Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 juli 2020

Apple Silicon: geen Windows via Boot Camp op de Mac

De Mac maakt de transitie van Intel naar Apple Silicon en Apple’s boodschap is duidelijk: de Mac blijft de Mac en wordt niet opeens een beperkt platform zoals iOS. Dat klopt, want Thunderbolt blijft bijvoorbeeld gewoon aanwezig. Wat echter wel gaat verdwijnen is Windows via Boot Camp of in virtuele machines op de Mac.

Het is jarenlang mogelijk geweest om naast macOS ook Windows op een Mac te installeren. Het maken van een dergelijke dual-boot-omgeving kon met Boot Camp. Nu de Mac overstapt naar ARM-chips, verdwijnt de mogelijkheid om een ander OS direct op de Mac te starten. Virtualisatie is de weg voorwaarts.

Bye bye Boot Camp en Windows op Mac

Dat bevestigt Apple’s software-chef Craig Federighi tegenover Apple-blogger John Gruber. Hij maakt ook een nuance: hoewel Boot Camp verdwijnt op de Mac met Apple Silicon, zal het beschikbaar blijven op Mac-computers met een Intel-chip. Ondersteuning verdwijnt dus niet in macOS 11.0 Big Sur.

In theorie blijft het overigens mogelijk om Windows op een Mac met Apple Silicon te draaien. Microsoft heeft een versie van Windows 10 die werkt met de ARM-architectuur waar Apple’s chips op gebaseerd zijn. Particulieren of bedrijven kunnen deze versie van Windows echter niet kopen, want hij is voorbehouden voor computers die af fabriek met Windows geleverd worden. Het hoofdstuk Windows op de Mac wordt hiermee definitief afgesloten.

Mac Windows VMWARE Fusion
Klik/tap voor groter.

Virtualisatie op Apple Silicon is het antwoord

Apple is van mening dat virtualisatie anno 2020 de meest geschikte oplossing is. Hiermee draai je een ander besturingssysteem bovenop macOS met een zogenaamde hypervisor / virtuele machine. Bekende virtualisatie-apps zijn VMWare Fusion, Parallels Desktop en VirtualBox. Zowel VMWare als Parallels hebben al aangekondigd Mac-computers met Apple Silicon te gaan ondersteunen, maar het gratis VirtualBox heeft vooralsnog geen plannen om ARM-gebaseerde chips te ondersteunen. Virtualisatie maakt het echter alleen mogelijk om ARM-gebaseerde besturingssystemen in een virtuele machine te draaien, zoals Linux.

Nu horen we je denken: kun je dan niet gewoon een van de bekende virtualisatie-apps in Rosetta (emulatie van een Intel-chip) draaien en daar Windows via installeren? Het antwoord is nee. Apple ondersteunt virtualisatie van x86_64-platforms nadrukkelijk niet via Rosetta. Game over, Microsoft. De eerste Mac met een ARM-chip wordt niet verwacht voor het einde van het jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple Silicon: geen Windows via Boot Camp op de Mac
Sluiten