Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 juli 2020

Apple Silicon: de Mac gaat verder zonder Intel, maar met Thunderbolt

Het is je vast niet ontgaan. Apple gaat binnen twee jaar Intel-chips voor de Mac uitfaseren en verder met eigen chips genaamd Apple Silicon. Deze zijn -net als de iPhone en iPad- gebaseerd op de ARM-architectuur. Inmiddels hebben de eerste ontwikkelaars ook een Developer Transition Kit (DTK) ontvangen. Dat is een Mac mini met Apple-chip, zonder Thunderbolt 3.

Hierdoor ontstond meteen de vraag: Thunderbolt is verleden tijd? Een logische gedachte, want Intel heeft de snelle poort mede-ontworpen en het is onderdeel van de meeste Intel-chips. Niet van Apple’s eigen ARM-chips. Toch blijft de ultrasnelle verbinding bestaan. Zelfs zonder Intel.

Mac Developer Transition Kit niet representatief

De switch van Intel naar Apple Silicon is niet de eerste transitie die de Mac doormaakt. In 2005 kondigde het bedrijf aan van PowerPC-chips naar Intel te switchen. Ook toen was er een Developer Transition Kit (vanaf nu: DTK). Dit was niet zoals nu een compacte Mac mini, maar een grote Mac Pro-kast met een Intel Pentium 4-processor erin.

De eerste Mac met Intel-chip was echter geen Mac Pro, het was een 15-inch MacBook Pro. Ook bevatte deze geen Pentium 4, maar een Intel Core-chip. Daarmee willen we zeggen: zo’n DTK is absoluut niet representatief voor het eindproduct. Het is puur een snelle oplossing om ontwikkelaars te helpen de stap naar de nieuwe architectuur te maken. Het feit dat er geen Thunderbolt 3 op de DTK zit, zegt dus weinig.

Mac Developer Transition Kit 001
De Mac Developer Transition Kit – Klik/tap voor groter.

Thunderbolt is niet (meer) van Intel

Tot zover het eerste deel van de redenering, maar er is meer. Hoewel Thunderbolt altijd aan Intel gekoppeld wordt, is het niet van het bedrijf uit Santa Clara. Ja, Intel heeft Thunderbolt samen met onder andere Apple ontworpen. En ja, de controller voor de snelle aansluiting zit verwerkt in de Core-processors van het bedrijf. Maar hoewel het in het verleden anders was, is Thunderbolt nu een open standaard.

In maart 2019 heeft Intel de specificaties van het Thunderbolt-protocol namelijk overgedragen aan de USB Promoter Group, de organisatie die over USB-poorten gaat. Sindsdien kunnen alle fabrikanten hun eigen Thunderbolt-controllers ontwerpen, zonder dat ze royalty’s aan Intel hoeven te betalen. Sinds het begin van het jaar heeft ASRock moederborden voor AMD-processors met Thunderbolt-poorten. Volledig volgens de specificaties van Intel.

Nog beter: binnenkort komt USB 4 eraan en dat is gebaseerd op het Thunderbolt-protocol. Er is onlangs een herziene en gecorrigeerde specificatie voor USB 4 verschenen en in dit 576 pagina’s tellende document staat het zwart op wit. Thunderbolt zal worden geïntegreerd in USB 4 als een alternatieve modus, zoals de DisplayPort dat nu ook is. Daardoor blijven alle Thunderbolt-apparaten onveranderd werken. Mocht je nog twijfelen: Apple is een van de zeven bedrijven die de USB 4-specificatie heeft gemaakt.

Blackmagic eGPU Pro
Thunderbolt is essentieel voor externe grafische kaarten – Klik/tap voor groter.

De eerste controllers zijn beschikbaar, de eerste platforms worden aangekondigd en de eerste machines die USB 4-poorten integreren met Thunderbolt 3-compatibiliteit worden eind dit jaar verwacht. Net zoals de eerste Macs met een Apple-chip. Er is een boel om je zorgen om te maken bij de transitie van de Mac naar Apple Silicon, maar Thunderbolt zit wel goed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple Silicon: de Mac gaat verder zonder Intel, maar met Thunderbolt
Sluiten