 15:30
  De meeste reacties hier maken duidelijk waarom. Probeer dat is te snappen.

  En ja, ik vindt het persoonlijk misschien ook onzin, maar wat maakt het uit om die termen te veranderen als het sommige mensen wel hindert?

  Leuk dat je zegt “sommige” want in een democratie laten we ons niet leiden of de les lezen door ‘sommige’ maar dat gebeurd nu dus wel.

 • Profielfoto
  Siri

  Is dit nou een Apple forum/nieuwssite of een Facebook groep waar iedereen even zijn mening moet door duwen? Ik kom hier voor m’n rust…

 • Profielfoto
  pruus

  Ik hoop dat ze ook geen zwarte of witte telefoon meer uitbrengen. Bah. Wat een discriminatie.

 • Profielfoto
  Sannetju

  Ik wilde net een leuk oud tafeltje zwart schilderen .. is dat zwart schilderen van mijn balkon tafeltje eigelijk wel toegestaan?

 • Profielfoto
  xaddict

  Goed initiatief. Woorden maken taal en taal maakt cultuur. Om de cultuur te veranderen moet je dus beginnen bij de woorden.

 • Profielfoto
  Sannetju

  @xaddict Erg gevaarlijk om cultuur te dwingen te veranderen…

 • Profielfoto
  Sannetju

  Jakkes!!! De snelweg is ook zwart!!!! en dat valt me nu pas op …😷

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Iets te veel dom volk hier…

  Koezel op 18 juli 2020 11:35
  @Durendal.

  Ik ben gekleurd!

  En jouw reacties zijn toch wel triest. Wie discrimineert hier?

  Ik ben bruin!?!?!!!

  Who cares. Dat is nou juist het punt. Jouw huidskleur doet niet ter zake in een discussie.

  Moet je vooral blijven roepen, misschien krijg je dan voorrang.

 • Profielfoto
  Koezel

  @ Tee Loo.

  Ik reageer daarmee op wat Durendal zegt. Want dat klopt niet. En dan mag ik dat toch weerleggen?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Sannetju op 18 juli 2020 16:15
  Ik wilde net een leuk oud tafeltje zwart schilderen .. is dat zwart schilderen van mijn balkon tafeltje eigelijk wel toegestaan?

  Ja hoor, alleen appelgroen kan een probleem zijn:

  https://nos.nl/artikel/2340756-vrouw-uit-den-helder-moet-appelgroene-kleur-van-huis-verwijderen.html

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het is eigenlijk gewoon van de gekke dat men een woord als blacklist ‘beladen’ zou vinden. Agentschappen voor de burgerluchtvaart gebruiken de term al jaren voor onbetrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Moet dat dan “gekleurde lijst” worden? Je kunt ook overdrijven he? Alsmaar toegeven aan dit soort ongefundeerde onzin kost meer dan alleen maar geld. Het is juist een vorm van discriminatie als je alles wat ook maar een beetje gelinkt kan worden met iets onplezierig uit de geschiedenis verboden wordt door het alleen in die context te zien.

  En laten ze dan als het perse moet consequent zijn en ook de term ‘whitepaper’ verbieden ook al betekent dat slechts ‘een uitleg over een complex onderwerp’. (Hemeltje lief ik word niet goed hiervan…)

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Tee Loo op 18 juli 2020 00:33

  Frans op 17 juli 2020 22:57
  Tjonge, jonge, slaan we niet helemaal door nu? ‘Master’ en ‘Slave’ hebben in deze context niets met discriminatie te maken, het slaat niet eens op personen! Hetzelfde geldt voor ‘blacklist’ en ‘whitelist’. Mogen we straks ook niet meer spreken van ‘zwarte cijfers’, ‘rode cijfers’, een ‘blanco vel’ of een ‘zwarte bladzijde’?

  Begrijp me niet verkeerd, ik vind het verschrikkelijk dat mensen gediscrimineerd worden, om wat voor reden dan ook, maar dat gaan we niet oplossen door totaal ongerelateerd woorden  uit onze taal te verbannen.

  Het gaat niet om de inhoudelijke (technische) betekenis, maar waarom ooit voor de benaming ‘master’ ‘slave’ is gekozen.

  Vermoedelijk om de vergelijking met meesters en de slaven. Een ingebakken cultuur fenomeen dat uitgebakken moet worden.

   

  Dus jij denkt echt dat de technici die hier ooit mee bezig waren aan slavernij dachten? Dan heb ik medelijden met je hoor.

