Apple Silicon: de Mac gaat verder zonder Intel, maar met Thunderbolt

Door: Raymon Mens - 4 reacties
MacBook Pro Thunderbolt 3
(Afbeelding: OMT/Raymon Mens)

Het is je vast niet ontgaan. Apple gaat binnen twee jaar Intel-chips voor de Mac uitfaseren en verder met eigen chips genaamd Apple Silicon. Deze zijn -net als de iPhone en iPad- gebaseerd op de ARM-architectuur. Inmiddels hebben de eerste ontwikkelaars ook een Developer Transition Kit (DTK) ontvangen. Dat is een Mac mini met Apple-chip, zonder Thunderbolt 3.

Hierdoor ontstond meteen de vraag: Thunderbolt is verleden tijd? Een logische gedachte, want Intel heeft de snelle poort mede-ontworpen en het is onderdeel van de meeste Intel-chips. Niet van Apple’s eigen ARM-chips. Toch blijft de ultrasnelle verbinding bestaan. Zelfs zonder Intel.

Mac Developer Transition Kit niet representatief

De switch van Intel naar Apple Silicon is niet de eerste transitie die de Mac doormaakt. In 2005 kondigde het bedrijf aan van PowerPC-chips naar Intel te switchen. Ook toen was er een Developer Transition Kit (vanaf nu: DTK). Dit was niet zoals nu een compacte Mac mini, maar een grote Mac Pro-kast met een Intel Pentium 4-processor erin.

De eerste Mac met Intel-chip was echter geen Mac Pro, het was een 15-inch MacBook Pro. Ook bevatte deze geen Pentium 4, maar een Intel Core-chip. Daarmee willen we zeggen: zo’n DTK is absoluut niet representatief voor het eindproduct. Het is puur een snelle oplossing om ontwikkelaars te helpen de stap naar de nieuwe architectuur te maken. Het feit dat er geen Thunderbolt 3 op de DTK zit, zegt dus weinig.

Mac Developer Transition Kit 001
De Mac Developer Transition Kit – Klik/tap voor groter. (Afbeelding: @brentbrookler)

Thunderbolt is niet (meer) van Intel

Tot zover het eerste deel van de redenering, maar er is meer. Hoewel Thunderbolt altijd aan Intel gekoppeld wordt, is het niet van het bedrijf uit Santa Clara. Ja, Intel heeft Thunderbolt samen met onder andere Apple ontworpen. En ja, de controller voor de snelle aansluiting zit verwerkt in de Core-processors van het bedrijf. Maar hoewel het in het verleden anders was, is Thunderbolt nu een open standaard.

In maart 2019 heeft Intel de specificaties van het Thunderbolt-protocol namelijk overgedragen aan de USB Promoter Group, de organisatie die over USB-poorten gaat. Sindsdien kunnen alle fabrikanten hun eigen Thunderbolt-controllers ontwerpen, zonder dat ze royalty’s aan Intel hoeven te betalen. Sinds het begin van het jaar heeft ASRock moederborden voor AMD-processors met Thunderbolt-poorten. Volledig volgens de specificaties van Intel.

Nog beter: binnenkort komt USB 4 eraan en dat is gebaseerd op het Thunderbolt-protocol. Er is onlangs een herziene en gecorrigeerde specificatie voor USB 4 verschenen en in dit 576 pagina’s tellende document staat het zwart op wit. Thunderbolt zal worden geïntegreerd in USB 4 als een alternatieve modus, zoals de DisplayPort dat nu ook is. Daardoor blijven alle Thunderbolt-apparaten onveranderd werken. Mocht je nog twijfelen: Apple is een van de zeven bedrijven die de USB 4-specificatie heeft gemaakt.

Blackmagic eGPU Pro
Thunderbolt is essentieel voor externe grafische kaarten – Klik/tap voor groter.

De eerste controllers zijn beschikbaar, de eerste platforms worden aangekondigd en de eerste machines die USB 4-poorten integreren met Thunderbolt 3-compatibiliteit worden eind dit jaar verwacht. Net zoals de eerste Macs met een Apple-chip. Er is een boel om je zorgen om te maken bij de transitie van de Mac naar Apple Silicon, maar Thunderbolt zit wel goed.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  iep

  Ja, Intel heeft Thunderbolt samen met onder andere Apple ontworpen.

  Bron? Zowel Intel als Apple ontkennen dit namelijk. Daarnaast staan ook alle copyrights, merkenrechten, intellectueel eigendom, etc. op naam van Intel en niet die van Apple. Recentelijk is er nog een kwetsbaarheid in Thunderbolt naar buiten gekomen. Alleen Macs waren hier vrijwel niet vatbaar voor omdat zij softwarematig een extra stukje beveiliging hebben. Dat duidt er al op dat Apple niet heeft mee ontworpen. Dit had anders al direct in het Thunderbolt protocol gezeten waardoor zowel Windows als Linux even kwetsbaar zouden zijn als macOS. Verder is er in de afgelopen 9 jaar ook nog door niemand bewijs aangeleverd waaruit zou blijken dat Apple mee heeft ontworpen.

  Van een samenwerking zou je wel kunnen spreken. Intel heeft Apple om hulp gevraagd voor de connector en Apple zou mini-DisplayPort naar voren hebben geschoven. Deze is met Thunderbolt 3 ingewisseld voor USB-C. Verder heeft Apple natuurlijk als eerste Thunderbolt in haar computers opgenomen. Intel werkt op dit vlak met wel meer partijen samen. Sony kwam bijv. met de USB-A connector als adapter ipv de mini-DisplayPort.

  Afgezien hiervan is Thunderbolt ook nooit technisch beperkt geweest. Intel vereist namelijk certificering en die certificering doet Intel (in Israel). Het grote probleem met dat certificeren is dat Intel nogal strikt was en bijv. geen certificering voor platformen die geen Intel processor had wilde uitgeven. Ze hebben inmiddels de teugels laten vieren door o.a. het protocol aan het USB-IF over te geven, de royalties af te schaffen, etc. maar het valt nog te bezien of ze nu ook soepeler zijn met het certificeren. Als dat zo is dan staat eigenlijk niets Thunderbolt op Macs met Apple’s eigen SoC in de weg. Als Intel slim is doen ze dat ook, dan houden ze hun grootste promotor van Thunderbolt nog binnen boord. Aan de andere kant, Intel kan er nu ook voor kiezen om alles via het USB-IF te laten lopen.

 • Profielfoto
  Gans

  Het is je vast niet ontgaan. Apple gaat binnen twee jaar Intel-chips voor de Mac uitfaseren en verder met eigen chips genaamd Apple Silicon.

   

  Wie goed heeft geluisterd naar de keynote weet dat de transitie is aangekondigd voor binnen 2,5 jaar en niet binnen 2 jaar. De eerste Mac met Apple silicon wordt eind 2020 aangekondigd, vanaf dat moment begint de transitie die ongeveer twee jaar duurt.

 • Profielfoto
  polansky

  Apple gaat helemaal niet verder met Thunderbolt, maar met USB4.
  Jullie kunnen beter even wat filmpjes op YouTube bekijken, daar wordt het haarfijntjes uitgelegd.

 • Profielfoto
  RW076

  Thunderbolt is ook niet direct voor de standaard gebruiker, logisch dat bedrijven de kans wordt geboden om hun apparatuur in deze periode af te schrijven en uit te faseren.