Apple houdt €13 miljard op zak: besluit Europese Commissie teruggedraaid

Door: Mark Hofman - 12 reacties
Apple Europa
(Afbeelding: EU/Etienne Ansott)

Apple houdt de 13 miljard euro die het bedrijf terug moest betalen aan Ierland op zak. Dat is de uitspraak die het Gerecht, onderdeel van het Hof van Justitie van de Europese Unie, vandaag deed. Hiermee wordt een eerdere uitspraak van de Europese Commissie teruggedraaid.

Het bedrijf uit Cupertino zou, volgens de Europese Commissie, te weinig belasting betaald hebben in Ierland. Apple zou in het land slecht 1% belasting afstaan aan de Ierse overheid, waardoor het bedrijf volgens de Commissie een oneerlijk voordeel had.

Europees Gerecht draait besluit terug: Apple houdt geld op zak

In 2016 besloot de Europese Commissie dat Apple 13 miljard euro moest betalen aan Ierland. Het bedrijf uit Cupertino zou veel te weinig belasting betalen in de het land en dat kon, volgens Margrethe Verstage van de Europese Commissie, niet door de beugel. Ze was destijds van mening dat lidstaten van de EU geen belastingvoordelen aan bepaalde bedrijven konden geven. Dat deed Ierland wel met Apple. Reden genoeg om te betalen.

Vandaag heeft het Gerecht die uitspraak teruggedraaid. In een statement laten rechters weten dat de Europese Commissie er niet in geslaagd is het voordeel van Apple te bewijzen. Iets dat niet alleen als winst wordt gezien door het bedrijf uit Cupertino, maar ook door de Ierse regering. Tegenover Bloomberg laat het Ministerie van Financiën weten:

“Ierland is altijd duidelijk geweest in het feit dat Apple geen speciale behandeling kreeg. Het bedrijf heeft altijd de juiste hoeveelheid belasting moeten betalen.”

Margrethe Vestager, die inmiddels Uitvoerend Vice-President van de Europese Commissie is, reageert ook op de situatie. Volgens haar gaat de Europese Commissie de uitspraak bestuderen en reflecteren, voordat de volgende stappen genomen worden.

“De Europese Commissie staat volledig achter het doel om alle bedrijven dezelfde hoeveelheid belasting te laten betalen. Als lidstaten bepaalde multinationale bedrijven voordelen geven, dan schaadt dat eerlijke concurrentie in de EU.”

De Europese Commissie heeft nu twee maanden en tien dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  ¿`„

  De commissie mag dan bakzijl gehaald hebben maar ik sta wel achter uit uitgangspunt van de commissie dat bedrijven belasting betalen en dat landen geen specifieke mulitnationals voordelen moeten geven. Het moet eens een keer stoppen. Ze maken gebruik van onze infrastructuur, voorzieningen etc. Laat ze ook maar gewoon mee betalen. Dan blijft er echt nog genoeg winst voor ze over. Misschien minder maar dat zou onderdeel horen te zijn van het spel.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Punt is dat de landen zelf de belastingregels gemaakt hebben waar deze bedrijven ge- cq misbruik van maken. Je kan deze bedrijven dan geen verwijt maken.

 • Profielfoto
  Pixelman

  Krijgen we dan nu dezelfde prijzen terug als in US in de Apple store:)

 • Profielfoto
  icegodd

  lordoftheflatbush op 15 juli 2020 15:46
  Punt is dat de landen zelf de belastingregels gemaakt hebben waar deze bedrijven ge- cq misbruik van maken. Je kan deze bedrijven dan geen verwijt maken.

  Mee eens. Quote “Europese Commissie was destijds van mening dat lidstaten van de EU geen belastingvoordelen aan bepaalde bedrijven konden geven.” Dan hadden ze lidstaat moeten straffen/ofzo en niet derden. + EC moet niet hypocriet gaan gedragen. Het gebeurt dagelijks zie: Unilever (londen-rotterdam) en tesla (NL-DE)

   

 • Profielfoto
  Di May

  Als men terzake iets wil opruimen,
  dan binnen de gehele Europese Economische Zone.
  En voor alle bedrijven hetzelfde menu.

  Dan wordt het voor duidelijk voor iedereen.

  Europa is, merk ik ook naar aanleiding van het
  Corona-debacle, vaak niet meer
  dan een lemen illusie.

  Jammer.
  Want de toekomst dient zich complex aan.

  Laten we het intern dan, om te beginnen, al
  iets eenvoudiger en eenduidiger maken.

  Zeggen en schrijve : eensgezinder.

 • Profielfoto
  monty python

  Compleet terechte afgang voor deze politieke en retroactieve interpretatie van fiscale wetten die ze zelf stemmen. Trouwens, het ging vooral over waar de belasting zou vallen. Als Apple dat geld naar de VS haalt betalen ze dat ooit toch daar. Europa dacht even hun begroting te spekken ten koste van de VS.
  Neemt niet weg dat ik voor belasting in land van consumptie ben maar dan hadden ze maar duidelijke wetten moeten maken op voorhand.

 • Profielfoto
  tomc

  Pixelman op 15 juli 2020 16:50
  Krijgen we dan nu dezelfde prijzen terug als in US in de Apple store:)

  US prijzen zijn altijd exclusief btw en er moeten ook geen import kosten bijgelapt worden.

 • Profielfoto
  maconly

  De non tax paying multinationals zijn ziektes op deze planeet.

   

 • Profielfoto
  maconly

  Afdragen waar je omzet genereert.

  Ook apple is een hypocriet bedrijf en tim cook moet maar niet meer het linkse deugmannetje uithangen.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Gewoon belasting betalen in het land waar je de rommel verkoopt. Tijd om dat nu dan wel als wetgeving in te voeren voor alle lidstaten.

  @ Maconly: Tim het deugmannetje dat geen belasting betaalt. Dus ook een “Oh wat is hij handigmannetje”

 • Profielfoto
  Pjotr

  Gezien dat eindeloze heen en weer gesleep aan goederen, leverde have, eten en mensen. Tijd om die invoerrechten discussie toch maar verder uit te diepen.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Het echte gevecht ging over wie hier over gaat: de EU commissie of de landen. De power grab poging van de EU is gelukkig mislukt.