Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 9 juli 2020

Apple bevestigt Thunderbolt ondersteuning voor Apple Silicon Macs

Gisteren onthulde Intel nieuwe details over de aanstaande lancering van Thunderbolt 4. Deze aansluiting is ontwikkeld door Intel en is te vinden op nagenoeg alle Mac apparaten. Maar gaat dat ook zo blijven? Apple maakte tijdens WWDC20 bekend dat ze afscheid gaan nemen van de Intel processoren en overstappen op hun eigen ARM chip. Welke invloed heeft de komst van Apple Silicon op de aansluitingen?

Ondanks dat Thunderbolt ooit ontwikkeld is door Intel, is het sindsdien een open standaard geworden. Ook op een Apple Silicon Mac zonder Intel zou dus gewoon gebruik gemaakt kunnen worden van deze aansluiting. Er zou dan een aparte controller-chip nodig zijn om Thunderbolt 4 naar de nieuwe generatie Mac te brengen. Dit lijkt voor de hand te liggen, maar toch waren er twijfels.

Twijfels over de toekomst van Thunderbolt op Mac

Van alle Apple apparaten die al wel gebruik maken van een eigen chip, zoals de iPad Pro, is er niet één die Thunderbolt ondersteuning heeft. Daarnaast heeft ook de Developer Transition Kit Mac mini geen Thunderbolt ondersteuning. Een select groepje ontwikkelaars heeft deze Mac mini ontvangen. Zo kunnen zij alvast aan de slag met een Mac die op een Apple chip draait. Deze Mac mini is namelijk voorzien van een A12Z Bionic.

Omdat op deze Developer Transition Kit geen Thunderbolt aansluiting te vinden is, was er toch even twijfel. Krijgen Apple Silicon apparaten wel Thunderbolt? Om alle twijfel uit de wereld te helpen heeft The Verge het nagevraagd bij Apple zelf, en iedereen die gehecht is geraakt aan Thunderbolt kan rustig gaan slapen. De welbekende aansluiting zal gewoon te vinden zijn op Apple Silicon machines.

Apple over Silicon en Thunderbolt

“Meer dan tien jaar geleden gingen Apple en Intel een samenwerking aan om Thunderbolt te ontwerpen en ontwikkelen, en vandaag de dag genieten klanten nog steeds van de snelheid en flexibiliteit die het naar ieder Mac heeft gebracht. We blijven toegewijd aan de toekomst van Thunderbolt en zullen het blijven ondersteunen in Macs met Apple Silicon”

Meer over Thunderbolt 4 en Apple Silicon

Thunderbolt zal dus gewoon aanwezig zijn op de Macs van de toekomst. En dat is positief, want met Thunderbolt 4 wordt de aansluiting weer een stukje beter. Benieuwd wat er allemaal verbeterd is? Klik dan hier. Wil je meer weten over Apple Silicon? Klik dan voor het laatste nieuws.

Reageer op artikel:
Apple bevestigt Thunderbolt ondersteuning voor Apple Silicon Macs
Sluiten