Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Nieuws 30 juli 2020

Apple bood Amazon lagere kosten in App Store vanwege Prime Video

Apple is al maanden in opspraak over de hogere kosten in de App Store. Toch maakt het speciaal voor Amazon een uitzondering.

De vier grote techbedrijven liggen onder vuur in de Verenigde Staten. Het congres verhoorde de topmannen van Apple, Google, Amazon en Facebook over de macht die ze hebben.

Kosten voor de App Store

Apple ligt al tijden onder vuur vanwege haar App Store. Bedrijven moeten 30 procent van hun inkomsten afstaan die het via de winkel van Apple krijgen. Bij abonnementen die na een jaar worden afgesloten krijgt het 15 procent. Doordat er geen concurrentie is kan de techgigant vragen wat ze wil. Een andere aanbieder van apps laat het bedrijf niet toe.

Toch is de andere grootmacht Amazon een van de weinige bedrijven die een korting in de wacht weet te slepen voor de App Store, blijkt uit e-mailcorrespondentie die in handen van het congres is.  In een memo aan Amazon-CEO Jeff Bezos staat beschreven dat twee leidinggevenden de voorwaarden van een deal bespraken om Amazon Prime Video mogelijk te maken op iOS en Apple TV. Toentertijd wilde Bezos de dienst niet op apparaten die konden concurreren met Amazons Fire-tv-boxen. Klanten met een Apple TV zagen dit als tekortkoming en dus wilde het bedrijf maar al te graag de videodienst toevoegen.

Apple en Amazon onderhandelen met elkaar

Uiteindelijk gingen de twee bedrijven verder in onderhandeling. Dit resulteerde dat Amazon maar 15 procent hoefde af te dragen in plaats van de gebruikelijke 30 procent. Bovendien ging Apple er mee akkoord om de Amazon Prime Video tv-app te ondersteunen met Siri. De deal tussen de twee is uiteindelijk nooit bekendgemaakt. Het is dan ook onbekend of de overeenkomst op dit moment nog steeds onder dezelfde voorwaarden is.

De e-mailcorrespondentie die naar buiten is gekomen is slecht nieuws voor Apple-CEO Tim Cook. Hij beweerde gisteren voor het congres dat de App Store dar voor alle ontwikkelaars dezelfde voorwaarden gelden. Dat lijkt dus toch niet zo te zijn “De regels van de App-Store verzekeren hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en gebruiksgemak. Ze zijn transparant en voor elke ontwikkelaar gelijk,” aldus Cook gisteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple bood Amazon lagere kosten in App Store vanwege Prime Video
Sluiten