Apple bevestigt Thunderbolt ondersteuning voor Apple Silicon Macs

Door: Thomas Aalderink - 5 reacties
Thunderbolt 4 Apple Silicon Mac
(Afbeelding: Intel)

Gisteren onthulde Intel nieuwe details over de aanstaande lancering van Thunderbolt 4. Deze aansluiting is ontwikkeld door Intel en is te vinden op nagenoeg alle Mac apparaten. Maar gaat dat ook zo blijven? Apple maakte tijdens WWDC20 bekend dat ze afscheid gaan nemen van de Intel processoren en overstappen op hun eigen ARM chip. Welke invloed heeft de komst van Apple Silicon op de aansluitingen?

Ondanks dat Thunderbolt ooit ontwikkeld is door Intel, is het sindsdien een open standaard geworden. Ook op een Apple Silicon Mac zonder Intel zou dus gewoon gebruik gemaakt kunnen worden van deze aansluiting. Er zou dan een aparte controller-chip nodig zijn om Thunderbolt 4 naar de nieuwe generatie Mac te brengen. Dit lijkt voor de hand te liggen, maar toch waren er twijfels.

Twijfels over de toekomst van Thunderbolt op Mac

Van alle Apple apparaten die al wel gebruik maken van een eigen chip, zoals de iPad Pro, is er niet één die Thunderbolt ondersteuning heeft. Daarnaast heeft ook de Developer Transition Kit Mac mini geen Thunderbolt ondersteuning. Een select groepje ontwikkelaars heeft deze Mac mini ontvangen. Zo kunnen zij alvast aan de slag met een Mac die op een Apple chip draait. Deze Mac mini is namelijk voorzien van een A12Z Bionic.

Omdat op deze Developer Transition Kit geen Thunderbolt aansluiting te vinden is, was er toch even twijfel. Krijgen Apple Silicon apparaten wel Thunderbolt? Om alle twijfel uit de wereld te helpen heeft The Verge het nagevraagd bij Apple zelf, en iedereen die gehecht is geraakt aan Thunderbolt kan rustig gaan slapen. De welbekende aansluiting zal gewoon te vinden zijn op Apple Silicon machines.

Apple over Silicon en Thunderbolt

“Meer dan tien jaar geleden gingen Apple en Intel een samenwerking aan om Thunderbolt te ontwerpen en ontwikkelen, en vandaag de dag genieten klanten nog steeds van de snelheid en flexibiliteit die het naar ieder Mac heeft gebracht. We blijven toegewijd aan de toekomst van Thunderbolt en zullen het blijven ondersteunen in Macs met Apple Silicon”

Meer over Thunderbolt 4 en Apple Silicon

Thunderbolt zal dus gewoon aanwezig zijn op de Macs van de toekomst. En dat is positief, want met Thunderbolt 4 wordt de aansluiting weer een stukje beter. Benieuwd wat er allemaal verbeterd is? Klik dan hier. Wil je meer weten over Apple Silicon? Klik dan voor het laatste nieuws.

The Verge

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Bacillus

  Weer zo’n heerlijk PR-spel van nietszeggendheden.

  ”We blijven Thunderbolt ondersteunen”. Fijn, maar hoe dan ? Met Intel chips ? Of de licentie betalen en dan Apple Silicon ? Maar dat is toch ARM ? Dus daarmee kan je geen Thunderbolt aansturen ?

  Of alleen Thunderbolt 3 om de licenties te omzeilen ? Maar dan kan je het toch (bijna) net zo goed bij USB4 houden,  mss. alleen met uitzondering van de MacPro ? Alleen die heeft (vooralsnog) nog wel Intel chips aan boord, dus dan hoeft dat weer niet ?

  Nou ja, laat ook eigenlijk maar.

 • Profielfoto
  Lodewijk_Ramon

  Bacillus op 9 juli 2020 11:57
  Weer zo’n heerlijk PR-spel van nietszeggendheden.

  ”We blijven Thunderbolt ondersteunen”. Fijn, maar hoe dan ? Met Intel chips ? Of de licentie betalen en dan Apple Silicon ? Maar dat is toch ARM ? Dus daarmee kan je geen Thunderbolt aansturen ?

  Of alleen Thunderbolt 3 om de licenties te omzeilen ? Maar dan kan je het toch (bijna) net zo goed bij USB4 houden,  mss. alleen met uitzondering van de MacPro ? Alleen die heeft (vooralsnog) nog wel Intel chips aan boord, dus dan hoeft dat weer niet ?

  Nou ja, laat ook eigenlijk maar.

  Even dit lezen, dan weet je hoe het zit: https://en.wikipedia.org/wiki/Thunderbolt_(interface)

   

 • Profielfoto
  Triumph

  Er zijn ook al enkele op AMD gebasseerde moederborden die  Thunderbolt3 ondersteunen. Dus ook niet Intel borden ondersteunen dit al.

 • Profielfoto
  Bonte

  Ze gaan dit gewoon doen via USB 4, die ondersteunt TB 3 en heeft maar een minimale beperking in vergelijking met TB 4.

 • Profielfoto
  zulu

  Ik ben helemaal klaar met die connector-uitgang maffia. Ik heb meer geld aan adapters uitgegeven dan aan mijn Macbook Pro USB-C en nog werken sommige connecties niet !!!