Apple betaalt Samsung grof geld voor misgelopen OLED-panelen

Door: Mark Hofman - 7 reacties
Tim Cook Apple
(Afbeelding: AFP / Don Emmert)

Apple en Samsung zijn niet alleen concurrenten van elkaar, maar ook partners. Al jaren produceert het Zuid-Koreaanse bedrijf OLED-panelen voor Cupertino. Bijvoorbeeld voor verschillende iPhone-modellen.

De twee hebben dan ook duidelijke afspraken staan. Samsung moet voldoen aan een bepaalde kwaliteit en Apple neemt een bepaald aantal OLED-panelen af. Iets dat in het tweede kwartaal van 2020 niet gelukt is en daarom moet Cupertino flink wat geld neerleggen.

Apple betaalt Samsung voor ontbrekende OLED-panelen

Apple heeft in het tweede kwartaal van 2020 flink wat moeten betalen aan Samsung. Het bedrijf uit Cupertino kocht minder OLED-panelen dan vooraf afgesproken was. Het resulteert in een het feit dat Samsung een Tikkie van 950 miljoen dollar de kant van Apple op kan sturen. Dat maken display-analisten van Display Supple Chain Consultants bekend. 

Samsung deelde onlangs zijn omzet en winst van het tweede kwartaal van 2020. De fiscale cijfers toonde een eenmalige uitschieter op het gebied van de beeldschermdivisie van het Zuid-Koraanse bedrijf. Het bedrijf toonde de eenmalige piek wel, maar gaf verder weinig toelichting. Vorige week meldde theeleck.net dat Samsung Display een bedrag van 900 miljard Koreaanse Won heeft ontvangen van Apple, maar volgens bronnen binnen de DSCC zou het eerder gaan om een bedrag van 950 miljoen dollar.

iOS 14 picture-in-picture iPhone 16x9
Picture-in-picture in iOS 14. (Afbeelding: OMT/Raymon Mens)

Het zou zomaar kunnen zijn dat Apple inderdaad minder OLED-panelen heeft afgenomen. Het bedrijf uit Cupertino heeft de afgelopen tijd veel winkels dichtgehouden vanwege het coronavirus. Daarbij heeft financiële onzekerheid de verkoopcijfers waarschijnlijk ook niet geholpen. Het bedrag dat Apple mogelijk aan Samsung heeft moeten betalen laat dus zien dat Cupertino minder OLED-panelen heeft besteld dan verwacht. Hoeveel minder dat er precies zijn weten we niet, maar het is wel genoeg voor Samsung om aan de bel te trekken.

Op donderdag 30 juli maakt Apple de fiscale cijfers voor het tweede kwartaal van 2020 bekend. Dan weten we pas echt wat voor een impact alle maatregelen hebben gehad op de verkoopcijfers van Apple.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Mike Vos

  Nooit geweten dat de stad Cupertino ook OLED-panelen afneemt bij Samsung. Beetje rare schrijfstijl vind je niet?

 • Profielfoto
  Steph

  900 miljoen. Ipv miljard.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Mike Vos op 14 juli 2020 13:47
  Nooit geweten dat de stad Cupertino ook OLED-panelen afneemt bij Samsung. Beetje rare schrijfstijl vind je niet?

  Vind ik niet.

 • Profielfoto
  Di May

  Den Haag bestuurt evenmin Nederland.
  En wat doet Brussel met Europa ? …

 • Profielfoto
  Lodewijk_Ramon

  Steph op 14 juli 2020 13:52
  900 miljoen. Ipv miljard.

  Steph, in Zuid Koreaanse Wong omgerekend wel degelijk 900 miljard. Om precies te zijn is $ 950.000.000 gelijk aan 1.145.829.450.549 KRW bij de huidige dagkoers, dus meer dan 1.000 miljard KRW

 • Profielfoto
  AT024

  Mike Vos op 14 juli 2020 13:47
  Nooit geweten dat de stad Cupertino ook OLED-panelen afneemt bij Samsung. Beetje rare schrijfstijl vind je niet?

  Vind ik niet. Ik vind jouw reactie bizar.

 • Profielfoto
  Pbelmaps

  Mike Vos op 14 juli 2020 13:47
  Nooit geweten dat de stad Cupertino ook OLED-panelen afneemt bij Samsung. Beetje rare schrijfstijl vind je niet?

  Je weet toch wat de schrijver hiermee wil zeggen, pff