Apple overwoog kostenverhoging voor App Store: van 30% naar 40%

Door: Wesley Akkerman - 7 reacties
De App Store op een iOS-device
(Afbeelding: EPA / Ritchie B. Tongo)

Uit interne e-mails van Apple blijkt dat het bedrijf voornemens was de kosten voor het gebruik van de App Store te verhogen. Het gaat dan natuurlijk om de kosten die ontwikkelaars van apps en aanbieders van diensten moeten betalen. Dat is nu maximaal dertig procent van de omzet, maar dat had ook veertig procent kunnen zijn.

De interne mails werden gebruikt tijdens de hoorzitting waar onder meer Apple-CEO Tim Cook zich moet verdedigen tegen het idee gebruik te maken van een machtspositie. De bewuste e-mail werd gestuurd door Apples senior vice president van Internet Software and Services, Eddy Cue. Hij werd gestuurd naar andere hooggeplaatste medewerkers in 2011, vlak na de lancering van de App Store. In de mail stelde Cue voor dat het bedrijf voortaan veertig procent van de omzet van abonnement moet vragen, zeker in het eerste jaar. Het gaat om de volgende tekst:

For recurring subscriptions, we should ask 40% of the first year only but we need to work a few deals to see what is right. I think we may be leaving money on the table if we just asked for about 30% of the first year of sub.

Hogere commissie voor Apple uit App Store

Cue verwijst hierin verder naar apps van MLB, NBA en Hulu, apps die een abonnement aanbieden via de App Store. Sinds de oprichting van de App Store neemt Apple een aandeel van dertig procent van transacties die gemaakt zijn binnen het eigen systeem. Het gaat dan om abonnementen, maar ook om apps en digitale aankopen binnen een app.

Verschillende ontwikkelaars hebben hierom geklaagd en vinden dat Apple misbruik maakt van zijn machtspositie als platformhouder. In antwoord daarop heeft het bedrijf eerder al besloten de commissie terug te brengen naar vijftien procent. Dat gebeurt wanneer iemand een abonnement afneemt die daar al meer dan een jaar voor betaalt.

Tijdens de hoorzitting liet Tim Cook weten dat 84 procent van de apps in de App Store geen commissie betaalt aan Apple. De te betalen kosten worden bovendien gebruikt voor het ontwikkelen van de App Store en het ontwikkelaarsplatform, aldus de CEO.

Twitter

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  macpeto76

  De hoge heren in de top van Apple zijn dus eigenlijk alleen maar constant aan het kijken of ze geen “money on the table” laten liggen. Dat gevoel had ik eigenlijk al heel lang…. ben blij dat het nu is bevestigd. Zou toch liever zien dat ze hun tijd en energie staken in innovatie, kwaliteit en design. Dan komt het geld uiteindelijk vanzelf wel….

 • Profielfoto
  macqintosh

  “energie staken in innovatie, kwaliteit en design”

  En daar heb je nu net weer centen voor nodig… kip, ei hè. En dit is een excerpt van een interne mail en hint meer naar brainstormen dan naar concrete plannen. Overigens is het omhoog houden van de App Store ook niet iets van een paar euro, dat kost ook miljarden per jaar.

 • Profielfoto
  Soneraxx

  macqintosh op 30 juli 2020 11:58
  “energie staken in innovatie, kwaliteit en design”

  En daar heb je nu net weer centen voor nodig… kip, ei hè. En dit is een excerpt van een interne mail en hint meer naar brainstormen dan naar concrete plannen. Overigens is het omhoog houden van de App Store ook niet iets van een paar euro, dat kost ook miljarden per jaar.

  Heb je toevallig een bron hoeveel het kost voor Apple om de App Store in de lucht te houden? Nonkel Google maakt me niet direct veel wijzer…

 • Profielfoto
  Dashter

  Soneraxx op 30 juli 2020 12:08

  macqintosh op 30 juli 2020 11:58
  “energie staken in innovatie, kwaliteit en design”

  En daar heb je nu net weer centen voor nodig… kip, ei hè. En dit is een excerpt van een interne mail en hint meer naar brainstormen dan naar concrete plannen. Overigens is het omhoog houden van de App Store ook niet iets van een paar euro, dat kost ook miljarden per jaar.

  Heb je toevallig een bron hoeveel het kost voor Apple om de App Store in de lucht te houden? Nonkel Google maakt me niet direct veel wijzer…

  Nonkel Google vertelt je wel dat de App Store in 2019 ca. 50 miljard dollar heeft opgebracht.

  Nu ben in geen Apple-insider, maar ik durf wel stellen dat de App Store in de lucht houden in de verste verte geen 15 miljard dollar per jaar kost.

 • Profielfoto
  polansky

  macqintosh op 30 juli 2020 11:58
  “energie staken in innovatie, kwaliteit en design”

  En daar heb je nu net weer centen voor nodig… kip, ei hè. En dit is een excerpt van een interne mail en hint meer naar brainstormen dan naar concrete plannen. Overigens is het omhoog houden van de App Store ook niet iets van een paar euro, dat kost ook miljarden per jaar.

  Altijd weer van die sufferds die niet inzien dat je door die hoge kosten die een developer aan Apple moet betalen uiteindelijk door jouw als consument moet worden opgebracht.

  Apple verdedigen voor iets wat jou (en mij) uiteindelijk krankzinnig veel extra geld kost. Daar begrijp ik dus he-le-maal niets van!

 • Profielfoto
  Buzz

  Lijkt me wel een goede vraag, of de (gemiddelde) consumentenprijs lager zou zijn als iedere developer zelf voor distributie en promotie moest zorgen, maar dan geen 30% aan Apple hoefde te betalen. Lijkt me nog niet zo heel makkelijk te beantwoorden. Sinds de App Store is software volgens mij juist wel goedkoper geworden.

 • Profielfoto
  polansky

  Buzz op 30 juli 2020 22:42
  Lijkt me wel een goede vraag, of de (gemiddelde) consumentenprijs lager zou zijn als iedere developer zelf voor distributie en promotie moest zorgen, maar dan geen 30% aan Apple hoefde te betalen. Lijkt me nog niet zo heel makkelijk te beantwoorden. Sinds de App Store is software volgens mij juist wel goedkoper geworden.

  Kostenverhogend werkt het in ieder geval zeker.
  Of denk jij werkelijk dat een developer zal denken, laat ik Apple sponsoren en mijzelf tekort doen…

  Nee natuurlijk niet!
  Die developer heeft heus een bedrag in zijn hoofd dat hij er uiteindelijk aan over wil houden en die komen natuurlijk gewoon bovenop de kosten die deze developer aan Apple moet afdragen.

  30% is echt een absurd hoog bedrag en wie voor Apple wil ontwikkelen heeft geen keus dan ermee akkoord te gaan. Een webwinkel in de lucht houden kost echt geen miljarden. Dan zouden er tienduizenden mensen die online store in de lucht moeten houden. Daar geloof ik niet in.

  3% tot 5% zou heel wat billijker zijn en hoogstwaarschijnlijk dichter in de buurt liggen van de daadwerkelijke kosten.