Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 15 juli 2020

Apple houdt €13 miljard op zak: besluit Europese Commissie teruggedraaid

Apple houdt de 13 miljard euro die het bedrijf terug moest betalen aan Ierland op zak. Dat is de uitspraak die het Gerecht, onderdeel van het Hof van Justitie van de Europese Unie, vandaag deed. Hiermee wordt een eerdere uitspraak van de Europese Commissie teruggedraaid.

Het bedrijf uit Cupertino zou, volgens de Europese Commissie, te weinig belasting betaald hebben in Ierland. Apple zou in het land slecht 1% belasting afstaan aan de Ierse overheid, waardoor het bedrijf volgens de Commissie een oneerlijk voordeel had.

Europees Gerecht draait besluit terug: Apple houdt geld op zak

In 2016 besloot de Europese Commissie dat Apple 13 miljard euro moest betalen aan Ierland. Het bedrijf uit Cupertino zou veel te weinig belasting betalen in de het land en dat kon, volgens Margrethe Verstage van de Europese Commissie, niet door de beugel. Ze was destijds van mening dat lidstaten van de EU geen belastingvoordelen aan bepaalde bedrijven konden geven. Dat deed Ierland wel met Apple. Reden genoeg om te betalen.

Vandaag heeft het Gerecht die uitspraak teruggedraaid. In een statement laten rechters weten dat de Europese Commissie er niet in geslaagd is het voordeel van Apple te bewijzen. Iets dat niet alleen als winst wordt gezien door het bedrijf uit Cupertino, maar ook door de Ierse regering. Tegenover Bloomberg laat het Ministerie van Financiën weten:

“Ierland is altijd duidelijk geweest in het feit dat Apple geen speciale behandeling kreeg. Het bedrijf heeft altijd de juiste hoeveelheid belasting moeten betalen.”

Margrethe Vestager, die inmiddels Uitvoerend Vice-President van de Europese Commissie is, reageert ook op de situatie. Volgens haar gaat de Europese Commissie de uitspraak bestuderen en reflecteren, voordat de volgende stappen genomen worden.

“De Europese Commissie staat volledig achter het doel om alle bedrijven dezelfde hoeveelheid belasting te laten betalen. Als lidstaten bepaalde multinationale bedrijven voordelen geven, dan schaadt dat eerlijke concurrentie in de EU.”

De Europese Commissie heeft nu twee maanden en tien dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple houdt €13 miljard op zak: besluit Europese Commissie teruggedraaid
Sluiten