Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 7 juli 2020

Apple komt naast Silicon mogelijk ook met eigen grafische kaart

WWDC20 was een aaneenschakeling van interessante aankondigingen. Zo kregen we eindelijk iOS 14, iPadOS 14, macOS Big Sur, watchOS 7 en tvOS 14 te zien te zien. Toch bewaarde Apple de grootste aankondiging tot het laatst: de overstap naar hun eigen processor, genaamd Apple Silicon. Nu blijkt dat dit mogelijk pas het begin is.

Het lijkt erop dat Apple niet alleen afscheid gaat nemen van Intel, maar dat ook AMD de rug toegekeerd wordt. Volgens geruchten gaan toekomstige Mac apparaten namelijk niet alleen een door Apple geproduceerde processor krijgen. Ook de videokaart komt mogelijk uit de eigen stal.

Grafische kaart van Apple duikt op

Dit gerucht komt van Twitteraar Longhorn. Hij deelde een afbeelding waarop een tabel te zien is waarin de oude Intel Mac vergeleken wordt met de Apple Silicon Mac. In deze vergelijking gaat het om de verschillen op het gebied van de grafische kaart. Zoals je hieronder kunt zien staan er onder de Intel Mac de namen intel, NVIDIA en AMD. Bij de Apple Silicon Mac staat alleen Apple GPU.

Op dit moment zijn krachtige Mac en MacBook modellen voorzien van een AMD GPU, maar het lijkt er sterk op dat deze gaan verdwijnen. Misschien is het nog wel mogelijk om gebruik te maken van een externe eGPU (van bijvoorbeeld Nvidia), maar op basis van bovenstaande tabel lijkt het daar niet op.

Hoopgevende cijfers

Het is zeker niet ondenkbaar dat Apple in de toekomst gebruik gaat maken van eigen grafische kaarten. Het bedrijf maakt tenslotte al gebruik van een eigen GPU in de iPhone en iPad. Op de vraag of deze krachtig genoeg gaat zijn voor een Mac of MacBook heeft Apple indirect ook al antwoord gegeven.

Er is namelijk een speciale Mac mini voor ontwikkelaars die ook wel de Developer Transition Kit genoemd wordt. Deze is voorzien van de Apple A12Z chip die je onder anderen ook vindt in de iPad Pro 2020. Onlangs werden via Twitter de benchmark resultaten van deze Mac mini naar buiten gebracht. Hierin is te zien dat de acht-core GPU beter presteert dan de grafische kaart die geïntegreerd is in de AMD Ryzen 5 4500U en de Intel Core i7-1065G7. Zelfs met de Rosetta2 vertaalslag.

Meer over Apple Silicon

Voor de gemiddelde gebruiker is dit krachtig genoeg. Het is alleen de vraag of Apple een eigen grafische kaart kan maken om de AMD GPU’s te vervangen. Vooral voor creatieve professionals die gebruikmaken van zware programma’s zoals Final Cut Pro X is dit een belangrijk punt. De tijd zal het leren. Wil je in de tussentijd meer weten over Apple Silicon, dan kun je hier terecht.

Reageer op artikel:
Apple komt naast Silicon mogelijk ook met eigen grafische kaart
Sluiten