Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Diensten 24 juli 2020

Apple- en Google-technologie voor contactonderzoek wordt amper gebruikt

Ondanks het feit dat Apple en Google heel snel met technologie voor contactonderzoek op de proppen kwamen, wordt die amper gebruikt in de Verenigde Staten. Slechts een handjevol staten maken nu gebruik van de Exposure Notification-api. En het ziet er niet naar uit dat veel staten gaan volgen.

De Amerikaanse manier van regeren is niet te vergelijken met de Nederlandse, waardoor de aanpak tegen het coronavirus ook sterk verschilt. Helemaal als het om een app voor contactonderzoek gaat. In de VS mag een staat zelf bepalen welke app voor contactonderzoek gebruikt wordt. En dat terwijl zowel Apple als Google landen meegeven dat één app per land een betere oplossing is. Nu krijg je een soort lappendoek aan apps, met wisselende resultaten. Daardoor ontstaan er onnodige risico’s en kunnen gebruikers in de war raken wanneer ze bijvoorbeeld toch de grens van een staat overgaan (voor werk of familie).

Daardoor wordt het bijhouden van de pandemie een stuk moeilijker in de VS. Een deel van de apps werkt alleen met GPS, terwijl een ander deel juist op bluetooth leunt. De meerderheid van de staten is echter niet van plan de technologie van Apple en Google te gebruiken.

Technologie van Apple en Google niet populair

Slechts vier staten maken momenteel gebruik (of zijn van plan gebruik te maken) van de Exposure Notification-api van Apple en Google: Oklahoma, Alabama, South Carolina en Virginia. De technologie maakt gebruik van bluetoothbeacons waarmee gecontroleerd wordt of mensen dicht bij elkaar in de buurt zijn geweest. Daardoor kan de data lokaal en geanonimiseerd opgeslagen worden, in plaats van dat al die data terug te vinden is op een centrale plek. Dergelijke data is dan ook inzichtelijk voor ontwikkelaars en medewerkers van de staat.

En dan hebben we nog de staten die helemaal niet voornemens zijn een app voor contactonderzoek te gebruiken. Deze staten leunen volledig op menselijk contactonderzoek. Het gaat in dit geval om een kwart van de Amerikaanse staten.

Hoewel de api van Apple en Google voor iedereen gelijk is, kan de app die er uit ontstaat toch onderling verschillen tussen landen. Dat komt doordat de api slechts een set aan tools voor ontwikkelaars is en dus als basis gebruikt wordt voor de app die we onder meer in Nederland krijgen.

Reageer op artikel:
Apple- en Google-technologie voor contactonderzoek wordt amper gebruikt
Sluiten