Apple komt naast Silicon mogelijk ook met eigen grafische kaart

Door: Thomas Aalderink - 6 reacties
ARM Mac Apple
(Afbeelding: screenshot Apple)

WWDC20 was een aaneenschakeling van interessante aankondigingen. Zo kregen we eindelijk iOS 14, iPadOS 14, macOS Big Sur, watchOS 7 en tvOS 14 te zien te zien. Toch bewaarde Apple de grootste aankondiging tot het laatst: de overstap naar hun eigen processor, genaamd Apple Silicon. Nu blijkt dat dit mogelijk pas het begin is.

Het lijkt erop dat Apple niet alleen afscheid gaat nemen van Intel, maar dat ook AMD de rug toegekeerd wordt. Volgens geruchten gaan toekomstige Mac apparaten namelijk niet alleen een door Apple geproduceerde processor krijgen. Ook de videokaart komt mogelijk uit de eigen stal.

Grafische kaart van Apple duikt op

Dit gerucht komt van Twitteraar Longhorn. Hij deelde een afbeelding waarop een tabel te zien is waarin de oude Intel Mac vergeleken wordt met de Apple Silicon Mac. In deze vergelijking gaat het om de verschillen op het gebied van de grafische kaart. Zoals je hieronder kunt zien staan er onder de Intel Mac de namen intel, NVIDIA en AMD. Bij de Apple Silicon Mac staat alleen Apple GPU.

Op dit moment zijn krachtige Mac en MacBook modellen voorzien van een AMD GPU, maar het lijkt er sterk op dat deze gaan verdwijnen. Misschien is het nog wel mogelijk om gebruik te maken van een externe eGPU (van bijvoorbeeld Nvidia), maar op basis van bovenstaande tabel lijkt het daar niet op.

Hoopgevende cijfers

Het is zeker niet ondenkbaar dat Apple in de toekomst gebruik gaat maken van eigen grafische kaarten. Het bedrijf maakt tenslotte al gebruik van een eigen GPU in de iPhone en iPad. Op de vraag of deze krachtig genoeg gaat zijn voor een Mac of MacBook heeft Apple indirect ook al antwoord gegeven.

Er is namelijk een speciale Mac mini voor ontwikkelaars die ook wel de Developer Transition Kit genoemd wordt. Deze is voorzien van de Apple A12Z chip die je onder anderen ook vindt in de iPad Pro 2020. Onlangs werden via Twitter de benchmark resultaten van deze Mac mini naar buiten gebracht. Hierin is te zien dat de acht-core GPU beter presteert dan de grafische kaart die geïntegreerd is in de AMD Ryzen 5 4500U en de Intel Core i7-1065G7. Zelfs met de Rosetta2 vertaalslag.

Meer over Apple Silicon

Voor de gemiddelde gebruiker is dit krachtig genoeg. Het is alleen de vraag of Apple een eigen grafische kaart kan maken om de AMD GPU’s te vervangen. Vooral voor creatieve professionals die gebruikmaken van zware programma’s zoals Final Cut Pro X is dit een belangrijk punt. De tijd zal het leren. Wil je in de tussentijd meer weten over Apple Silicon, dan kun je hier terecht.

Techradar

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Maarten

  Ik denk dat dit de volgende stap is en dat ze zich eerst focussen op de cpu. Niet dat ze het geld er niet voor hebben, maar alles moet er voor geoptimaliseerd worden

 • Profielfoto
  Bonte

  Lijkt me erg logisch dat ze de GPU ook zelf zullen maken, ze hebben er al ervaring mee dus ik zou niet weten waarom niet. Daarom zit er ook een Apple’s A12Z in de developer kit, die heeft al een eigen GPU van Apple.

  Ook een quasi zekerheid is dat de Mac eindelijk touch zal hebben, osX Big Sur is daarvoor gemaakt. Eventueel zelfs osX op de ipad pro die dan eindelijk z’n naam waardig zal zijn.

  Het toont vooral aan dat Apple hier al jaren mee bezig is.

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Geloof dat de Mac weer terug bij af is.:(

  Allemaal leuk dat ze het zelf doen, maar wat gaan software ontwikkelaars hier mee doen? Helemaal de game industrie, en dat is er al zo weinig op de Mac.

 • Profielfoto
  polansky

  Verbaast mij helemaal niets.
  Ik heb het al eerder gezegd.
  Ik denk dat de komende AppleTV een flinke verrassing gaat worden voor Microsoft en Sony.

 • Profielfoto
  polansky

  Ivo-tje op 8 juli 2020 08:57
  Geloof dat de Mac weer terug bij af is.:(

  Allemaal leuk dat ze het zelf doen, maar wat gaan software ontwikkelaars hier mee doen? Helemaal de game industrie, en dat is er al zo weinig op de Mac.

  De game industrie gaat hier heel veel mee doen.
  Er zijn al 1000en games voor iOS beschikbaar, die zijn straks allemaal te spelen op ieder Apple device. Los van wat er nog komen gaat.

  Dit is juist heel goed nieuws.

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  polansky op 8 juli 2020 11:52

  Ivo-tje op 8 juli 2020 08:57
  Geloof dat de Mac weer terug bij af is.:(

  Allemaal leuk dat ze het zelf doen, maar wat gaan software ontwikkelaars hier mee doen? Helemaal de game industrie, en dat is er al zo weinig op de Mac.

  De game industrie gaat hier heel veel mee doen.
  Er zijn al 1000en games voor iOS beschikbaar, die zijn straks allemaal te spelen op ieder Apple device. Los van wat er nog komen gaat.

  Dit is juist heel goed nieuws.

  iOS games zijn soms leuk hoor, maar het meeste is vol geduwd met advertenties en totaal niet te vergelijken met een PC/Console game.