  Dan heb je net zo’n one-track mind als degene die dus overal slavernij zien en niet begrijpen wat het technisch gesproken inhoudt. Zullen we dan ook maar gelijk de audio term “master recording” in de ban doen? Het maakt juist heel veel uit wat de term technisch gesproken betekent om in te zien dat het woord volkomen onschuldig is.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  ik vind het allemaal wel erg vermakelijk. Hoe harder men schreeuwt dat er een andere kant is, hoe harder men zichzelf op de kaart zet. Het meest debiele in deze zwakzinnige zwart/wit discussie men toch over het hoofd ziet dat er nog wat meer zogenaamde anderszijnden volledig aan de kant worden geschoffeld

 • Profielfoto
  polansky

  Vandaag nog naar de Zwarte Markt geweest.

  Ongelooflijk wat ze daar allemaal verkopen. Zo heb ik een wit en een zwart hoesje gekocht. Had nog wat witgewassen zwartgeld over.

   

 • Profielfoto
  polansky

  Het is allemaal behoorlijk hypocriet.In plaats van naar de toekomst te kijken, wordt alleen het verleden aangehaald.. Door het verleden te wissen wordt de toekomst echt niet beter!

 • Profielfoto
  hansz

  polansky op 18 juli 2020 18:15
  Vandaag nog naar de Zwarte Markt geweest.

  Ongelooflijk wat ze daar allemaal verkopen. Zo heb ik een wit en een zwart hoesje gekocht. Had nog wat witgewassen zwartgeld over.

  Zal binnenkort dan ook wel “Gekleurde Markt” gaan heten. Je zou er toch bijna van gaan discrimineren.

   

 • Profielfoto
  mmww

  Slaat behoorlijk door allemaal! Kaaskop mag nog wel!?

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Ik weet nog wel wat termen die dan geschrapt moeten worden:

  whitelist, whiteboard, black is beautiful, black night, brown sugar, black beauty, white power, black power, ruwe bolster blanke pit, wit voetje halen, zwarte markt, vergeeld, zwarte drop, etc.

  Ook ik vind dat Apple hiermee de verkeerde weg is ingeslagen ☹️

 • Profielfoto
  csteelooper

  polansky op 18 juli 2020 18:21
  (…) Door het verleden te wissen wordt de toekomst echt niet beter!

  Sterker nog: door het verleden uit te wissen is men gedoemd tot het herhalen van in het verleden gemaakte fouten… Nieuwe generaties kunnen immers niet meer leren van deze fouten. Ik ben sowieso van mening dat men niet met de huidige ‘bril’ naar het verleden moet kijken. Wat toen plaatsvond, vond in een bepaalde tijdsgeest plaats en kan niet zomaar naar het nu getrokken worden en door deze bril bekeken worden. Natuurlijk kan je wel excuses aanbieden voor aangedaan leed (en dat moet in de meeste gevallen (slavernij, etc…) ook), maar dat wil niet zeggen dat je de sporen ervan moet uitwissen alsof het nooit ís gebeurd. Dat is juist heel gevaarlijk…

  Los daarvan is het echt absurd dat Apple (en naar alle waarschijnlijkheid straks ook andere techbedrijven) dit soort terminologie gaan aanpassen. De bewoordingen hebben in deze context absoluut níets met mensen van welk ras of welke (geloofs)overtuiging dan ook te maken. Dat geldt voor master en slave, maar al helemáál voor blacklist en whitelist… Straks mogen de kléuren zwart en wit nog niet meer gebruikt worden. Dan heeft OMT toch echt een probleem… En wat doen we dan met iets alledaags als papier?

 • Profielfoto
  Betatester

  @sannetju, de snelweg is niet alleen zwart, maar er wordt ook nog eens met witte strepen aangegeven waar je wel of niet mag reiden. Dat is weer de overheersing van de witte over de zwarte.

 • Profielfoto
  Betatester

  @sannetju, over je tafeltje dat je zwart wil verven, dat mag uiteraard alleen maar als hij maar twee staanders heeft. Anders zou het nog opgevat kunnen worden als een knielende zwarten voor een blanke. Dat is niet iets wat je wil uitdragen uiteraard.

 • Profielfoto
  Jrn.-

  Grappig, hoe veel OMT lezers er hier voor kiezen om zich niet in te willen leven in anderen en niet verder te kijken dan hun (onbewust) racistische neus lang is; empathie en zelfreflectie. In plaats daar van afgeven op mensen die dit wel doen én de mensen die hier steeds mee geconfronteerd worden.

 • Profielfoto
  penseel

  En Black Box?

 • Profielfoto
  dolfke

  Belachelijk !!!

  En niemand rept met een woord dat diene Floyd eigenlijk een gevaarlijk zware krimineel was …

 • Profielfoto
  Durendal

  Puur linguïstisch bezien is het ook al een uitstekend idee om worden zoals ‘black list’ te vervangen. Dergelijke lijsten zijn namelijk geenszins zwart en degenen die er op staan ook al niet per definitie. ‘Ban list’ is daarom veel beter, want dat dekt in elk geval de lading.

