Apple- en Google-technologie voor contactonderzoek wordt amper gebruikt

Door: Wesley Akkerman - 6 reacties
Corona-app CoronaMelder
(Afbeelding: ANP / Jeroen Jumelet)

Ondanks het feit dat Apple en Google heel snel met technologie voor contactonderzoek op de proppen kwamen, wordt die amper gebruikt in de Verenigde Staten. Slechts een handjevol staten maken nu gebruik van de Exposure Notification-api. En het ziet er niet naar uit dat veel staten gaan volgen.

De Amerikaanse manier van regeren is niet te vergelijken met de Nederlandse, waardoor de aanpak tegen het coronavirus ook sterk verschilt. Helemaal als het om een app voor contactonderzoek gaat. In de VS mag een staat zelf bepalen welke app voor contactonderzoek gebruikt wordt. En dat terwijl zowel Apple als Google landen meegeven dat één app per land een betere oplossing is. Nu krijg je een soort lappendoek aan apps, met wisselende resultaten. Daardoor ontstaan er onnodige risico’s en kunnen gebruikers in de war raken wanneer ze bijvoorbeeld toch de grens van een staat overgaan (voor werk of familie).

Daardoor wordt het bijhouden van de pandemie een stuk moeilijker in de VS. Een deel van de apps werkt alleen met GPS, terwijl een ander deel juist op bluetooth leunt. De meerderheid van de staten is echter niet van plan de technologie van Apple en Google te gebruiken.

Technologie van Apple en Google niet populair

Slechts vier staten maken momenteel gebruik (of zijn van plan gebruik te maken) van de Exposure Notification-api van Apple en Google: Oklahoma, Alabama, South Carolina en Virginia. De technologie maakt gebruik van bluetoothbeacons waarmee gecontroleerd wordt of mensen dicht bij elkaar in de buurt zijn geweest. Daardoor kan de data lokaal en geanonimiseerd opgeslagen worden, in plaats van dat al die data terug te vinden is op een centrale plek. Dergelijke data is dan ook inzichtelijk voor ontwikkelaars en medewerkers van de staat.

En dan hebben we nog de staten die helemaal niet voornemens zijn een app voor contactonderzoek te gebruiken. Deze staten leunen volledig op menselijk contactonderzoek. Het gaat in dit geval om een kwart van de Amerikaanse staten.

Hoewel de api van Apple en Google voor iedereen gelijk is, kan de app die er uit ontstaat toch onderling verschillen tussen landen. Dat komt doordat de api slechts een set aan tools voor ontwikkelaars is en dus als basis gebruikt wordt voor de app die we onder meer in Nederland krijgen.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Di May

  Een door en door chauvinistisch land als
  bijvoorbeeld Frankrijk klungelt en sukkelt liever
  zelf dan te kiezen voor kwaliteit.

  Met alle kwalijke gevolgen . . .

 • Profielfoto
  mr.ray

  Ik vind dat triestig. Iedereen maar gretig Facebook, Google en andere social media gebruiken die geen ruk geven om privacy maar wel paranoia worden over een app die mensenlevens van uw naaste mensen kan redden. Terwijl daar net de privacy wel wordt gegarandeerd

 • Profielfoto
  steveb

  Europa had al lang een keuze moeten maken en verdelen over alle landen
  Zeker als de “test” in Singapore al startte op 23 maart.

  @di mat
  Triestig Frankrijk? Wat dan gezegd van belgie. Die hebben gisteren pas de opdracht gegeven aan een. Kleine bedrijfje om een Belgische contact tracing app te bouwen

  Te leveren tegen eind september.

 • Profielfoto
  steveb

  We hebben het recht niet om onze eigen gezondheid te beschermen. Dat is veel erger.

  De apps bestaan maar we mogen ze niet gebruiken.
  Laat gewoon apps testen door specialisten die er de problemen uit halen. Zodat er 1 wereldwijd team werkt aan 1 app. Die op alle platwormen werkt.
  Gsm, sport bandjes, …

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Lekker allemaal ons eigen appje bakken, die niemand gaat gebruiken.

  Er worden serieus honderden miljoenen weg gegooid aan deze onzin.

   

 • Profielfoto
  Di May

  @ Steveb :

  België heeft tenminste gekozen voor het Apple-Google vehikel.
  Denk dat die app uiteindelijk meer zal gebruikt worden,
  en dus nuttiger zal zijn dan de Franse.

  Het schijnt dat hier amper iemand de app heeft gedownload.
  Laat staan gebruikt.

  Reden ? Wantrouwen.