  Het is overigens wel aardig om eens te kijken hoe het zit met de etymologie van de tegengestelde woorden ‘zwart’ en ‘wit’.

  In de westerse talen wordt ‘zwart’ traditioneel geassocieerd met ‘donker’ en ‘duisternis’. Daar was (en is) men bang van, en dus ook van mensen met een donkere huidskleur. (“You kill what you fear”).

  ‘Wit’ daarentegen, wordt geassocieerd met ‘licht’ en dat is voor velen minder beangstigend.

  In romaanse talen is het woord voor ‘links’ overigens vaak verwant (of gelijk) aan het woord voor ‘griezelig’ of ‘mysterieus’ (Italiaans: ‘sinistro’).

  Het kan derhalve nauwelijks toeval zijn dat discriminerende witte mensen vaak ook anti-links zijn…

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Die hele discussie is wel weg zwart-wit

 • Profielfoto
  donut

  Zo zie je maar weer;  Zelfs de zon discrimineert!

  Is zwarte kat nog toegestaan ?

  Durendal op 19 juli 2020 14:43

   

  In de westerse talen wordt ‘zwart’ traditioneel geassocieerd met ‘donker’ en ‘duisternis’. Daar was (en is) men bang van, en dus ook van mensen met een donkere huidskleur. (“You kill what you fear”).

  ‘Wit’ daarentegen, wordt geassocieerd met ‘licht’ en dat is voor velen minder beangstigend.

   

   

   

 • Profielfoto
  Patrik

  Durendal op 18 juli 2020
  Ik vooronderstel dat de negatieve commentaren hier vooral komen van bleekscheten en kaaskoppen die zich dermate superieur voelen dat ze zelfs menen dat ze voor de slachtoffers kunnen bepalen of die ergens aanstoot aan mogen nemen.

  En waarschijnlijk stemmen ze op Blonde Geert of Jerry Bidet.

  Ja en wat is er mis als er op 1 van die 2 heren wordt gestemd. Ze kunnen ook stoppen met in hun slachtofferrol te blijven hangen 🤷🏻‍♂️. Altijd zullen ze iets vinden wat aan het slavenverleden kleeft. Maar grote Amerikaanse bedrijven zijn daar zo gevoelig voor allemaal. BLM is gewoon een terroristische organisatie in de VS. Bah. Ik ben tegen racisme, maar ik kots van die BLM organisatie.

 • Profielfoto
  Betatester

  @durendal, wie geeft jou het recht om ons uit te schelden door ons kaaskoppen en bleekscheten te noemen?Dat is namelijk net zo discriminerend als zwart en neger.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Ik drink mijn koffie zwart. Oeps!

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Zwartrijden mag ook al niet meer

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Ik draag zwartjes aan mijn voeten

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Nogal zwartgallig allemaal

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Ik mag ook al niet meer naar het Zwarte Woud

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Schwarzwalder Kirschtorte staat nu ook op de zwarte lijst

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Black Panther wordt uit de bioscopen gehaald. Heet nu Colored Panther.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Black Lives Matter mag.ook niet meer. Heet nu LBGTJWT Lives Matter.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  “Dark Roast” heet nu “Intense insult”

 • Profielfoto
  Soulshaker

  En zwart geld ?  Ja dat bestaat ook niet meer:-)

 • Profielfoto
  Ruwepit

  aartjan.nl/blog op 19 juli 2020 18:13
  Black Lives Matter mag.ook niet meer. Heet nu LBGTJWT Lives Matter.

  Met BLM waren ze mij al helemaal kwijt in de discussie.

  All lives Matter of wellicht All Color Matter had waarschijnlijk wat meer lading gedekt. Ik heb altijd geleerd de verbinding/gedragenheid  te zoeken/creeeren en dit heeft over het algemeen altijd tot resultaat geleid. Ik zie nu alleen maar de afstand vergroot worden…

 • Profielfoto
  maconly

  Frans op 18 juli 2020 10:33

  Durendal op 18 juli 2020 09:29
  Ik vooronderstel dat de negatieve commentaren hier vooral komen van bleekscheten en kaaskoppen die zich dermate superieur voelen dat ze zelfs menen dat ze voor de slachtoffers kunnen bepalen of die ergens aanstoot aan mogen nemen.

  En waarschijnlijk stemmen ze op Blonde Geert of Jerry Bidet.

  Dat vooronderstellen en etiketteren van mensen en groepen is precies het probleem dat uitgebannen moet worden.

  Als iedereen daar nu eens mee zou stoppen en onze samenleving zou benaderen vanuit de gedachte dat we allemaal gelijkwaardig zijn en dat we met onze diversiteit samen meer kunnen bereiken als we elkaar met respect benaderen en behandelen, zou dat geen mooi begin zijn van een betere samenleving?

  Blm is een marxistische club gestoorden die wraak willen op blanken.

  aangewakkerd door een policor gestoorde media.

  Eergisteren bij de bakker bestelde een getint persoon 4 moorkoppen en hij complimenteerde de bakker dat hij niet meeging in de waanzin.

  racisme is niet iets wits.

 • Profielfoto
  maconly

  Apple kan beter stoppen met belastingontwijking en met moderne slavernij in China.

  hypocriet.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Echt, dit soort geneuzel gaat juist discriminatie en racisme in de hand werken. Ik ben er inmiddels al wel helemaal klaar mee.

  Code rood mag straks ook niet meer want dat wordt dan geassocieerd met mensen met rood haar of mensen die te lang in de zon hebben gezeten. Nee ik zeg dan niet verbrand want dat wordt dan weer geassocieerd met mensen met brandwonden…………

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @Durendal: Ik neig daar steeds meer naar. En waarom negatief? Het zijn ook gewoon meningen van mensen. Wie bepaald of die meningen negatief zijn? Jij???

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  “In romaanse talen is het woord voor ‘links’ overigens vaak verwant (of gelijk) aan het woord voor ‘griezelig’ of ‘mysterieus’ (Italiaans: ‘sinistro’).

  Het kan derhalve nauwelijks toeval zijn dat discriminerende witte mensen vaak ook anti-links zijn…”

  Dus dat wordt straks nog een hele kluif om iemand die de weg kwijt is, zoals jij, de weg te wijzen……

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Jrn.- op 19 juli 2020 10:08
  Grappig, hoe veel OMT lezers er hier voor kiezen om zich niet in te willen leven in anderen en niet verder te kijken dan hun (onbewust) racistische neus lang is…

  Daar is niets grappigs aan. En je inleven in anderen en alsnog deze onzin verwerpen kan prima naast elkaar bestaan.

   

 • Profielfoto
  Rolf

  De idiotie. Grenzeloos. Ongelofelijk.

 • Profielfoto
  MacMartino

  Vandaag hebben ze van de neergestorte helikopter de zwarte doos gevonden. Ik denk dat defensie aangeklaagd moet worden voor dat taalgebruik. Pfff.

 • Profielfoto
  mhoeve

  Shit, natuurlijk ook geen Black Friday meer in november…

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Jrn.- op 19 juli 2020 10:08
  Grappig, hoe veel OMT lezers er hier voor kiezen om zich niet in te willen leven in anderen en niet verder te kijken dan hun (onbewust) racistische neus lang is; empathie en zelfreflectie. In plaats daar van afgeven op mensen die dit wel doen én de mensen die hier steeds mee geconfronteerd worden.

  Draai het eens om (want dat kan altijd).

  De mensen die demonstreren tegen racisme doen ook niet aan zelfreflectie. Lees mijn eerste bericht eens (18 juli 2020 14:14) want slavernij bestond in Afrika al ±150 jaar voordat Columbus Amerika ontdekte. En Afrika, is dat niet dat continent met allemaal zwartjes?. Ik kan mij best inleven in wat het moet zijn geweest om een slaaf te zijn en dat kwam vooral door de TV serie ‘Roots’ (hoe toepasselijk is die titel!)

  Waar ik mij niet in kan inleven is dat men nu in alles wat ook maar een beetje verkeerd begrepen zou kunnen worden slavernij, racisme of discriminatie in ziet zodat verder doodnormale woorden vervangen moeten worden door iets dat volkomen onlogisch klinkt en bij lange na de lading niet dekt. Op die manier veranderd de taal in iets wat een baby gebrabbeld zou kunnen hebben.

  Mensen die constant ‘geraakt’ worden door alledaagse dingen omdat ze dan aan hun verleden moeten denken zouden eens in therapie moeten gaan zodat ze een normaal leven kunnen leiden en naar de toekomst kunnen kijken, de zelfde toekomst die ze nu voor anderen aan het verzieken zijn want hoe meer ze schreeuwen dat iets racisme is hoe groter de weerstand wordt tegen deze mensen want ze ontwrichten de maatschappij!

   

  En dan nog even iets over ‘politie geweld’

  Dat krijg je of je nu blank of zwart bent alleen als je je hevig verzet. De vraag is dan ineens niet meer waarom een video erg vaak een zwart persoon laat zien maar waarom juist deze zich perse moest verzetten en daardoor het nieuws haalt.

 • Profielfoto
  Motoom

  ‘De Sapir-Whorfhypothese stelt dat de specifieke taal die we spreken invloed heeft op de manier waarop we denken over de werkelijkheid’. Door het schrappen van bepaalde woorden uit de taal hopen de voorvechters ervan dat gedachten over die woorden ook verdwijnen. Lees meer op Wikipedia.